Az izomláz pszichológiája

Ha keményen edzel - például új terepen futsz sokat, vagy új gyakorlatokat próbálsz ki - másnap elég nagy rá az esély, hogy izomlázad lesz. Ennek kialakulása attól is függ, mennyire sérültek az izmaid, de egy új kutatás szerint az agyad is kihat a fájdalom mértékére.

Ha keményen edzel - például új terepen futsz sokat, vagy új gyakorlatokat próbálsz ki - másnap elég nagy rá az esély, hogy izomlázad lesz. Ennek kialakulása attól is függ, mennyire sérültek az izmaid, de egy új kutatás szerint az agyad is kihat a fájdalom mértékére.

Amerikai kutatók pszichológiai kérdéseket tettek fel 35 főiskolás sportolónak, akik intenzív edzésen vettek részt. Arra jöttek rá, hogy akik jobban féltek a másnapi fájdalomtól, egy ördögi körbe kerültek, ami miatt tovább éreztek fájdalmat. Persze az is kiderült, mennyire érezték borzalmasnak a fájdalmat és mennyire tartottak a sérüléstől. Sokan pedig annyira féltek a fájdalomtól, hogy a napi feladataikat is ennek rendelték alá.

A kutatás arra is rávilágított, hogy ismerniük kell a testüket a sportolóknak, hiszen egyes sérülések után akár hamarabb is nekivághatnak a mozgásnak, mint ahogy tennék, viszont például egy fáradásos törésnél érdemes tovább pihenni, hogy teljesen regenerálódjon és felépüljön a szervezet.

Ha kétségeid vannak a fájdalmat illetően, érdemes kicsit visszavenned és pár napig pihenned. De ha keményen edzel, nem szabad tartanod az izomláztól.

Olvasd el ezt is!
3 ok, hogy több édesburgonyát egyél

Érdemes a sima krumplit batátára cserélned. Hogy miért? Mutatjuk az okokat!

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft