10 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

  1. Az agyad a felelős a fájdalomérzetért: amikor kificamodik a bokád, az idegrostok küldenek jeleket az agyadnak, ami fájdalomként ismeri fel az érzést.
  2. Létezik alacsony vagy magas fájdalomküszöb: ez pedig attól is függ, milyen korábbi élményeid voltak, az agyadban milyen struturális és kémiai változások mennek keresztül.
  3. A gondolataiddal irányíthatod, mennyire fáj valami: egyre több kutatás támasztja alá, hogy a meditáció és a kognitív viselkedési terápia segíthet kezelni a fájdalmat.
  4. Elterelheted róla a figyelmed: egy másik érzéssel elterelheted az agyad figyelmét a fájdalomról. Például, ha megcsíp egy szúnyog és jeget nyomsz a csípésre, az agyad a hideget érzékeli, nem a viszketést.
  5. A vöröshajú emberek érzékenyebbek a fájdalomra: ez a génjeiknek köszönhető. Általában több altatóra és fájdalomcsillapítóra van szükségük műtétek során is.

A cikk folytatását itt találod.

Olvasd el ezt is!
Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Javíts az edzéseid hatékonyságán!

Hozd ki a legtöbbet az edzéseidből végre!

Hogyan vedd rá a párodat, hogy veled fusson?

Sokszor ábrándozol arról, hogy együtt futsz a szerelmeddel, és irigykedsz azokra, akiknek a párjuk szintén a futás szerelmese? Inkább próbáld meg rávenni, hogy veled menjen!

Olvasd el ezt, mielőtt legközelebb dühösen mennél el futni

Amikor "majd' szét robbansz", a legjobb ötletnek egy kiadós futás tűnik?

Na mi a pálya?

A résztávos pályaedzés szépségei az amatőr futó(anyuka) szemszögéből.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft