Kezdő szinttől a félmaratonig: helló, Barcelona!

félmaraton,maraton,barcelona
Forrás: Takács Erzsébet

Olvasónk, Erzsébet megosztotta velónk történetét, háta mások számára hasznos lehet az útja a félmaratonig!

A futópadot körülbelül egy éve cseréltem le a táj szépségéért, a Duna partja megállíthatatlanul hívott magához. Mára pedig magam mögött tudhatom az első félmaratonomat, amelyet egy karácsonyi ajándéknak köszönhetően Barcelonában futhattam le néhány napja. Egyetlen célom volt, hogy két órán belül teljesítsem a távot, ezt pedig olyan komolyan vettem, hogy végül három percnél is többet sikerült kinyernem magamból. Ennek a történetét mesélem el:

A futás felé évek óta kacsingattam. De inkább volt ez kíváncsi összepillantás, amit aztán tettek alig-alig követtek, mígnem két éve rendszeressé nem vált a futópad, a konditerem. Szépen követték magukat az eredmények egy-egy súlyzós, esetleg csoportos edzés előtt vagy éppen után. Ahogy a többség, én is félórás időtartamokkal kezdtem, aztán hol a idő, hol a táv csúszott tovább. Nagy öröm kísérte minden egyes előrelépésemet, amikor pedig a 11 kilométeres távot is többször tettem meg a padot állítgatva, azt hittem, mindenre képes vagyok. Persze nem voltam, és ezt a felismerést érdekes módon egy lakásvásárlásnak köszönhettem. Új otthonunk az addiginál is közelebb került a Dunához, és ugyan az albérletből is csupán tíz (!) perces séta választott el a Margitszigettől, valami mégis más volt a Római parton. Itt aztán megtanultam, hogy

  • a futópados tíz kilométer a természetben, még szintkülönbség nélkül is csak legfeljebb 7 hisztis kilométerre elég,
  • egy jó adag eltökéltséggel még így is hívogató a természetes környezet,
  • megfelelő partner, futótárs nélkül nagyon nehéz kimenni a terepre.

Nekem viszont szerencsére megvolt a megfelelő partner, akivel aztán együtt szerettünk bele a terepfutásba. Nem hagytuk ki a szomszédos Kevélyt, az elsők között látogattunk el az azóta hírnevet szerzett Szénás körre, felfedeztük a Római parttól délre, majd északra eső részt, átkeltünk a 11-es út felett, hogy az Omszki-tó körül rójuk a köröket.

Nagyot ugrunk ez után, hiszen hiába küzdöttük végig a nyarat bogaraktól fuldokolva, és minden ellenérzésemet leküzdve felül egy szál sportmelltartóban, sajnos az augusztusi, a várban megrendezett Generali Night Runon megtett, addigi legtöbb, 14 kilométerem után szögre akasztottam a cipőmet. Sőt a sport is eltűnt hónapokra az életemből, az életünkből. Pedig már kacsingattunk a félmaratoni távval, halogatva egyre-másra a versenyeket. Először szeptemberben, majd októberben, végül novemberben mondtam le az akkor már egyre elérhetetlenebb távolságra került távról.

Gondolatban azonban ott volt velem mindvégig. És ezt tudta a párom is, aki nem mindennapi karácsonyi ajándékkal lepett meg december 24-én. De még előtte, több hónap kihagyás után, előásva a már egy ideje porosodó futócipőt, a Karácsony estéjének napját tízkilométeres futással indítottuk. Egy februári barcelonai utazás mellett aztán a karácsonyfa alatt a naptárba bekerült egy félmaraton időpontja is: várt minket február 10. és a katalán főváros (köszi Zsiga).

A félmaraton így vágyálomból tervek tömkelegévé vált. Ami azonban a legjobb volt, hogy csak a saját céljainkat követtük, nem használtuk tervezők tömkelegét, csak egyet tudtunk:

Hiába fúj a szél, hiába csökken a hőmérséklet -5 alá, és hiába vagyunk túl 12 órás munkanapon, futni kell!

Egy hatperces ezrekkel futott újabb decemberi edzés után be is iratkoztunk az első felkészülésünkre, a balatonlellei szilveszteri futáson már harminc másodpercet sikerült faragni, és hiába volt akkor a táv csak 8,5 kilométer, az eufória mindent felülírt. Persze az áhított táv még mindig túl távolinak, rémisztőnek, valljuk be, teljesíthetetlennek tűnt. Főleg, hogy egy futó ismerős elhintette, a 2 óra alatt teljesített félmaraton nem is sportteljesítmény (köszi Adri). Szóval ez lett a kitűzött cél, amit nem kellett ahhoz látványos helyen, hűtőn, bejárati ajtón kifüggeszteni ahhoz, hogy nyomasztó teherként nehezedjen a vállamon, ott volt az enélkül is. Mindig.

  • Amikor ismét futva igyekeztem teljesíteni a Szénás kört, majd négy napig lilult körmömet igyekeztem a helyén tartani. Hogy fogok így futni?
  • Amikor a lellei futás után a laza öt kilométer is fájdalmasan nehéz volt. Hogy fogok így futni?
  • Amikor a Téli Mátra 40 kilométeres távja után napokig sajgott a lábam. Hogy fogok így futni?

Megismerkedtem a lazítókenőccsel, a jeges leheletemmel, a fejlámpával. Megszabadultam a hátamon hordott víztől, és rájöttem, hidegben nincs is szükségem rá. És az is kiderült, ha kicsit melegebb van, akkor meg nagyon is kell. Lassan a futások utáni nyújtás sem maradt el. Futottam Szigligeten, a Mátrában, vásároltam a körmömre kenőcsöt Kecskeméten. Egyszóval mindenhol ott volt a futás, ahol éppen lennem kellett, vagy ahol éppen izgalmas versenyt rendeztek. És ha nem is ez a legkövetendőbb példa, de a sajgó boka sem tántoríthatott el a Kékes megmászásában.

A másfél hónapos felkészülés aztán szép lassan meghozta az eredményét. Hogy formálta az alakomat, az harmadlagos dolog volt. A „meg tudtam csinálni” érzés viszont mindent vitt. Amikor az első olyan tízkilométeremet futom le 5:30-as ezrekkel úgy, hogy meg sem kottyant, vagy amikor a betegség miatt kihagyott hét után imádtam életem első 16 kilométerét. Ekkor éreztem először, hogy sikerülhet.

Kétségek csak a 17. kilométert követő időszakra maradtak bennem. A felkészülés elején elhatároztam ugyanis, hogy nem szeretném idő előtt elvenni az élményt, és a teljes távot a versenyen fogom először teljesíteni.

Aztán megérkeztünk Barcelonába. A sok séta némileg kikezdte a bokám, úgyhogy a félmaraton előtti nap jórészt hisztériával telt, és annak felsorolásával, miért is nem tudom teljesíteni a távot, vagy legalábbis közelébe sem kerülni a kétórás célidőnek. Amikor pedig február 10-én, vasárnap már túl voltunk a csomagleadáson, a kötelező második mosdóhasználaton, annyira izgatott voltam, hogy csak az indulásra tudtam gondolni.

Aztán megtettem az első métereket, és imádtam. A kétségek a rajtvonalhoz ragadtak, és szerencsére ott is maradtak. Egy volt a cél, 5:40-es kilométereknél semmilyen körülmények között sem szabad lassabbat futnom.

A sebességem ingadozott ugyan az első két kilométerem, utána azonban sikerült beállítanom a tempót 5:30 alá, sőt kifejezetten jól esett, amikor 5:10 és 5:20 között sikerült teljesítenem a kilométereket. Ámulatba ejtett a 16 ezer fős tömeg, a drukkolók és a hangulatot tovább fokozó dj-k, előadók, énekesek, akik mind-mind minket biztattak.

barcelona
Ó, a csodás Barcelona!

Hihetetlen erőt adott, amikor példaképek sora futott mellettem, idős férfiak és nők, fiatal, babakocsit toló párok, lihegő, magukat percről percre legyőző amatőrök, vagy mozgásszervi gondokkal küzdő HŐSÖK.

Örömfutás volt ez a javából, miközben a saját keresztemet is magammal vittem. A 14. kilométer után elkezdtem érezni a nehezedő bal bokám, és az utolsó három kilométert megelőző aprócska emelkedő sem tett éppen jót a morálnak. A felkészülés azonban mégis megadta az önbizalmat, tudtam, teljesíteni tudom a távot, a tömeg pedig annyira vitt, hogy csak az utolsó kilométerekre, meg a frissítőpontoknál gyűlt tömegben csökkent a sebesség 5:20 alá. Szóba se jöhetett, hogy ne lassítsak le a vizes flakonok közelében, és ne vegyek magamhoz némi frissítőt, ami aztán jó két kilométerre fel is töltött energiával. Sikerült az aranyszabályt is megtartanom, miszerint a célhoz, és ne a rajthoz öltözzek, a barcelonai 10-14 fokos hőmérsékletet egy háromnegyedes nadrággal, és ujjatlan sportfelsővel tettem kellemessé.

A napsütéses idő, a remek hangulat pedig annyira magával ragadott, hogy az utolsó harmadig még egy kissé jobb eredményben is reménykedtem. Az utolsó három kilométeren azonban nem tudtam javítani az időmet, a lendület elszállt, a lábaim egy sebességre álltak, a váltót pedig nem találtam. Pedig akkor már a tengerpart mellett zajlott a verseny – és habár azt hittük, a táj varászszőnyegként repít a célba, khm... semmilyen tengerpartra nem emlékszem.

Talán az időn még javíthatok. Addig is viszont örülök az eredménynek: 1:56:46. Elsőre ennyi. Aztán megyek tovább. Vagyis futok.

Kép
Tovább olvasok
A maraton ugrott, de a Mátrabérc megmenekült

Veletek is előfordult már olyan, hogy miközben készültök egy-egy célversenyre, elképzelitek magát a versenyt? Mit fogtok ott csinálni, hogyan frissítetek, milyen érzés lesz futni és hogyan fejezitek be a versenyt? Mi lesz az eredmény és ezzel mennyire lesztek elégedettek? Majd pedig hogyan fogtok válaszolni az ismerősöktől kapott kérdésekre? Utóbbi talán olyan, mint egy képzelt riport egy elképzelt versenyről.

A szakértők szerint tényleg kevesebb szénhidrátot kellene enned, ha lapos hasat akarsz

Szénhidrát: igen vagy nem? Ez az örök kérdés, ha szóba kerül a fogyás. Az biztos, hogy nem szabad teljesen kizárni ezt az ételcsoportot az étrendből, viszont ahhoz, hogy a hasi zsír eltűnjön, igenis kell a szigorú odafigyelés!

4 Deserts Namib Race: Lubics Szilvia 250 km-t fut a Namib-sivatagban

A hét elején vágott neki annak a hosszú útnak Lubics Szilvia, melynek célja az április 28-án rajtoló 4 Deserts sorozat Namib-sivatagban rendezett versenye, ahol 250 km vár a három gyermekes ultrafutó kiválóságunkra.

4 gyakorlat hengerezéshez, amiket reggel érdemes kipróbálnod, hogy jobban induljon a napod

A test puha szöveteit (izmok, inak, stb.) fontos lazán tartani a rugalmasság a mozgástartomány megtartásának szempontjából.

4 tipp, amit bevethetsz mosásnál, hogy illatosabbak legyenek a futócuccaid

A következő trükköket bevetve eltűnnek a kellemetlen szagok az edzőcuccaidból!

„A karrierem csúcsa még mindig előttem van” – interjú Virág-Erdélyi Zsófiával

A Runner’s World legfrissebb számában képes összeállítást találtok a két gyermekes maratonista olimpikonunkról, a fotókon keresztül Zsófi egy napjába nyertek betekintést. Most pedig arról mesélt, hogyan halad sportolóként és miként érzi magát anyaként.

Mégsem olyan jó a koffein edzés közben, mint hittük?

Az egekbe dícsért koffeinnek van ám kevésbé áldásos hatása is, erről pedig különösen fontos tudnod akkor, ha magas intenzitású edzéseket végzel!

Mátrabérc Trail tizedszer

10 évvel ezelőtt indultam először Mátrabércen, akkor még csak a túra létezett. Egy évre rá került először megrendezésre a Mátrabérc Trail, az esemény terepfutó változata. Azokban az években kezdett bővülni a hazai terepfutó versenyek kínálata. Jelölt útvonal, gazdag frissítés, időmérés és persze egy kissé feszesebb szintidő várta a futókat. A Mátrabérc Trail mezőnye április 20-án, szombat reggel 8-kor, 10-ik alkalommal vág neki ennek a kultikus útvonalnak. Berta Gábort, a verseny egyik rendezőjét kérdeztem az eseményről.

Egy dietetikus tippjei Húsvétra, hogy egészségesebben táplálkozz a lakománál

A sütemények, sonka, tojás és kalács mellett nehéz lehet megállni, hogy ne kóstold meg az asztalon lévő finomságokat.

A futókat állította a középpontba az adidas filmfesztiválja

„A Cool Breath From the East” címen jelent meg a V4-ek közös rövidfilmje.

Az izomfáradtság az agyra is negatívan hathat

Ha futás után fontos, hogy vágjon az eszed, nem érdemes túlhajtanod magadat.

Egy friss kutatás állítja, hogy a sütievéstől tényleg lefogyhatsz!

A fogyokúrázók tiltólistájának első helyén általában az édességek, a sütemények szerepelnek, nem véletlenül. Ám a legújabb hírek szerint mégiscsak érdemes sütizni a diéta alatt - jól hangzik, ugye?

Neked hogy ment? Vivicitta városvédő futás – képek és eredmények

Futók lepik el a fővárosi Margitszigetet. Nem meglepő a jó idő közeledtével. Ezen a hétvégén azonban sok ezren voltak…voltunk, hiszen most került megrendezésre a tavasz első nagy futóeseménye, a Vivicitta városvédő futás.

Exkluzív: ilyen volt az első futóedzés a Telekom új székházának tetején

Mi látogattuk meg elsőként a Telekom székház tetejére készült rekortán futópályát!

Edd vagy ne edd: a nagy humusz-kérdés

Nem vitás, hogy a humusz az egyik legfinomabb és legnépszerűbb egészséges snack, amiből nem túl nehéz egyszerre befalni egy tetemes adagot. Egy szakértő most elárulja, tényleg ennyire egészséges -e a vegák kedvenc eledele.

A zsírégetés 5 aranyszabálya egy edző szerint

Ma már számtalan tanácsot olvasni mindenhol a fogyókúrával kapcsolatban. íegy edző viszont elmondja, mire kell figyelni ebben az esetben.

Egy újabb fontos ok, amiért érdemes magnéziumot szedned

Futóként a kemény fizikai megterhelés és az izzadás miatt különösen érdemes odafigyelned a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. A magnézium kifejezetten fontos az izmok számára, ám van egy másik ok, mi miatt nem hagyhatod, hogy hiány lépjen fel belőle.

84 őrületes Guinness-rekordot próbálnak megdönteni a London Maratonon

Ha egy maraton teljesítése nem lenne elég durva, akkor jöhetnek a furcsábbnál furcsább rekordkísérletek.

Nem magáért, hanem a lányáért fut

Vidám Oroszlán, azaz Izsó Veronika. Érte, vele fut Laci, az édesapja. Vera koraszülött volt és a születésekor idegrendszeri károsodást szenvedett, ami miatt a ma 14 éves lány mozgáskorlátozott és autista.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Ne fuss el a kedvezmények mellett!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem