Mennyi ideg kell bemelegítést végezned kemény edzés előtt?

Megmutatjuk, mennyi időt kell a bemelegítésre szánnod.

Megmutatjuk, mennyi időt kell a bemelegítésre szánnod.

1.5 km bőven elég, ha gyors futásra készülsz. Ha viszont emelni szeretnéd a hetente lefutott kilométereid számát, nyugodtan futhatsz többet is. A lassabb tempó a tested sem terheli meg.

Ha gyorsmunkát végzel, be kell lőnöd egy tempót. Jegyezd fel a leggyorsabb eredményeidet és minden edzés során törekedj arra, hogy elérd őket.

A maratoni felkészülés során viszont érdemes hosszabb időt szánnod a bemelegítésre, ám ekkor is figyelj a sebességedre, mert a hosszú bemelegítés hatására kevesebb energiád maradhat a táv többi részére.

A regeneráció szintén fontos, ezért figyelj a tested jelzéseire. Ha a nyugalmi pulzusod megemelkedett, fájdalmaid vannak, vagy csökken a motivációd, vegyél vissza.

Egyébként a levezetés hosszát is megnyújthatod, ha a cél a heti kilométerek mennyiségének növelése.

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Curry-s édesburgonyaleves

Mutatunk egy receptet, ami garantáltan felmelegít egy hosszú futás után!

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft