A 30-20-10-es edzés

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Dán kutatók vizsgálták a módszer hatékonyságát. A résztvevők egyik csoportja hagyományosan futott, a másik csoport edzésterve pedig a fent említett módszeren alapult. Vagyis nekik 30 másodpercig kellett kocogniuk, ezt 20 másodperc átlagos tempójú futás követte, végül egy 10 mp-es sprinttel zárták a kört. Ezt 2 perc kocogás követte, majd még kétszer megismételték a feladatot. Ennek a csoportnak nőtt a VO2 maximuma, az 5K-s időeredményük (emellett az 1500 méteres is), csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.
Így csináld: Melegíts be, majd kocogj 30 másodpercig. Ezt 20 mp átlagos tempójú futás kövesse, majd 10 mp sprint. Ezt négyszer ismételd. Az 5. perc után fuss 2 percig laza tempóban, majd ismételd meg a kört kétszer.

5 ok, amiért nyugodtan megihatsz ma egy sört futás után

Nyugodtan nyiss egy üveg sört, mert elég jó hatással van az egészségedre. Megmutatjuk, pontosan mik az előnyei:

Ez a 85 éves férfi 4 óra alatti időeredménnyel teljesítette a maratont

A 85 éves Ed Whitlockot nem lassítja a kora. Korcsoportjában annyira jól szerepelt, hogy világrekordot döntött a Toronto Maratonon.

Mennyire komoly a sérülésed? Segítünk eldönteni!

Megmutatjuk, mi a teendő a leggyakoribb problémáknál!

Egy új kutatás szerint mindegy, milyen lassan futsz

Egy amerikai tanulmány szerint a sebesség kevésbé számít futás közben, mint gondolnád.

Töltsd fel a szénhidrátraktáraid tészta nélkül

Ha esetleg valamilyen csoda folytán megunnád a tésztát, próbáld ki a következő 3 alapanyagot, amikkel ugyanannyira hatékonyan pótolhatod az elvesztett szénhidrátokat!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft