10 tipp kezdő futóknak

Húzd fel a futócipőd, csak előbb fogadd meg a következő tanácsokat:

Húzd fel a futócipőd, csak előbb fogadd meg a következő tanácsokat:

SZEREZD MEG A LÁBADRA VALÓ CIPŐT! Beszélj meg időpontot egy specialistával, vagy menj profi futócipőboltba, ahol a neked legmegfelelőbbet kaphatod. Nem a színén van hangsúly, hanem azon, hogy tökéletesen illeszkedjen a lábadra. Ez nem fog eszedbe jutni, amikor átszakítod a célszalagot!

VÁLASSZ KI EGY VERSENYT! Ez lenne az a cél, ami megalapozhatja edzéseid mennyiségét, stílusát. A verseny időpontját tudva motivációd és a felkészülés iránti elkötelezettséged is a helyére kerül.

TALÁLD MEG A LEGJOBB EDZÉSTERVET! Kezdd az elején! Olyan program lesz számodra a leghatékonyabb, ami megfelel a jelenlegi szintednek. Ne akarj már az első futósod alkalmával rekordot dönteni. Az edzéstervnek tükröznie kell a megcélzott verseny időpontját, távját és a mostani edzettségi állapotod.

LASSULJ LE! Először könnyebb tempóban fuss, vagy csak gyalogolj! Legalább három hónapig alapozz olyan sebességben, ami mellett beszélgetni is tudsz. Ha kell, tarts szünetet vagy csak sétálj közben. Inkább azzal foglalkozz, milyen sokat és milyen hosszú időn át tudsz futni, mintsem a sebeségeddel.

BESZÉLD RÁ A BARÁTAIDAT IS! A futótárs segít az új sportban, az új életmódban és bátorít az edzések közben is. A közös futások megbeszélése pedig felelősség. Ha közösen sportoltok, az szórakoztatóbb és biztonságosabb is!

FUSS LEGALÁBB HETI 3X! Az a futóterv, ami hetente három-négy edzést ír elő, elegendő pihenőidőt engedélyez a sportolások között, viszont fittebb és egészségesebb leszel tőle. Ne hagyj ki edzést, próbáld meg a tervben szereplő összes tréninget végigcsinálni. Ha egy mégis kimaradna, ne próbáld valahová beilleszteni, hanem folytasd egyszerűen ott, ahol abbahagytad. A pihenőnapok betartása ugyanolyan fontos, szükségünk van arra az időre, amikor testünk alkalmazkodik az újabb terheléshez – ezalatt leszünk erősebbek, fittebbek, gyorsabbak. Legalább egy nap a héten legyen a teljes pihenésé!

KOMBINÁLD A TRÉNINGED! – Válts át más sportágra, a cross-training elve alapján, legalább két alkalommal hetente. Fókuszálj az izomépítésre, a nyújtásokra, végezz súlyzós erősítést, jógát, pilatest vagy törzserősítő gyakorlatokat.

EGYÉL EGÉSZSÉGES ÉTELEKET!- Válts át olyan étrendre, ami támogatja a sportot és az új életformád. Az egészséges étkezéssel elegendő üzemanyagot biztosítasz a futáshoz, javítod a tested funkciót, de a teljesítményed is jobbá válik.

HIDRATÁLD MAGAD! Növeld a vízbeviteledet! Igyál több folyadékot, nap mint nap, még akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak.

10-20%-os HETI NÖVEKEDÉS – Fokozatosan emeld a megcélzott kilométerszámot vagy időt. Megtartva a 10-20%-ot, rendszert viszel a fejlődésedbe, ami segít, hogy elkerüld a túl gyors vagy túl lassú haladást. A megalapozott, megfontolt munkával elkerülhető a sérülés.

Olvasd el ezt is!
Mire jó a chia mag?

Ha nem ismered, itt az ideje beépítened az étrendedbe! Miért? Elmondjuk.

3 tipp - így fuss esőben

Nem kell félned az esőben futástól. Elég, ha pár dologra figyelsz, hogy ne foghasson ki rajtad az időjárás.

Edzés előtti snackek a kirobbanó enerigáért

Dobd össsze ezeket, hogy több energiád legyen!

Így hat az étcsoki a teljesítményedre

A rövidebb távokhoz remek társ az étcsoki. El is mondjuk, miért.

Térképre fel!

Az okos órák és az okos alkalmazások térhódításával nemcsak futni lehet, hanem csomó érdekes információt nyerhetünk ki a futásainkkal kapcsolatban. Lássuk, melyek ezek!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft