Az első maratonra készülök. Indulhatok előtte félmaratonon?

Jót tesz a felkészülésnek egy hosszabb verseny, vagy érdemes inkább kihagynod?

Jót tesz a felkészülésnek egy hosszabb verseny, vagy érdemes inkább kihagynod?

Susan Paul, a Runner’s World szakértője szerint nem jó ötlet félmaratonon indulni, ha életed első 42K-s futására készülsz. Ha viszont nincs megfelelő idő a regenerációra, nem érdemes belevágnod.

A felkészülési időszakban rengeteget számít megfelelő regeneráció. Az edzésterveket úgy állítjuk össze, hogy a fittséged megtartsd, fejleszd, de a szervezeted megfelelően ki tudja pihenni magát. Ez az egyensúly pedig nagyon fontos.

A felkészülési időszak során az izmaid glikogénraktárait fel kell tölened, a szervezetedben lévő különféle enzimek, antioxidánsok és hormonok is visszatérnek a megszokott szintre, az izmok, inak és ízületek, szövetek pedig erősödnek. Tehát a tested elég elfoglalt ebben az időszakban, még akkor is, amikor a kanapén üldölgélsz.

A felkészülésben biztos, hogy szerepel hosszabb futás, akár félmaratoni táv is, de ez sokban eltér a versenytől: figyelned kell a tested jelzéseire, lassíthatsz, rövidíthetsz rajta. A versenyzés során viszont általában sokkal jobban meghajtjuk magunkat. Mivel sokkal intenzívebb az egész, ha félmaratonon indulsz, nem csak 21K-t futsz, a szervezetednek több regenerációre lesz szüksége.

A legjobb, ha az elsődleges célodra, a maraton lefutására koncentrálsz és nem indulsz pár héttel előtte félmaratonon is.

Olvasd el ezt is!
Itt az ősz, de ne hagyd abba…

Vajon hová tűntek a margitszigeti futók? Vajon miért néptelenedik el a főváros egyik legkedveltebb futóhelye az ősz beálltával?

3 mítosz a futásról, amit már ideje elfelejteni

„Futsz? De az nem rossz a térdednek?” Mindannyian hallottuk már a kérdést nem futó barátainktól. Vágj vissza nekik!

Ezért veszek ki egy kis szabadságot a futásból

Na jó: szögezzük le, hogy ez a szabadság nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is futok, hanem azt, hogy egy verseny után kevesebbet, rövidebben futok, és akkor amikor én akarom!

6 érdekes és aranyos tény a kutyás futásról

Kutya egy világ ez - mi pedig itt és így futunk a legjobb négylábú barátainkkal.

Így szenved az agyad, amikor nem futsz

Ki kell hagynod néhány hetet? Részvétünk. Sajnos az agyad sem lesz hálás érte.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft