Borítókép: Lassan fuss, tovább élsz?

Lassan fuss, tovább élsz?

Forrás: Europres
Egy új kutatás szerint igen: minél lassabban futsz, annál tovább fogsz élni.

Amerikai szakértők szerint azok, akik rendszeresen, de lassan futnak, később halnak meg, mint azok a futók, akik mindig a maximumot hajtják ki magukból. A tanulmányban 5100 férfi és nő vett részt, akik egészségesek voltak. 10 éve kezdték el a vizsgálatokat, amiknek idén lett vége, az eredmények pedig azt igazolták, hogy a futók tovább éltek nem futó társaiknál - ez még nem olyan meglepő.

A futókat viszont 3 csoportra osztották: a könnyed tempóban futókra, a közepes tempóban futókra és gyorsan futókra. Az első csoport tagjai éltek a legtovább, őket a közepes futók, majd a gyors futók követték. Mi a legdurvább? Hogy a leggyorsabbak élettartama szinte megegyezett az ülő életmódot folytatókéval.

Szakértők szerint a futás során is érdemes megtalálni az arany középutat, vagyis hetente 2-3 alkalommal érdemes elmenned futni.

Ettől függetlenül szerintünk nem kell feltétlenül csökkented a futásaid mennyiségén és sebességén. Az viszont például a sérülésektől megmenthet, ha minden alkalommal odafigyelsz magadra és a szervezeted jelzéseire!