Borítókép: A futást a daganatos betegséggel küzdők számára is ajánlják a kutatók

A futást a daganatos betegséggel küzdők számára is ajánlják a kutatók

Forrás: getty images
Ausztrál vezető kutatók szerint az edzésnek fontos szerepe lehet a daganatos betegségek kezelésében.

25 ausztrál szakember szerint ha az orvosok nem javasolják a daganatos betegeknek a sportolást, azzal akár árthatnak is nekik.

Az Ausztrál Klinikai Onkológiai Társaság kiadott egy közleményt, mely szerint az alacsony és közepes intenzitású edzéseket minden orvosnak javasolnia kellene, hiszen a mozgás segíthet a kezeléssel járó kellemetlenségek enyhítésében. Ez az első olyan eset a világon, amikor kutatók ebben a témában ennyire egyöntetűen kiállnak az elveik mellett.

A szakértők szerint a mozgásszegény életmód egyáltalán nincs jó hatással a betegekre és javaslatuk szerint mindenkinek, aki megteheti fizikailag, érdemes lenne legalább heti 150 percet közepes intenzitású mozgással töltenie. Ez jelenthet sétát vagy futást is. Emellett az erősítő edzések bevezetését is javasolják.

Ezen természetesen lehet változtatni a betegek aktuális állapotának megfelelően. Egyébként egy 2016-os kutatás is bizonyította, hogy azok a daganatos betegek, akik rendszeresen mozogtak a kezelésük előtt, közben és után, kevesebb mellékhatást tapasztaltak a kezelések során és nagyobb eséllyel küzdötték le a betegséget is.

“Ha a mozgás pozitív hatásait egy tabletta formájában lehetne megkapni, és ezt a betegek is beszednék, biztos, hogy hatalmas eredményt jelente a rákkutatás szempontjából.”
ezt még Prue Cormie, a fenti kutatás vezetője mondta egy TEDx beszélgetésben.

Egyetértesz vele?

Olvasnál még a témában?