félmaraton,tempófutás,gyorsulás,futás 40 felett

Az egy fenék, több ló esete - avagy így sikerültek az eddigi futós tervek

Forrás: Valamar Trail Facebook oldal
Másfél hónappal ezelőtt azt a kérdést boncolgattam, hogy 40 pluszosan elképzelhető-e fejlődés, illetve ha az elképzelés megy is, kivitelezhető-e? Erről szól az őszi kísérletem, nézzük tehát milyen mérföldköveket értem el eddig.
  • A heteimbe bekerül 1-1 sík feladatos edzés.
    Ez többnyire sikerült. Heti egy, esetleg 2 alkalommal sikerült sík felületre jutnom. És ha már sík, akkor többnyire nem csak kocogásra futotta. Az edzéseket részben résztávos edzések, részben tempófutások tették ki.
  • Kevesebb futást nem tudok megígérni, viszont változatosak lesznek.
    Nagyjából annyit futok, mint korábban, azaz talán kicsivel többet.
    A heti kilométer óraszámok az alábbi ábrán láthatóak. A hétvége valamelyik napján általában egy 20-30 km-es futás is összejön, persze ez többnyire terepen.
félmaraton,tempófutás,gyorsulás,edzésterv,futás 40 felett
  • Fejlesztem a gyorsaságomat, erre van pár ötlet, példa.
    Sikerült 1-2 szer eljutnom sportpályára, itt többnyire rövidebb résztáv vagy fartlek típusú edzéseket végeztem. Ilyen alkalmakkor mindig csináltam 6-8 db „repülőt”.
  • Több gimnasztika, streching, lazítás.
    Sajnos ez a rész nem sikerült maradéktalanul.
  • Rábeszélem Sanyoszt, hogy csatlakozzon a kihíváshoz, aztán meglátjuk mire jutunk.
    Ez sikerült!!!! Össze is hoztunk egy event oldalt. Apróbb szösszeneteket ide posztolunk ki.

félmaraton,maraton,tempófutás,gyorsulás,futás 40 felett
Sanyosz egyébként kiváló formában van, a Budapest Maraton 30 km-es távján 2:10.40-et futott október elején.

Hétvégén pedig a Frankfurt Maratonon indul, erre készült, erre edzett, lendületből átgurulni neki a félmaratonra semmiség lesz. Papírforma szerint egyelőre neki áll a zászló, de majd meglátjuk… Addig még van egy hónap.

Melyik kezembe harapjak?

Tudom, van ez a félmaratoni kihívás, leszek-e olyan gyors, mint 8 éve, ez alá kellene rendelni minden egyes futólépést. Ám reggelente, amikor megnézem a felkelő Nap fényeiben pompázó sárga faleveleket, majd kinyitom az ablakot és a hűs párás levegő pillanatok alatt felfrissít, érzem, hogy elvesztem. Hátrahagyom a félmaratoni céljaimat és irányba veszem az erdőt. Aztán minden egyes erdei futásom alkalmával megerősítést nyer a döntésem. Noha, gyakorlatilag egyetlen erdei futásom egyetlen kilométerén sem tudom elérni a félmaratonon tervezett átlagtempómat, ennek ellenére terepen is igyekszem intenzívebb elemeket illeszteni a futásaimba. A síkfutás a feladat, a terepen futás az élvezet, kikapcsolódás, némi kihívással fűszerezve.

Ha az elmúlt másfél hónap emlékeiben keresgélek a szigeti edzéseken, csak a futás tempójára és a hozzá kapcsolódó érzésre emlékszem, addig terepen nemcsak a tempó érzése maradt meg, hanem a mezőn felemelkedő pára látványa, az első napsugarak, vagy éppen a futóutamon szerzett egyéb képi elemek összessége.

Persze tudom, mindez nem szolgálja 100%-osan a félmaratoni célokat. Talán emiatt nincs edzőm. Megtartom a szabad döntés jogát és gyakorlatilag azt csinálom, amit szeretnék, akkor, amikor tudom, és úgy, ahogy a futásom szabadsága megkívánja.

De azért vannak biztató jelek:

  • Ilyen visszaigazolás volt a Valamar Trail élménye. Egy fantasztikus környezetben sikerült egy nagyon egyenletes, jó ritmusú versenyt kivitelezni. 31 km 1200m + szint egy igazán technikás pályán.
  • 3*2 km-es résztáv a szigeten. Érzésre jó mozgás, Minden eddiginél jobb átlag.
  • Az egyéni legjobb 5 km és a legjobb 15 km-es tempófutásom is nemrég került be a naptáramba.
félmaraton,tempófutás,futás 40 felett,terepfutás,napfelkelte

Mi jöhet még?

A rövidtávú fókuszban a P85 szerepel, november első hétvégéjén rendezik. Ambiciózus tervekkel gondolok rá. Az edzésmunka, tempó benne van. Ha összeáll a verseny előtti rápihenés, egy jó versenynap, tudatos frissítés és okos versenyzés, akár az egyéni csúcs is összejöhet (2012-ben 9:17-et futottam). Az időterv kész, az Excel elbírta.

Persze ez a verseny rombolja a félmaratoni felkészülésemet, ki is vesz az edzésből jó pár napra. Sanyosz meg gondolom, már dörzsöli a markát. Továbbra is fókuszban az önmegmérettetés és csak másodlagos valaki ellen küzdeni. Jó játék a másik heccelése. Mást mond a szív, mást a fej. Ki erre húz, ki arra. Sík kontra terep…és csak egy fenekem van.