10 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

  1. Az agyad a felelős a fájdalomérzetért: amikor kificamodik a bokád, az idegrostok küldenek jeleket az agyadnak, ami fájdalomként ismeri fel az érzést.
  2. Létezik alacsony vagy magas fájdalomküszöb: ez pedig attól is függ, milyen korábbi élményeid voltak, az agyadban milyen struturális és kémiai változások mennek keresztül.
  3. A gondolataiddal irányíthatod, mennyire fáj valami: egyre több kutatás támasztja alá, hogy a meditáció és a kognitív viselkedési terápia segíthet kezelni a fájdalmat.
  4. Elterelheted róla a figyelmed: egy másik érzéssel elterelheted az agyad figyelmét a fájdalomról. Például, ha megcsíp egy szúnyog és jeget nyomsz a csípésre, az agyad a hideget érzékeli, nem a viszketést.
  5. A vöröshajú emberek érzékenyebbek a fájdalomra: ez a génjeiknek köszönhető. Általában több altatóra és fájdalomcsillapítóra van szükségük műtétek során is.

A cikk folytatását itt találod.

Olvasd el ezt is!
Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Ez történik a testeddel, ha lecseréled a kávét matcha teára

A matcha tea nemcsak a kávéimádóknak jó alternatíva, de azok számára is szuper, akik nem szeretik a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket!

Segít vagy árt a futás, ha megfáztál?

A Futásról Nőknek Magazin cikkéből kiderül, hogy vajon jobb pihenni ilyenkor, vagy nyugodtan futhatsz megfázva is:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft