Borítókép: Bebizonyosodott, amit már minden futó átélt: a kemény futások során tényleg lassabban telik az idő!

Bebizonyosodott, amit már minden futó átélt: a kemény futások során tényleg lassabban telik az idő!

Forrás: getty images
Biztos te is észrevetted már, hogy vannak napok, amikor futás közben úgy tűnik, ólomból vannak az óramutatók és hihetetlenül lassan telnek a másodpercek. Ez illúzió lenne?

Ha az idő múlásának szempontjából nézzük, akkor mindenképp. A Physiology & Behavior ccímű folyóiratban megjelent kutatás is a fenti probléma megoldására keresett választ. A résztvevőknek két különböző gyakorlatot kellett végrehajtaniuk: 30 másodpercet kellett biciklizniük és 20 percet evezniük. Mindkét feladatot háromszor ismételték meg három különböző napon, háromféle intenzitással: könnyűvel, nehézzel és maximálissal.

Egyetlen óra sem volt a közelükben, viszont a kutatók megkérték őket, hogy jelezzék, ha úgy érzik, az idő negyede, fele, háromnegyede és teljes egésze letelt. Érdekes, de mindkét esetben megfigyelték, hogy amikor a legnagyobb erőbedobással edzettek, korábbra jósolták az edzésidő leteltét.

Miért? Mert az idő valóban lelassul, ha veszélyben érzed magadat, az intenzív edzés során pedig annyira keményen dolgozik a tested, mint ha egy vadállat elől menekülnél, a kutatók szerint.

Ahogy fokozódik a veszélyhelyzet, az eltelt idő szubjektív érzékelése csökken.
mondták a kutatók..

Sajnos azonban a szakértők sem tudják, pontosan miért van ez így. De van néhány korábbi kutatás, mely hasonló eredményre jutott: például kiderült, hogy hosszabbnak érzékelünk egy adott távot, ha nehéz hátizsákkal tesszük meg, és meredekebbnek látunk egy emelkedőt, ha fáradtak vagyunk.

Mit tanulhatsz ebből?

Egyrészt azt, hogy érdemes megtanulni érzéssel futni, vagyis tudnod, mikor, mennyire dolgozol keményen. Ezen kívül gyakran sokat segíthet, ha látod vagy hallod, hogy még mennyi idő van hátra egy adott versenyből. És a harmadik: ha úgy érzed, lassan telik az idő, nem őrültél meg.

Olvasnál még a témában?