5 perc és kész - dinamikus bemelegítés

Egy dinamikus bemelegítés, hogy a legjobbat futhasd ki magadból.

Egy dinamikus bemelegítés, hogy a legjobbat futhasd ki magadból.

Ha a futás előtti bemelegítés általában kocogásban merül ki – vagy ami még rosszabb: nem melegítesz –, íme egy nyomós ok, hogy továbblépj: a dinamikus bemelegítő program segít, hogy jobb teljesítményt érj el. Kutatók vizsgálták, hogyan tér el a résztvevők teljesítménye, ha bemelegítés nélkül, illetve amikor bemelegítést követően kezdik meg futóedzésüket. Kiderült, hogy a futók dinamikus nyújtógyakorlatok után mind tovább bírták az edzést kifáradás nélkül. Az alábbi rutin a tanulmányból származik. Mindegyik mozdulatot ismételd tízszer; az ismétlések gyors egymásutánban kövessék egymást. A teljes bemelegítés ne vegyen igénybe öt percnél több időt.

Csípőhajlító izmok nyújtása
Állj egyenesen. Csípőd és térded behajlítva emeld jobb térded a mellkasod felé; közben bal karodat lendítsd előre. Térj vissza alapállásba, és ismételj a másik oldalon.

Lábfeszítő izmok nyújtása
Hátsó combizmaid megfeszítve jobb térded hátrahajlítva emeld sarkad a fenekedhez; eközben jobb karod lendítsd hátra, bal karod pedig előre. Egyenesítsd ki a lábad, és ismételj a másik oldalon.

Lábhajlító izmok nyújtása
Állj egyenesen, jobb karod tartsd előre. Derékszögben hajlított térddel emeld lábad magad elé, hogy combod párhuzamos legyen a talajjal; eközben jobb karod lendítsd hátra, bal karod pedig előre. Feszítsd be combizmod, és nyújtsd előre a lábad. Térj vissza alapállásba, és ismételj a másik lábbal.

Talpi hajlítóizmok nyújtása
Állj egyenesen csípőre tett kézzel. Jobb talpad emeld el néhány centiméterre a talajtól; térded tartsd egyenesen. Gyorsan hajlítsd felfelé talpad, hogy lábujjaid felfelé nézzenek. Térj vissza alapállásba, és ismételj a másik lábbal.

Csípőfeszítő izmok nyújtása
Csípőből dőlj előre. Emeld fel jobb lábad, és jobb térded hajlítsd be magad előtt úgy, hogy közben bal karodat előre lendíted, mint futás közben. Ebből a testhelyzetből gyors mozdulattal nyújtsd hátra jobb lábad, miközben bal karod hátra, jobb karod pedig előre lendíted. Térj vissza alapállásba (térd a test előtt), és ismételj a másik lábbal.

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

5 ok, hogy ma is elmenj futni

Vannak napok amikor lelkesen, izgatottan pattansz ki az ágyból, hogy elindulj futni. Máskor viszont legszívesebben inkább aldunál plusz egy órát. Ilyenkor jól jöhetnek a következő motivációs trükkök

9 dolog, amit minden futónak meg kell tennie verseny előtt

Ha követed a tippjeinket, nem hibázatsz a versenyen!

Mire jó a chia mag?

Ha nem ismered, itt az ideje beépítened az étrendedbe! Miért? Elmondjuk.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft