A 30-20-10-es edzés

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Ha szeretnél fittebb lenni, érdemes a futásod tempóját variálnod. Ugyanúgy szükség van könnyebb, laza futásokra, mint gyors sprintekre. Ennek kombinációja a 30-20-10-es edzés.

Dán kutatók vizsgálták a módszer hatékonyságát. A résztvevők egyik csoportja hagyományosan futott, a másik csoport edzésterve pedig a fent említett módszeren alapult. Vagyis nekik 30 másodpercig kellett kocogniuk, ezt 20 másodperc átlagos tempójú futás követte, végül egy 10 mp-es sprinttel zárták a kört. Ezt 2 perc kocogás követte, majd még kétszer megismételték a feladatot. Ennek a csoportnak nőtt a VO2 maximuma, az 5K-s időeredményük (emellett az 1500 méteres is), csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.
Így csináld: Melegíts be, majd kocogj 30 másodpercig. Ezt 20 mp átlagos tempójú futás kövesse, majd 10 mp sprint. Ezt négyszer ismételd. Az 5. perc után fuss 2 percig laza tempóban, majd ismételd meg a kört kétszer.

Olvasd el ezt, mielőtt legközelebb dühösen mennél el futni

Amikor "majd' szét robbansz", a legjobb ötletnek egy kiadós futás tűnik?

Na mi a pálya?

A résztávos pályaedzés szépségei az amatőr futó(anyuka) szemszögéből.

4 nő éppen New Yorkból Washingtonba fut - de vajon miért?

A futás egyúttal egy nőjogi ügyet szolgálna.

Nincs energiád? 6 dolog, ami segít kirobbanó formába kerülni

Ha az utóbbi időben úgy érzed, hogy soha nincs elég erőd a futásokhoz, edzésekhez, vagy úgy általában a mindennapokhoz, az alábbi változások a segítségedre lesznek!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft