Borítókép: Így készülj fel a maratonra, ha nincs elég időd edzeni rá

Így készülj fel a maratonra, ha nincs elég időd edzeni rá

Forrás: Getty Images
Van az úgy, hogy összejön az élet, és nem tudsz normálisan készülni a kitűzött versenyre.

Ilyenkor sokan a versenytől is visszalépnek, de ha te úgy érzed, hogy a körülmények ellenére, heti egy-két edzéssel is szeretnél ott lenni, az a te döntésed. Ebben az esetben ezeket vedd figyelembe és tartsd be:

  1. Az időt mindenképpen engedd el. Csak a túlélésre menj, azaz, hogy a távot biztonsággal tudd teljesíteni. Fejben is erre készülj, többet nem tehetsz!

  2. A hosszú futások mindenképpen legyenek meg. Ha mondjuk heti kétszer tudsz elmenni futni, a hétvégi hosszúakat tartsd meg. Szép fokozatosan emeld a távokat hétről hétre, míg a maraton előtt 3 héttel le nem futod a 34-36km-t. Fontos tudnod, mi történik a testeddel ilyen távok alatt, ezt meg kell tapasztalni. Utána pedig természetesen vegyél vissza.

  3. Mindenképpen iktass be egy olyan keresztedzést, ami kardió is egyben. Ezzel kicsit kompenzálhatod a kevés futás. Utána azonban mindenképpen végezz el néhány erősítő gyakorlatot is!

  4. Sokkal jobban oda kell figyelned bizonyos testrészeid megerősítésére, mint a farizom, combok és vádli. A kardiós keresztedzésed után végezz guggolásokat, vádliemeléseket és kitöréseket is. Vagy, ha olyankor nem fér bele, akkor este a TV előtt, mert ezt nem bliccelheted el ilyen kevés futás mellett.

  5. A súlytöbblet ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap. Mivel az ízületeid és izmaid is sokkal kevesebb terhelést kapnak, annál nagyobb lesz, amit a maratonon adsz nekik. Minden egyes pluszkiló plusz terhet rak rád (amit érzésben és tempóban is azonnal látni), így a lehető legtöbb pluszkilótól kellene megszabadulnod a maraton napjára. Ez egyébként is hasznos, nem csak akkor, ha kevés időd van edzeni!

  6. Kevés futás mellett rizikós elindulni a maratonon, ezért mindenképpen légy résen, figyeld a tested jelzéseit, ne hanyagold el a masszőrt és egy gyógytornászhoz is érdemes lenne beugranod a felkészülési időszakban.