Az izomláz pszichológiája

Ha keményen edzel - például új terepen futsz sokat, vagy új gyakorlatokat próbálsz ki - másnap elég nagy rá az esély, hogy izomlázad lesz. Ennek kialakulása attól is függ, mennyire sérültek az izmaid, de egy új kutatás szerint az agyad is kihat a fájdalom mértékére.

Ha keményen edzel - például új terepen futsz sokat, vagy új gyakorlatokat próbálsz ki - másnap elég nagy rá az esély, hogy izomlázad lesz. Ennek kialakulása attól is függ, mennyire sérültek az izmaid, de egy új kutatás szerint az agyad is kihat a fájdalom mértékére.

Amerikai kutatók pszichológiai kérdéseket tettek fel 35 főiskolás sportolónak, akik intenzív edzésen vettek részt. Arra jöttek rá, hogy akik jobban féltek a másnapi fájdalomtól, egy ördögi körbe kerültek, ami miatt tovább éreztek fájdalmat. Persze az is kiderült, mennyire érezték borzalmasnak a fájdalmat és mennyire tartottak a sérüléstől. Sokan pedig annyira féltek a fájdalomtól, hogy a napi feladataikat is ennek rendelték alá.

A kutatás arra is rávilágított, hogy ismerniük kell a testüket a sportolóknak, hiszen egyes sérülések után akár hamarabb is nekivághatnak a mozgásnak, mint ahogy tennék, viszont például egy fáradásos törésnél érdemes tovább pihenni, hogy teljesen regenerálódjon és felépüljön a szervezet.

Ha kétségeid vannak a fájdalmat illetően, érdemes kicsit visszavenned és pár napig pihenned. De ha keményen edzel, nem szabad tartanod az izomláztól.

Olvasd el ezt is!
4 tipp - erre figyelj, ha esőben futsz

Ha a természet megtréfál és a versenyed napján hatalmas esővel köszönt, fogadd meg a következő tanácsokat.

Tízperces gyalogló edzésterv, amit ebédidőben is elvégezhetsz

Van olyan, hogy nincs kedved normálisan edzeni, pedig nagyon szükséged lenne a mozgásra. Vagy éppen most lábadozol egy sérülésből, és csak szoktatnod kell a testedet ahhoz, hogy újra elkezdesz sportolni. Bármelyik is igaz rád, az alábbi tízperces edzésterv neked szól!

Játssz a társaddal futás közben!

Amerikában van egy játék, „Would you rather” a neve, melynek lényege, hogy a kérdésben feltett két opció közül kell kiválasztani azt, amelyik szimpatikusabb.

Az ünnepek alatt fuss kevesebbet, figyelj a családra jobban!

Mindjárt itt a karácsony. Az ősz elrepült és már talán kezdetét is vette a nagy hajtás.

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft