Csernus Brigitta beszámolója a DZD 300-ról II. rész

DZD,ultra trail
Forrás: https://www.facebook.com/UltraTrailHungary/

Csernus Brigitta augusztus 18-án indult el a Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300-on, hogy első nőként teljesítse az extrém hosszú útvonalat.

Brigi Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 beszámolójának második része következik. Az előző részt itt tudod elolvasni.

A második éjszaka

Beérek Szécsiszigetre (197 km), és elhatározom, hogy nem megyek tovább, az éjszakát a templomnál töltöm. Előző éjszaka bejött, most is megpróbálom. Nincs előtte lábtörlő, de van 2 pad. Vékonynak tűnnek, inkább jó nekem a föld is. Kipakolok mindent, fóliába tekerem magam, majd lámpaoltás. Szemben egy kutya folyamatosan ugat és szörnyen fázik a derekam. Nem tudok pihenni semmit, csak vacogok. Felkelek és útnak indulok egy jobb hely reményében. Pár háznyira van az orvosi rendelő szuper terasszal. Ismét kipakolok, éppen tekerném be magam, mikor meglátom, hogy az első emeleten ég a lámpa és nyitva az ablak. Mivel a fóliám minden moccanásomra csörög-zörög, itt nem maradhatok. Felpakolok és visszamegyek a templomhoz. Próbálom összetolni a padokat. Húzom, vonom, de nem moccannak. Jól van, elég lesz nekem egy is. Ismét megágyazok, betekerem magam és lefekszem. Olyan keskeny, hogy a fordulás gondolatától is leesek, a szél is fúj már, fázom nagyon. Van gyakorlatom benne, így továbbállok. Ezüst fóliába tekerve továbbcsörtetek a faluban. Ha valaki látna! Mostantól a szécsiszigeti gyerekeket nem a mumussal, hanem az alufóliába tekert rémmel riogatják. Végre egy buszmegálló! Az jó lesz. Pad is van, és 3 oldalról fedett a hely. Megágyazok, betekerem magam és lefekszem. A pad viszont nagyon kényelmetlenül lejt és keskeny is. Nem jó. Már megint nem jó! Összepakolok, nem is számolom, hányadszor. Szemben van egy kocsma, padok, fedett is. Két padot összetolok, ismét ágyazok, betekeredek a fóliába és végre lefekszem. Az udvaron egy kutya folyamatosan ugat. Nem lát, de tudja, hogy ott vagyok, de már nem érdekel. A kutya nehezen nyugszik le és én végre tudok pihenni. Azt hiszem, megdolgoztam érte. Megint nem alszom, mert nagyon hideg van. Talán csak elbóbiskolok, de legalább a lábaim pihennek.

Reggel 6 körül útnak indulok karmelegítőben és esőkabátban. De jó lenne egy kesztyű is! Meg sapka! Őrület, hogy milyen hideg tud lenni éjszaka és mennyire meleg napközben. Megint elég volt 3-4 óra arra, hogy a lábaim újjászülessenek. Megcsodálom a bivalyokat, ők visszacsodálnak és fázósan, éhesen gyalogolok. Kerkateskánd, majd Máhomfa előtt, a szántóföldön ér a napfelkelte.

Olvasd el ezt is!
DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Napfelkelte Máhomfa előtt.
DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Látszik, hogy hideg volt.

Olvasd el ezt is!

Az ébredező Máhomfára érek. Bicikliúton megyek, mit megyek, futok! Jönnek a Kerka-hidas pontjaim, az első a Kerka függőhíd (203 km). Itt beleesek abba a hibába, hogy elszámolgatok, mennyi van még hátra, vagyis előre. Mert hátra már 200 kili, de előre még egy százas. Beleborzongok. Nem ebbe, hanem a hidegbe.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Feljebb, na még egy picit feljebb! :)

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Máhomfa után a bicikliúton. Nem lehetett nem futni (futómozgást végezni) rajta.

Egészen Lenti széléig (209 km) futok, csak pár lépés és egy almafa erejéig sétálok. Lentiben megcélzom a MOL benzinkutat és nagybevásárlást csinálok. Annyi finomságot veszek, hogy sem megenni, sem a helyhiány miatt elvinni nem tudom mindet. Egy részét ott kell hagynom a padon. Jön egy autós, és kiszól, hogy jól megyek, nagyon ügyes vagyok! Köszi, bárki is voltál, nagyon jólesett a dicséret.

A frissítés után hihetetlen friss vagyok, és futva indulok tovább. Baromi jó a kedvem, felteszem a zenét és futok. A két kis lábujjamon lévő vízhólyag néha visszaránt a valóságba, de ezeket leszámítva jól vagyok, és egyáltalán nem érzem, hogy 200 kili van a lábaimban. Lendvadedesig (218 km) sokat futok, még az emelkedő sem töri meg a lendületet.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

''Ha könnyű lenne bárki megcsinálná''

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

''Te nem vagy akárki!'' - nemrég futóverseny volt a környéken.

A 300 kili leggyilkosabb szakasza következik. Tornyiszentmiklós (230 km) település előtt teljesen elfogy a vizem, az első háznál kérek és kapok is. Déli melegben érek ide, és egy hosszú, nyílegyenes szántóföld következik, ahol egyetlen fa sincs, így csak a tűző nap marad. Olyan forróság van, hogy a levegővétel is fáj. Nagyon koncentrálok, hogy ne boruljak el. Nagy nehezen elérek a temetőig, ahol küldök egy sms-t Atinak, hogy a temetőben megpihenek. Több, mint fél órát engedélyezek magamnak, fürdök a csapnál, ruhát mosok és szárítok. Nem mondom, hogy jókedvűen indulok tovább, hosszú, vagy 4 kilis tűző napos, aszfaltos szakasz következik a Vörcsök - kápolnáig (236 km). Előtte érkeznek Dettiék, kapok gyümölcslevest, kávét és egy Atit, aki jön velem egy darabon. De szuper! Nem leszek egyedül, így a kilik is gyorsabban telnek, de a biztonság kedvéért nézem a lila vonalat is. A kiscsehi elágazóhoz kijön Gábor levessel és valami tésztával, tudok enni és ruhát is cserélek.

Budafai Arborétum (247 km), majd egy kellemetlen lejtő, ahol belerúgok a nyomi lábujjammal egy ágba. Iszonyatos fájdalom, ha nem a Hoka van rajtam, a vízhólyag által felemelt körmöm tőből leszakad. A Bázakerettyére vezető aszfaltra jön ki Detti Atiért, hoz jégkrémet és csavart kürtöskalácsot, az valami mennyei! Mondják, este kijön Szilvi és Ati is, egy darabon jönnek majd velem. Ez a tudat nagyon feldob.

Elválunk, majd folytatom utam, először egy birkacsordával találkozok, majd egy borz védelmezi otthonát, még meg is kerget. A bánokszentgyörgyi kilátónál (257 km) becsekkolok, majd felszerelem magam az éjszakai cuccossal. Közben szúnyogcsapat szívja véremet, egy kullancslégy pedig bemászik a hátamhoz a pólóm alá, órákig érzem, ahogy mászkál, mintha a bőröm alatt lenne, de kiszedni nem tudom. Szörnyen rossz érzés.

Leérek Bázára és örömömben becsekkolok a bázakerettyei ponthoz. Mire rájövök, már késő. Emelkedek, és nagyon lassan érem el Bázakerettyét (263 km), levonszolom magam a Bonne Chance étteremhez és a lépcsőjére telepednék, de egy kutya jön örömködve. Arrébb vonulok, egészen a parkoló sarkába. Lecibálom a zoknimat és várok. Ati hív, hogy maradjak ott, mert jönnek. Eszem ágában nem volt egy centit sem mozdulni. Fájnak a hólyagos lábaim, álmos vagyok és a legeslegnagyobb holtpontom közepén ücsörgök.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Csak a kép miatt a vicsor, akarom mondani a vigyor.

Megjön Ati és Detti, Szilvi nem tudott jönni, mert holnap utazik. Szenvedéssel töltök hosszú perceket, miközben a Bonne Chance szép lassan bezár, pedig nagyon ott akartam aludni. De akkor ugrott volna a szabad ég alatt alvós projekt. Kiszúrom a két hólyagot, leragasztom, majd visszaszenvedem a cipőt és Atival útnak indulunk, egészen Valkonyáig jön majd velem. Hálás vagyok érte, még most is ott ülnék, ha Ő nem jön ki. Amikor elindulunk, a kutya is csatlakozik. Ati próbálja visszazavarni, de nem tágít. Nyűgci vagyok, sokat nem foglalkozom a kutyával. Kis, rövid lábaival ügyesen teper mellettünk. Ahányszor valami vadat lát vagy érez, kilő, és ugatva kergeti el. Nem üldözi, csak elkergeti. Kezd egyre szimpibb lenni. Egyszer, Ati mellett úgy suhan el, hogy majd elsodorja a lábait. Az úton végig fejmagasságban pókhálók vannak, Ati szedegeti, párba így is beleakadok.

Kistolmácson, a Szent György-forrásnál (268 km) vizet töltünk, a kutya hasáig beleáll a vízbe, én meg kérem Atit, hogy üljünk egy picit. Amúgy se megyünk egy nagy tempót, de néha meg kell jutalmaznom magam egy kis ücsörgéssel. Kistolmácson szuper alvóhelyeket látok a tó mellett, de csak egy cipőkötésre állunk meg. A kutya tök jó fej, szorosan mellettünk jön, nem áll le balhézni a falubeli kutyákkal. Mivel stabilan jön velünk, nevet kellene adni neki, mégiscsak szólítani kell valahogy. Egyből a horhos szó ugrik be, még mindig tetszik ez a szó, így Horhos lesz a neve.

Borsfán (274 km) le kell ülnöm a buszmegállóban. Álmos vagyok és fáradt. Igazán vicces, de Valkonyán alszom majd a turistaháznál, onnan csak egy bő húszas a cél. Normál esetben tovább kellene mennem, de most nem teszem.

A harmadik éjszaka

Valkonya Rockenbauer Pál Turistaház (278 km): Ati eddig jött velem (örök hála érte), Detti jön érte, mi pedig ketten maradunk Horhossal. Jó széles asztalok vannak, szétterítem a cuccaimat és betekerem magam.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

A harmadik éjszakára készülve, pihe-puha ágyat vetek.

Kaptam 2 polárt, az egyiket felveszem, a másikat a derekam alá teszem. Így is iszonyatosan fázom, 3 másodperces ciklusokban remegek, szörnyen fájnak a térdeim is. Felhívom Gábort, azt mondja, hogy menjek tovább, mert megfagyok. Nem mehetek, tudom, hogy pihennem kell. Olyan áron is, hogy nem alszom, hanem csak vacogok. A turistaház udvara nincs bekerítve, hajnalban egész konda érkezik, a picik visítanak, a nagyok elégedett horkantásokkal jelzik, hogy nem jöttek hiába. Nem félek. Horhos az asztal alatt fekszik, üldözni szokta a vadakat, de most nem mozdul. Egyszer bóbiskolok el, amikor arra eszmélek fel, hogy majdnem leesek, kapaszkodok az asztalba. A szomszédban egy egész baromfiudvar, a kakasok éjszaka, hajnalban, bármikor, folyamatosan kukorékolnak. Tuti ebből az udvarból látják el az ország henteseit kakasherével, máskülönben minek egy udvarba vagy húsz kukori? Picit örömködünk egymásnak Horhossal, nagyon édes, nem ugrál a nyakamba, nem erőszakos, nem túl sok. Kiérdemli, és nem kierőszakolja a szeretetet. 6 körül indulunk el, de előtte még töltök vizet. Ati tegnap megmutatta a tuják között megbúvó artézi kutat.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

Horhos

Megint kipihenve indulok neki, a térdeim nem fájnak, Horhos is nagyon vidám. Következik a hullámvasút. Az ember nem is gondolná, hogy mekkora hegyek (amúgy dombok, de 280 km után ezek már hegyek) vannak a Zalában. Horhos néha el-elrohangál, de mindig visszajön, miután megcsaholta a vadakat. Nem esnek jól az emelkedők, de a lejtők még jobban fájnak.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

Reggeli lábáztatás a vizes növények között, Horhos vadászik.

Obornak előtt bringás kíséretet kapok, Katz Rudolf jön velem egy darabon. Ennek örülök, beszélgetve csak úgy repül az idő. Bár könnyen futható szakaszon megyünk, nincs kedvem futni. Sormáson (293 km) megállunk a bolt előtt, bemegyek és veszek kólát, egy csokit és párizsit Horhosnak. A párizsit a boltos ajándékba adja, Horhos jóízűen benyomja. Úgy csípnék egy falatot belőle, olyan jó az illata, de nekem van kajám, Horhosnak viszont nincs. Így csorgó nyállal nézem őt.

Nekiindulunk az utolsó 6 kilinek. Horhos és én. Már megint nagyon meleg van, mi pedig bicikliúton megyünk, egyáltalán nincs árnyék. Picit tartok attól, hogyan tud követni Horhos, látom rajta, hogy fáradt és nagyon melege van, de itt már nem állhatunk meg. Úgyis egyre melegebb lesz. Futunk, így neki is kényelmesebb és haladunk is. Horhos minden létező pataknál megáll pocsolni, én türelmesen megvárom.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Minden vízcsobogást meghallott és ki is használt.

Kanizsán elfutunk egy állatorvos előtt, gyorsan befordulok, meg akarom nézetni van-e Horhosban chip. Várunk vagy 5 percet, de a doki el van foglalva egy francia bulldoggal, nem tudok többet várni. Továbbmegyünk. Nagykanizsán nagyon sok ember van a városban, félek, hogy Horhos besokall, de szépen követ egészen a célig, ahol a családom, Ati és Detti várnak.

DZD 300,terepfutás,terepultra-futás,ultrafutás

A célegyenesben Horhossal.

Megkapom a gyönyörű díjazásomat, egy névre szóló nagyon menő pólót és egy fából készült érmet és így most már ennek a körnek is van női teljesítője. :-P

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki követett, drukkolt és bármilyen formában segítette utamat!

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

A díjazás. Nagyon menő!

Bátran ajánlom ezt a kört mindenkinek, akár rövidebb szakaszokra bontva is, hiszen benne vannak a Zalai-dombság legszebb részei. A táj gyönyörű, az útközben felbukkanó piciny települések lakói barátságosak. Igazán szerethető kört sikerült Atiéknak összerakni. A DZD 300-ról minden információ megtalálható itt.

És Horhos? Ahogy beérünk, lefekszik a pad alá, amin ülök és pihen. Norina egyből kérdezgeti, hogy ugye megtartjuk? Rajtam nem múlna, nagyon megszerettem. De Gábor visszarángat a földre és szól, hogy visszavisszük Bázakerettyére a Bonne Chance Hotelbe, megkérdezzük, hátha oda tartozik. Horhos szó nélkül száll be az autóba, feje a lábamon pihen az úton. A szállodában kiderül, hogy tényleg oda tartozik, a neve Portás és szeret túrázni a vendégekkel.

Nekem mindig is Horhos marad, ha Bázakerettye környékén futok, nem hagyom ki, hogy meglátogassam.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás,futás kutyával
Kidőlt. :-)

A Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 teljesíthető gyalogosan, futva és biciklivel, illetve egyben, folyamatosan haladva - ahogyan Brigi tette – vagy 3x100 km-es távra bontva 3 alkalommal. Eddig összesen 6-an teljesítették egyben az útvonalat, Brigi az első nő volt, 77 óra 35 perces idejével ő is tartja a női pályacsúcsot.

A horhos szó víz mosta árkot jelent, szakadékos hegyoldalban lezúduló víztől képződött meredek utat.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás
forrás: A DZD 300 honlapjáról
A DZD 300 útvonal, melyet Brigi végigjárt.

Nyitókép: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal.

Tovább olvasok
Veszélyes dolog kihagyni a reggelit, és túl későn vacsorázni

Eddig is tudtuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, de a legfrissebb kutatások szerint komoly veszélyei vannak annak, ha nem jut időd a napindító étkezésre, mellette viszont késő este vacsorázol!

Vajon miért futsz újra és újra maratont, ha annyira fájdalmas?!

A maraton lefutása gyakran jár komoly fájdalommal és egyéb nehézségekkel, mégis újra és újra nekivágunk…vajon miért?

Kilian Jornet három versenyen áll rajthoz az idei nyáron

Erről számolt be pár hete Instagram oldalán a spanyol terepfutó klasszis. A három esemény, a jövő heti Zegama Aizkorri, a Sierre-Zinal és a Pikes Peak Marathon.

Tökéletes hosszúfutás előtti snack: banános zabos szelet

Természetes összetevőkkel, felesleges adalékanyagok nélkül, házilag elkészíthető, zamatos energiaszelet, Lydia Maruniak, a Runner’s World szakácsától.

Csak megszokásból csináljuk, vagy tényleg van értelme a hideg zuhanynak?

Előre szólunk: bizony van! A szakértők szerint ha rendszeresen használod a hideg zuhanyt, tényleg jobb futó lehetsz! Na, meghoztuk a kedvedet a didergéshez?

Fogyassz probiotikumokat és elbúcsúzhatsz a versenyek során elszenvedett emésztési problémáktól

Egy vadonatúj tanulmány szerint, ha rendszeres probiotikum fogyasztóvá válsz, nem csupán a „sürgős dolgoknak” mondhatsz búcsút, miközben életed legjobb maratonját futod, de még a teljesítményed is nőhet.

Tényleg működik a hengerezés, vagy csak az idődet pocsékolod vele?

A futók zöme használ valamilyen hengert az izomzat renden tartására. Azt mondják, a rendszeres hengerezés csökkenti az izmok fájdalmát, növeli a rugalmasságát és a leadható teljesítményt is. De vajon mi az igazság a hengerezéssel kapcsolatban?

Bivalyerős hasizmokat akarsz? Így lesz abszolút tökéletes a plank pózod

A lapos has titka a jó genetika mellett a tudatos táplálkozás, és csak ezek után jön az edzés. A plank póz minden idők egyik legjobb hasizomgyakorlata, de csak kevesen hajtják végre abszolút tökéletesen!

Mire számíts, ha futótáborba mész?

Valamikor márciusban szerveződött az első Jakus team-es edzőtábor és én azonnal tudtam, hogy szeretnék ott lenni. A családi egyeztetést követően úgy döntöttünk, hogy mindannyian megyünk. Az öt napos tábor Ausztriában, Schladmingban volt múlt héten, a bázist egy tágas alpesi vendégház, a Ridehouse adta.

Bódis Tamás a tavalyi Spartathlon negyedik hely után idén megnyerte az Ultrabalatont

Tamás tavaly 100 km-ig jutott az UB-n, és ugyan az idei felkészülése nem volt problémamentes, végül 20 óra 26 perccel megnyerte az idei Balaton kerülő versenyt.

Az áfonya 6 csodálatos hatása, amiről talán nem is tudtál

Indul az áfonyaszezon: reméljük, hogy te is bőségesen fogyasztod a szezon egyik legegészségesebb gyümölcsét. De tudtad, hogy az ízén kívül pontosan miért is érdemes sok áfonyát enni?

Hurrá-hurrá! Folytatódik a TerepAszfalt, Csanya és Sanyosz futóvlogja!

Imáink meghallgattattak: Csanya és Sanyosz folytatja futóvlogját, a TerepAszfaltot!

Lehet, hogy te is túl sok zsírt eszel? Most megtudhatod!

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak épp olyan fontos része a jó zsírok fogyasztása, mint a fehérjék és a szénhidrátok jelenléte. De te tudod pontosan, mennyi zsírt kellene enned?

Ultra Trail Vipava Valley 100 – (élmény)beszámoló Szaszától

Az egész úgy indult, hogy Judit említette még talán tél végén, hogy szeretné A KÖR-t megcsinálni és mi lenne, ha elkísérném. Igent mondtam.

Velük vigyázz! Ételek, amik tönkrevágják a pihentető alvásodat

Közvetlenül a lefekvés előtt enni sosem túl jó ötlet, mert nehezebben alszik el az ember, és az alvás sem lesz olyan pihentető. Ha mégis késő este vagy kénytelen enni, a következő ételeket tedd tiltólistára, ha nem akarsz egész éjszaka forgolódni!

Te tényleg futsz? Hogyhogy nem vagy vékony?!

A futás nemcsak azoké, akiknek futóalkata van. Ezt már nagyon sokan bizonyították szerte a világban. Pocakos ultrafutók, nagyfenekű félmaratonisták, rövidlábú hosszútávfutók… ott vannak mindenhol. Oké, nem az elitben, és végképp nem a világcsúcstartók között, de a mindennapokban, a nemzetközi futóközösségben igen, és ez így van jól.

A jegelés mégsem a legjobb megoldás izomfájdalom esetén?

Lesérültél, az első dolgot pedig a jegelés? Tény, hogy a legtöbb embernél ez rögződött be a leginkább, ám egy szakember szerint nem ez az első dolog, amire igazán szükség van ilyenkor!

Mit tegyél, miután célba értél a maratonon?

A hónapokon keresztül zajló kemény edzésmunka meghozta a gyümölcsét: célba értél a maratonon. Szuper és gratulálunk hozzá! Viszont mindaz, amit teszel – vagy nem teszel meg – a célba érkezést követően, meghatározza, hogyan tudsz regenerálódni és mikor tudsz ismét futócipőt húzni.

Üres gyomorral jobb futni, mint egy ütős reggelivel? Itt a válasz

Minden szervezet más: vannak, akik képtelenek elindítani a napot egy jó kis reggeli nélkül, mások délben fogyasztják el az első falatokat. De ha edzel, mi legyen a reggelivel?

Ez a véleménye a szakértőknek az agyondícsért citromos vízről

Biztosan ezerszer hallottad már, hogy érdemes citromos vízzel indítani a napot, mert felpörgeti az anyagcserét, lúgosít és salaktalanít is. De vajon ez a módszer tényleg hatásos? Ezt gondolják róla a szakértők!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Ne fuss el a kedvezmények mellett!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem