A 30-20-10-es edzés

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Dán kutatók vizsgálták a módszer hatékonyságát. A résztvevők egyik csoportja hagyományosan futott, a másik csoport edzésterve pedig a fent említett módszeren alapult. Vagyis nekik 30 másodpercig kellett kocogniuk, ezt 20 másodperc átlagos tempójú futás követte, végül egy 10 mp-es sprinttel zárták a kört. Ezt 2 perc kocogás követte, majd még kétszer megismételték a feladatot. Ennek a csoportnak nőtt a VO2 maximuma, az 5K-s időeredményük (emellett az 1500 méteres is), csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.
Így csináld: Melegíts be, majd kocogj 30 másodpercig. Ezt 20 mp átlagos tempójú futás kövesse, majd 10 mp sprint. Ezt négyszer ismételd. Az 5. perc után fuss 2 percig laza tempóban, majd ismételd meg a kört kétszer.

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Ez történik a testeddel, ha lecseréled a kávét matcha teára

A matcha tea nemcsak a kávéimádóknak jó alternatíva, de azok számára is szuper, akik nem szeretik a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket!

Segít vagy árt a futás, ha megfáztál?

A Futásról Nőknek Magazin cikkéből kiderül, hogy vajon jobb pihenni ilyenkor, vagy nyugodtan futhatsz megfázva is:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft