3 tipp - ne nézd folyton az órád futás közben!

Az okostelefonok és a GPS-es órák hatalmas fejlődésnek indították a sportot. A megtett távot, a tempód és a pulzusod is nyomon tudod követni - és valószínűleg ezt is teszed minden futásod alkalmával.

Az okostelefonok és a GPS-es órák hatalmas fejlődésnek indították a sportot. A megtett távot, a tempód és a pulzusod is nyomon tudod követni - és valószínűleg ezt is teszed minden futásod alkalmával.


Viszont a folyamatos óracsekkolásnak negatív következményei is vannak. Jeremy Hadfield futóedző szerint nem szabad minden helyzetben a kütyüidre hagyatkoznod. Ha például egy forró nyári napon futsz, nem tudsz olyan tempóban haladni, mint hűvösebb időben.
És ha az órádra nézel, egyrészt elvonja a figyelmed, másrészt az ott látott számok elbizonytalaníthatnak. Ha verseny közben pillantasz rá, akkor pedig fel is bosszanthatod magad, ha nem olyan tempóban haladsz, ahogy tervezted.
Hadfield szerint érdemesebb a belső GPS-edre hallgatnod, hogy megtaláld az optimális tempót minden helyzetben.
Hogyan csináld?
1. Képességfejlesztés
Kezdd azzal, hogy heti egyszer a kütyüid nélkül futsz. Havonta 1-2-szer végezz intervallum edzést: melegíts be 10 perc laza futással, fuss közepes tempóban 3 percig, 1 percig gyorsan, végül 2 perc újabb laza futással zárd a kört. 10 percet sétálj vagy kocogj levezetésként.
2. Csekkold nyugodtan
Ha az információhiány zavar, vedd fel az utcai órádat és néha pillants rá. Például egy 5 kilométeres edzés felénél, vagy néhány kilométerenként, ha maratont futsz. Az is jó megoldás, ha csatlakozol egy előtted futó csapathoz. Így idegeskedés nélkül határozhatod meg a tempód. Ha egyáltalán nem tudsz megválni a GPS-es órádtól, csak a verseny végén pillants rá. Az órád eszköz, nem pedig edző.
3. Sebességmérő
A légzésed figyelésével könnyen meghatározhatod, mi zajlik a testedben - mondja Budd Coates, edző. Figyeld a belégzés-kilégzés ritmusát. Szívd be a levegőt 3 lépésen keresztül, majd 2 lépésen keresztül fújd ki. Lassabb futáshoz használd a 3-lépéses képletet (2 lépés: beszívás, 1 lépés: kifújás). Ez a módszer nagy segítségedre lesz verseny közben is.

4 nő éppen New Yorkból Washingtonba fut - de vajon miért?

A futás egyúttal egy nőjogi ügyet szolgálna.

Nincs energiád? 6 dolog, ami segít kirobbanó formába kerülni

Ha az utóbbi időben úgy érzed, hogy soha nincs elég erőd a futásokhoz, edzésekhez, vagy úgy általában a mindennapokhoz, az alábbi változások a segítségedre lesznek!

5 ok - ezért hízol el télen

A telet sokan utálják: hideg, latyakos és a napot is ritkán látod. Mindenki köhög, beteg és a bankkártyádon is jóval kevesebb a pénz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft