10 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

Amikor belerúgsz a küszöbbe, tudod, miért fáj a lábujjad. De vannak helyzetek, amikor a fájdalom okát nehezebb megtalálni. Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a fájdalomról.

  1. Az agyad a felelős a fájdalomérzetért: amikor kificamodik a bokád, az idegrostok küldenek jeleket az agyadnak, ami fájdalomként ismeri fel az érzést.
  2. Létezik alacsony vagy magas fájdalomküszöb: ez pedig attól is függ, milyen korábbi élményeid voltak, az agyadban milyen struturális és kémiai változások mennek keresztül.
  3. A gondolataiddal irányíthatod, mennyire fáj valami: egyre több kutatás támasztja alá, hogy a meditáció és a kognitív viselkedési terápia segíthet kezelni a fájdalmat.
  4. Elterelheted róla a figyelmed: egy másik érzéssel elterelheted az agyad figyelmét a fájdalomról. Például, ha megcsíp egy szúnyog és jeget nyomsz a csípésre, az agyad a hideget érzékeli, nem a viszketést.
  5. A vöröshajú emberek érzékenyebbek a fájdalomra: ez a génjeiknek köszönhető. Általában több altatóra és fájdalomcsillapítóra van szükségük műtétek során is.

A cikk folytatását itt találod.

Olvasd el ezt is!
5 ok, amiért nyugodtan megihatsz ma egy sört futás után

Nyugodtan nyiss egy üveg sört, mert elég jó hatással van az egészségedre. Megmutatjuk, pontosan mik az előnyei:

Ez a 85 éves férfi 4 óra alatti időeredménnyel teljesítette a maratont

A 85 éves Ed Whitlockot nem lassítja a kora. Korcsoportjában annyira jól szerepelt, hogy világrekordot döntött a Toronto Maratonon.

Mennyire komoly a sérülésed? Segítünk eldönteni!

Megmutatjuk, mi a teendő a leggyakoribb problémáknál!

Egy új kutatás szerint mindegy, milyen lassan futsz

Egy amerikai tanulmány szerint a sebesség kevésbé számít futás közben, mint gondolnád.

Töltsd fel a szénhidrátraktáraid tészta nélkül

Ha esetleg valamilyen csoda folytán megunnád a tésztát, próbáld ki a következő 3 alapanyagot, amikkel ugyanannyira hatékonyan pótolhatod az elvesztett szénhidrátokat!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft