Borítókép: A budapesti futás nem hivatalos, megkérdőjelezhető, de 100%-ig igaz szabályai

A budapesti futás nem hivatalos, megkérdőjelezhető, de 100%-ig igaz szabályai

Forrás: getty images
“Budapest, Budapest, te csodás!” - szólt a régi nóta. És ez így is van, futni legtöbbször szuper dolog a fővárosban, csak néha mégsem annyira.

Azt viszont elmondhatjuk, hogy a rakpart és hidak környékén a panoráma miatt megéri. A Citadella, a Budai Vár és a Gellért-hegy, kivilágított hidak, a gyönyörű épületek mind képesek feledtetni azokat az esetleges problémákat, amivel egy futó szembesülhet itt. És nem a nagy versenyekről beszélünk, hanem egy teljesen átlagos hétköznapi, vagy hétvégi futásról.

Íme a szabályok:

1. Amikor magányos járókelők között haladsz el, mindig kérj elnézést és köszönd meg, ha elengedtek, még ha valójában nem is így gondolod.

2. Ha egy autó áll a zebra közepén, fuss közel hozzá és nézz mélyen a sofőr szemébe. Soha többé nem fog megállni a zebrán!

3. Ha megállítasz az áthaladásoddal egy autót, fuss át előtte minél gyorsabban, nehogy elpattanjon az utolsó idegszála.

4. Ha felfutsz a Gellért-hegyre, mielőtt egy bringás felérne, nyugodtan büszkélkedj el vele a futótársaidnak. Még akkor is, ha a biciklis látszólag nem volt jó kondiban.

5. Bármelyik tetszőleges budai lépcsősoron felfutva Rocky Balboának érezheted magadat. Nyugodtan emeld az égbe a kezeidet!

6. Ha nem akarsz idegbajt kapni, tavasszal kerüld el a Városliget környékét, mert a turisták, kirándulók és családosok elfoglalják az egész járdát.

Forrás: getty images

7. Ne feledd el, hogy nem bízhatsz abban, hogy minden kocsi megáll a pirosnál.

8. Azzal viszont semmi baj nincs, ha te megállsz a pirosnál és nem futsz helyben, amíg várod, hogy zöldre váltson a lámpa.

9. Tudd meg, hol vannak a környéken nyilvános wc-k (vagy kávézók, ahova elszaladhatsz, ha kell). De azért legyen egy B-terved is. Amúgy az is jól jön, ha megtanulsz blokkolni néhány emléket (ha mégis nyilvános wc-be kellene menned).

10. Ha valakit meg szeretnél előzni, nyugodtan jelezd neki egy hangos kiáltással, hogy melyik oldalról előzöl.

11. Ha valaki beszólna, hagyd figyelmen kívül és fuss tovább.

12. Képzeld azt, hogy egy udvarias ló vagy. Hangos vagy, sok hely kell neked és fura szagok hagyják el olykor a testedet, meg persze sokan lányos zavarukban megijednek, ha hátulról előzöl. Jó, ha olyan útvonalat választasz, ahol kevés a gyalogos és nem este 8 után futsz át a Király utcán.

13. Ha egy meleg nyári napon, teljesen átizzadva a metrót választanád, olyan kocsira szállj fel, ahol kevesen vannak. (Van ilyen???)

14. Persze simán kiüríthetsz egy egész kocsit, ha izzadtan beülsz. Vagy 30 km után inkább befekszel…

15. Ha egy nem futó metróutas meglátja egy verseny után az érmet a nyakadban és megkérdezi, hogy nyertél-e, mondd neki, hogy igen.

16. A nyáron, napon bűzölgő szemetesek mellett remekül gyakorolhatod, hogyan kell futni úgy, hogy közben nem veszel levegőt.

17. Fuss át minél több hídon, mivel a kilátás csodálatos!

18. Akkor futhatsz a bringasávban, ha:

  • nem töltesz el ott sok időt
  • gyors vagy
  • immunis vagy a bringások szitkozódására
  • csak halkan hallgatsz zenét, hogy halld, amikor közeledik feléd egy bringás
Forrás: getty images

19. Akkor persze nyugodtan moroghatsz, ha a Margit-hídon egy bringás átmegy a gyalogosok sávjába.

20. Ha éjnek évadján futogatsz egy kihalt városrészen és találkozol egy futóval, tudasd a tekinteteddel, hogy örülsz a találkozásnak…és hogy mi a fenét keres valaki ilyenkor itt? Válaszként is hasonló pillantásra számíthatsz.

21. Utóbbi állítás télen is igaz, amikor minden járda le van fagyva.

22. Ha bármkor felidegesítene a belvárosi embertömeg, a felgyülemlett feszkót alakítsd át több rövid sprintté a távban - ez a fartlek, budapesti módra.

23. És igen, a szemét, kutyagumi, kátyúk és emberek kerülgetése a terepfutásra is megedz.

24. Ha belelépsz egy adag kutyagumiba a vadiúj futócipődben, ne szentségelj, mert szerencséd lesz!

25. Ugyanez igaz, ha az új technikai pólódat tojja le egy galamb.

26. Ha tömegközlekedéssel mész a maraton helyszínére, a Városligetbe, és meglátsz egy futót rajtszámban, nyugodtan kezdj el vele beszélgetni.

27. A legmelegebb napokon nyugodtan megmártózhatsz a szökőkutakban (ha szofisztikáltabb vagy, menj el egy strandra).

budapesti futás
Forrás: getty images

28. Ha ráköpsz a járdára, tisztább lesz.

29. Ne aggódj, ha póló nélkül futsz. Láttunk már rosszabbat is (és őszintén, sokkal jobbat is).

30. Ha többen futtok együtt, mindig úgy haladjatok egymás mellett, hogy könnyen tudjátok változtatni a helyeteket és egyenes vonalba tudjatok rendeződni, ha meg kell előzni valakit.

31. Ha utálsz egyedül futni, mindenképp válaszd a margitszigeti futókört.

32. Ha akarsz, sírhatsz futás közben. Vagy szipoghatsz. Senki nem fog megállítani és érdeklődni a hogyléted felől. Ez a város szépsége és egyben átka is.

Olvasnál még a témában?