Sérülések: ugyanaz érinti a nőket és férfiakat?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Az általános vélekedés szerint a futónők térdére és lábuk alsó részére nagyobb nyomás nehezedik, mivel szélesebb a csípőjük. De mi az igazság?

Jack Taunton 2002-ben végzett kutatást a témában, ahol 2000 korábbi futósérülést vizsgáltak meg. Arra derült fény, hogy a férfiaknak az ínszalagjukkal és a térdükkel van probléma, a nőknek viszont a medencéjükkel, de a fáradásos törések és a térdfájdalom is gyakran fordult elő náluk. A fáradásos törések viszont arra figyelmeztetnek, hogy a férfiaknak és a nőknek más a csontsűrűségük, így ez is közrejátszhatott a sérülések kialakulásában. Sok szakértő szerint a korábbi kutatási eredmények összehasonlításából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.
Maha Elashi, a UBC végzős hallgatója vizsgált 68 férfit és 86 nőt, akiknek egy 12-hetes edzéstervet kellett követniük, amivel egy 10K-s versenyre készültek fel.
Az eredmények? Nem volt különösebb eltérés a két nem között. A nőknek 1,02 százalékkal volt nagyobb esélyük a sérülésre, de sokkal több embert kellene bevonni a kutatásokba és érdemes lenne hosszabb időn keresztül vizsgálódni ahhoz, hogy pontosabb eredményeket érhessenek el a szakértők.
Akár férfi vagy, akár nő, érdemes időt szánnod a bemelegítésre és a levezetésre, hogy minimalizáld a sérülések esélyét!

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft