Borítókép: Az esőben futás 5 előnye

Az esőben futás 5 előnye

„Nincs rossz futóidő, csak rosszul felöltözött futó” – állapította meg tegnap Vajda Zsuzsi, a Margitszigeti Atlétikai Club egyik edzője. Íme az esőben futás öt legnagyobb előnye.

1. Több izmot mozgatsz meg


Mivel csúszós talajon futsz és minden nedves, a tested igyekszik kompenzálni és ennek következtében óvatosabban teszed le a lábadat, hogy megőrizd az egyensúlyt. Miközben a tested kompenzál, használatba veszi a kisebb koordinációs izmokat is. Ezek azok az izmok, amelyeket a terepfutók is használnak.

2. Intenzívebb az edzés


Mivel a szervezetednek nem kell a túlmelegedéstől tartania, sokkal nagyobb erőfeszítésre vagy képes. Ha esetleg asztmás vagy, meglátod, hogy könnyebben veszed a levegőt az esőben, mert az eső elmossa a légzést nehezítő hatásokat.

3. Fizikai és mentális fejlődésen mész keresztül


Ha extrém időjárási körülmények között futsz, természetesen keményebb leszel. Ez különösen igaz az esőben, amikor minden porcikád azt diktálja, hogy azonnal menj haza és kuckózz a kanapén pokrócba bugyolálva.

4. Gyorsabb leszel


Ez tény. Kérdezd meg bármelyik futót. Amikor esőben futsz, elsődleges célod, hogy mihamarabb megmenekülj a víztől, és ilyenkor nem a távolságra gondolsz. Ha versenyen vagy, minden erőddel a célvonalra összpontosítasz, és gyorsabban oda is érsz.

5. Jó móka és más érzés


Ha folyton csak "jó" időben futsz, vegyél erőt magadon és próbáld ki ezt az új kihívást. Élvezd, hogy most más a helyzet, éleszd újra a benned rejlő ötévest, ugrálj bele a tócsába, hagyd, hogy csupa sár legyél. Érezd jól magad!