Keresztedzésről szubjektíven

A keresztedzésről, mint a futást kiegészítő egyéb sportokról (úszás, bringázás, TRX, stb.) – amelyek elsősorban az erőnlétet fejlesztik, és a regenerációt szolgálják – már számtalanszor írtunk itt is. S hogy mire jó még a keresztedzés…

A keresztedzésről, mint a futást kiegészítő egyéb sportokról (úszás, bringázás, TRX, stb.) – amelyek elsősorban az erőnlétet fejlesztik, és a regenerációt szolgálják – már számtalanszor írtunk itt is. S hogy mire jó még a keresztedzés…

Erre egészen pontosan 4 nappal ezelőtt jöttem rá, amikor a Mortirolo hágóra bicikliztem: "ha meg sem próbálod, nem is sikerülhet" szólt a magasröptű, egyben közhelyes bölcselkedésem.

Már-már éves kötött nyári programom a pár napos gyalog- vagy bringatúra az Alpok vagy a Pireneusok lankáin. Idén 3 teljes nap és egy pár órás bemelegítő emelkedőre jutott idő.

A választott helyszín az észak olasz kisváros, Bormio. Innen 3 szuper (nem túl hosszú, de annál izgalmasabb) kört tervezett 4 fős csapatunk (Ákos, Tapír, Gábor és én).

Részemről két dolog hiányzott: az erőnlét és a felkészültség. Az utóbbi hetekben sem futni, sem bringázni nem nagyon volt időm, így maradt a vakmerő próbatétel.

A bemelegítő nap
A bemelegítő nap

0. bemelegítő nap

Érkezés után gyors, 30 km-es átmozgatás egy közeli tóhoz. 800 méter emelkedés és egy elképesztően látványos szerpentin. Átmozgatásnak azért erős volt és nagyjából ki is rajzolódott az erőnléti állapotunk. Én voltam a leggyengébb. :-)

Kép

1. nap Bormio – Umbrail pass – Stelvio pass – Bormio

Az első mászás még relatíve könnyen ment, aztán a második mászásnál jöttek a gondok. A Stelvio, majd a 2000 méteres emelkedés, nemcsak fejben, hanem mentálisan is felőrölt, de optimista voltam, hogy a következő nap könnyű lesz, addigra kipihenem a sokkot és a fáradtságot. Tévedtem...

Kép
Az Umbrailre vezető úton
Az Umbrailre vezető úton
Még 44 kanyar a Stelvioig
Még 44 kanyar a Stelvioig
Élvezeti faktor kimaxolva
Élvezeti faktor kimaxolva
Stelvio és mögöttünk az út
Stelvio és mögöttünk az út
Lejtmenet
Lejtmenet

2. nap Bormio – Forcola pass - Foscago pass - Livigno – Bormio

Valahogy az első fékem ráfogott a kerékre és ezt csak az emelkedő 2/3-ánál vettem észre. Addigra viszont teljesen szétcsúsztam. A pihenő nap drámaira sikeredett. Ismét zártam a sort, sokat vártak rám a többiek. Estére annyira kimerültem, hogy a szálloda lépcsőjén alig bírtam felmenni. És akkor jött a rettegett Mortirolo, majd zárásként a Gavia hágója.

Kép
Kép
Kép

3. nap Bormio – Mortirolo – Gavia Pass – Bormio

Reggel lejátszódott a fejháború: menni kéne, de nem fogom bírni, ha nem fogom bírni, hogy jutok vissza. Tele voltam kétségekkel, hit nélküliséggel, még egy futócipőt is becsomagoltam egy kis hátizsákszerűbe. Ha nem bírok feltekerni az olykor 16-%-os emelkedőrészeken, akkor tolom a bringám. Ákos csóválta a fejét, ahogy raktam el a cipőm: "te hülye vagy" – mondta. De mentem. Nyomtam és nem kellett belegyalogolni, tolni a bringát. Aztán jöttek a gondolatok, a hit, visszatért az önbizalmam.

Nem volt meg a belső egyensúlyom, többet vállaltam, mint, ami racionális lett volna, de valahogy a büszkeséghez mélyről kell indulni, hogy igazán értékeljük.

Igaz sokat pihentem a tekerés közben, párszor meg kellett állnom. Aztán a Gavia előtt egy komolyabb töltekezés következett és az utolsó feladat jött. És közben leszakadt az ég. Ott voltam 2200 méter magasan, a semmi közepén és tudtam, hogy csak előre, felfelé juthatok át. Kis időre behúzódtam egy bivak házba, volt ott már pár bringás rajtam kívül. És sikerült, feljutottam. Már csak a szakadó jégesőben kellett épségben visszaérnem a szállásra. Megcsináltam.

Kép
Mortirolo beszálló
Mortirolo beszálló
Gavia beszálló
Gavia beszálló
Az idő ezúttal nem volt kegyes
Az idő ezúttal nem volt kegyes
A Gavia felé (2650 m)
A Gavia felé (2650 m)
Zápor után
Zápor után

Mi köze ennek a sztorinak a futáshoz?

Már korábban megtanított az ilyen emelkedők teljesítése valamire:

  • Olyan mentális fókuszt igényel, hogy minden másodpercben nyomni kell. Ha nem nyomom eldőlök. Nem lehet 1 percre sem kihagyni. Míg a futásnál, például egy félmaratonnál, belepihenünk egy lassabb tempóval, a bringánál hegynek felfele nincs kihagyás.
  • Hosszú távú próbatétel. 2-3 óra is lehet. Kiváló mentális tréning egy maratoni felkészüléshez.
  • Látható, elérhető a cél: egyszer úgy is felérek, csak ki kell bírni.

A jó csapat, a fantasztikus helyszín, a folyamatos fókusz olyannyira feltölt, hogy jó ideig ezekből az élményekből merítek erőt a hétköznapokban.

Akinek a Kékes Csúcsfutás vagy a Skyrun Dunakanyar már gyenge, az elmehet az ikonikus Stelvio hágóra futni jövőre. Páratlan lehetőség, a verseny weboldala itt található.

Ha nem próbálod meg, nem is sikerülhet!

Korábbi sérülés után is nekiállhatok a terepfutásnak?

Milyen futóútvonalat érdemes választania egy kezdő terepfutónak? Lehet terepen futni sérülés után? Szakértőnk, Csanya tippjei következnek.

Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: kövesd végig 3 induló útját a rajtvonalig!

A Generali a Biztonságért Alapítvány fontosnak tartja a sportot, ezért is lettek ők Runner’s World Run főtámogatói, ráadásul a Generali csoport munkatársai közül két futó, Juhász-Horváth Judit és Szabó Gellért is rajthoz áll majd a balatonfüredi versenyen. A futásnak egyébként is komoly múltja van a vállalatnál, hiszen az ott dolgozók rendszeresen indulnak csapatban versenyeken.

Ébredj! - Miért ér véget minden jó dolog ilyen hamar?

Minden jó dolog véget ér egyszer, és ahogy az Ébredj! kihívás utolsó napjaihoz közeledünk, úgy döntöttem, érzelgősködök egy kicsit róla...

Gyönyörű illusztrációk a világ leghíresebb maratonjairól

A Cape Horn Illustrated csapata gyönyörű képeket készít a népszerű útvonalakról.

18 dolog, amiről csak a futók tudják, hogy igaz

Különlegesek vagyunk, mi futók. Csomó olyan dolgot teszünk, amit mások nem értenek meg. A lényeg viszont, hogy egy olyan közösséghez tartozunk, aminek minden tagjának ugyanaz a célja: hogy a legtöbbet kihozza magából.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Gergely Noémi

dietetikasportdietetikasporttáplálkozástáplálkozás

Az állóképességi sportot űzők táplálkozása egy igazán izgalmas terület és csak nagy felelősséggel lehet végezni, mert ezek a Te sikeredet szolgálják. Célom, hogy együtt Veled elérjük mindazokat a célokat, amiket kitűztél magadnak!

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft