Borítókép: Szeresd meg a reggeleket!

Szeresd meg a reggeleket!

A reggeli futásnak számos előnye van. Aki utálja a reggeleket, az is olvasson tovább, mert igenis meg lehet szokni a korai edzést.

Úgy tervezted, ma 8 kilométert futsz, mégis meghiúsulni látszik családi, munkahelyi és társas kötelmek miatt. Vagy reggel gyomorbántalmakra ébredsz, és/vagy alváshiány miatt estére tolod. A megoldás: legyen a futás a napi első programod! "A reggeli futók teljesen rákattannak az érzésre, hogy már akkor teljesítettek valamit, míg mások még fel sem ébredtek. Extra energiát kapnak a reggeli endorfin lökettől,” mondja Lisa Reichmann, marylandi futóedző.

Teszteld az érzést! Kezdd heti egy-két alkalommal. A tudat, hogy ott van még másik 5 reggel, amikor aludhatsz, könnyebben elviselhetővé teszi a fájdalmat. Időben kerülj ágyba előző nap, különben alváshiánnyal vágsz neki a távnak.

Terítsd ki a ruhát! Szedd elő a futócuccot, cipőt, vizet, fényvisszaverő karpántot már előző este, így gyorsabban elkezdhetsz edzeni. A kávé is legyen fogyasztásra kész! Az ébresztőórát a szoba másik végébe tedd, így fel kell kelned érte.

Szerezz társat! Semmi se tart jobban vissza a továbbalvástól, mint ha valaki vár rád a futópályán. Egy jó beszélgetés a baráttal szinte el is feledteti, hogy még sötétben, a hidegben rójátok a köröket.

Adj időt neki! Az elején minden új szokás erőfeszítésekkel jár. Mivel szükséges hozzá a belső órád újraindítása, hosszabb ideig tarthat míg hozzászoksz – akár 3-4 hét. Kezdd el tavasszal, amikor az idő és a sötétség kevésbé zavaró.