Borítókép: Ha az agyad megállásra sarkall, gondolja arra, hogy te vagy a legjobb hosszútávfutó a Földön

Ha az agyad megállásra sarkall, gondolja arra, hogy te vagy a legjobb hosszútávfutó a Földön

Nincs még egy olyan élőlény a bolygón, ami olyan jól bírná a hosszabb távokat, mint mi.

A kognitív forradalom hatására az ember a zavarba ejtően gyorsan katapultálta magát a tápláléklánc csúcsára, de eközben a testi adottságaink zavarba ejtően visszafejlődtek. Vannak nálunk sokkal gyorsabb élőlények a Földön, és néhány olyan is, ami egy huzamban nagyobb távokat képes megtenni, de bizonyos szempontból mégis különlegesek vagyunk.

Mi a hosszútávfutás szükséges energiát aerob anyagcserével állítjuk elő, ami egyedülállónak számít a bolygón. Ennek köszönhetően hosszabb távon is képesek vagyunk viszonylag magas átlagsebességet fenntartani. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a legtöbb állattal ellentétben minket nem hátráltat a sűrű bunda. Az ember sokkal hatékonyabban adja le az izommunka során keletkezett hőt, így sokkal tovább bírja a megerőltetést.

A szakemberek ráadásul evolúciós okokkal is magyarázzák a jelenséget. A gyorsabb futó hatékonyabb vadásszá vált az évek során, így több állati fehérjét fogyasztott, ami szintén hozzájárult az agytérfogat növekedéséhez, ezáltal pedig a kognitív forradalomhoz.