Sérülések: ugyanaz érinti a nőket és férfiakat?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Jack Taunton 2002-ben végzett kutatást a témában, ahol 2000 korábbi futósérülést vizsgáltak meg. Arra derült fény, hogy a férfiaknak az ínszalagjukkal és a térdükkel van probléma, a nőknek viszont a medencéjükkel, de a fáradásos törések és a térdfájdalom is gyakran fordult elő náluk. A fáradásos törések viszont arra figyelmeztetnek, hogy a férfiaknak és a nőknek más a csontsűrűségük, így ez is közrejátszhatott a sérülések kialakulásában. Sok szakértő szerint a korábbi kutatási eredmények összehasonlításából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.
Maha Elashi, a UBC végzős hallgatója vizsgált 68 férfit és 86 nőt, akiknek egy 12-hetes edzéstervet kellett követniük, amivel egy 10K-s versenyre készültek fel.
Az eredmények? Nem volt különösebb eltérés a két nem között. A nőknek 1,02 százalékkal volt nagyobb esélyük a sérülésre, de sokkal több embert kellene bevonni a kutatásokba és érdemes lenne hosszabb időn keresztül vizsgálódni ahhoz, hogy pontosabb eredményeket érhessenek el a szakértők.
Akár férfi vagy, akár nő, érdemes időt szánnod a bemelegítésre és a levezetésre, hogy minimalizáld a sérülések esélyét!

Akkor is edzened kellene, ha nincs kedved?

Minden sportoló ember életében eljön a pont, amikor a háta közepére sem kívánja a mozgást. Egy új kutatás szerint viszont pontosan ilyenkor nem érdemes kihagynod a sportolást!

Az 5 legkönnyebb gyakorlat hasizomra

A core izmok erősítik és stabilizálják a gerinced és medencéd, ezért az első lépés ezeknek az izmoknak az erősítése, ha golyóálló testre vágysz.

Tedd helyre a kapcsolatodat a kajával!

Előfordult már, hogy diétáztál, és szerettél volna megszabadulni pár kilótól? Vagy másokhoz hasonlítgattad a tested? Ha igen, olvass tovább!

NO POST NO RUN

No post no run - mondják futóberkeken belül viccesen, vagyis, ha nem posztolsz a futásodról – például fotót – akkor az a futás nem is számít. Lássuk hát, melyek a jó futós fotók alapjai.

Hol kapható a Fuss&Főzz könyv?

Nem tudtad még beszerezni a Fuss&Főzz című könyvünket?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft