Fuss akkor, ha jól esik

Az esőben futás a rutinosabb futókat is gondolkodóba ejti. Esős időszakban a legnépszerűbb futóhelyek egyszerűen kiürülnek. Szász Norbertnek, a Runner’s World fotósának persze egy tavaszi zápor nem jelenthet akadályt, ráadásul meg is osztja, hogy miért jó esőben futni.

Az esőben futás a rutinosabb futókat is gondolkodóba ejti. Esős időszakban a legnépszerűbb futóhelyek egyszerűen kiürülnek. Szász Norbertnek, a Runner’s World fotósának persze egy tavaszi zápor nem jelenthet akadályt, ráadásul meg is osztja, hogy miért jó esőben futni.

Futás = jó idő lenne az alaptétel? A komfortzónán kívül esik az esőben futás? És mi a helyzet egy nehéz, mondjuk hosszú vagy résztávos, de nem esős edzéssel, az még komfortzónán belüli?

Ezeken gondolkodtam, miközben közeledtem a Hármashatár-hegy lábánál található csomópont, a Fenyőgyöngye felé. Még csepergett az eső, amikor felértem, de mire összekészülődtem, el is állt. Az esőkabátomat a derekamra kötöttem és elindultam az erdőbe futni.

Szeretek esőben futni. Persze más a futás jellege esőben, sárban és egyáltalán szélsőségesebb körülmények között. Olyan ez, mint ahogyan a 4 éves kisfiam viselkedik esős időben. Jellemzően bele akar mászni a pocsolyákba, lábbal beletapicskolni, ugrálni bennük, köveket dobálni beléjük. A szülők ezt persze gyakorta tiltják. Nálunk az van, hogy gumicsizmában mehet a pocsolyázás. Talán ösztönös a gyerekek vonzódása a pocsolyában tapicskoláshoz, vizeskedéshez, sarazáshoz. És talán esőben, saras ösvényeken futni emiatt az ösztönös vonzódás miatt élvezetes.

Kép
forrás: Ultra Trail Hungary (Szász Norbert)

Lehet, hogy így van, de az is lehet, hogy csak visszarepít abba a korba, amikor gyermek voltam és ez a régi érzés, éled fel bennem, amikor a szétázott erdőben futva sarazok vagy sarazva futok. Talán futás közben ilyenkor kicsit visszaváltozhatok újra gyermekké, ráadásul ezt a viselkedést ma már senki sem tiltja.

Hátrahagyva a mindennapi gondokat, a felnőttsorssal járó felelősségvállalást, felhőtlenül tapicskolok a sárban a lábammal, nem bánom, hogy koszos lesz a cipőm és fröccsen a léből a lábszáramra, sőt a ruhámra. Élvezettel cuppogok végig a megszokott útvonalon, s furcsállom, hogy nem találkozom senkivel. Próbáld ki egyszer, állítom, jobb, mint beülni valahová a nap végén és stressz oldó jelleggel felhörpinteni 1-2 pohár italt.

Alább a szemléltető videó a végén praktikus tanáccsal, hogyan mosd meg szakszerűen a saras cipőt.

Nincs energiád? 6 dolog, ami segít kirobbanó formába kerülni

Ha az utóbbi időben úgy érzed, hogy soha nincs elég erőd a futásokhoz, edzésekhez, vagy úgy általában a mindennapokhoz, az alábbi változások a segítségedre lesznek!

5 ok - ezért hízol el télen

A telet sokan utálják: hideg, latyakos és a napot is ritkán látod. Mindenki köhög, beteg és a bankkártyádon is jóval kevesebb a pénz.

5 tipp - így állítsd meg az izzadást edzés után

Hogy ne ragadj az izzadtságtól még órákkal edzés után sem…

Rövidítsd le a megfázásod 3 nappal

Egy tabletta elég ahhoz, hogy megállítsa az orrfolyást!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft