Sérülések: ugyanaz érinti a nőket és férfiakat?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Jack Taunton 2002-ben végzett kutatást a témában, ahol 2000 korábbi futósérülést vizsgáltak meg. Arra derült fény, hogy a férfiaknak az ínszalagjukkal és a térdükkel van probléma, a nőknek viszont a medencéjükkel, de a fáradásos törések és a térdfájdalom is gyakran fordult elő náluk. A fáradásos törések viszont arra figyelmeztetnek, hogy a férfiaknak és a nőknek más a csontsűrűségük, így ez is közrejátszhatott a sérülések kialakulásában. Sok szakértő szerint a korábbi kutatási eredmények összehasonlításából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.
Maha Elashi, a UBC végzős hallgatója vizsgált 68 férfit és 86 nőt, akiknek egy 12-hetes edzéstervet kellett követniük, amivel egy 10K-s versenyre készültek fel.
Az eredmények? Nem volt különösebb eltérés a két nem között. A nőknek 1,02 százalékkal volt nagyobb esélyük a sérülésre, de sokkal több embert kellene bevonni a kutatásokba és érdemes lenne hosszabb időn keresztül vizsgálódni ahhoz, hogy pontosabb eredményeket érhessenek el a szakértők.
Akár férfi vagy, akár nő, érdemes időt szánnod a bemelegítésre és a levezetésre, hogy minimalizáld a sérülések esélyét!

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft