Borítókép: Atacama Crossing: Mi történt eddig Lubics Szilviával a chilei ultrán?

Atacama Crossing: Mi történt eddig Lubics Szilviával a chilei ultrán?

Forrás: Facebook/ Lubics Szilvia
Lubics Szilvia megint egy különleges versenyen vesz részt, ez pedig nem más, mint az Atacama Crossing. Ma már harmadik napja van a sivatagban.

Ha még nem lenne elég megerőltető a 250 kilométeres versenytáv és a hétnapos verseny, akkor a szintemelkedésről is érdemes szót ejteni. Az Atacama Crossing versenyzői 3200 méterről indulnak, aztán fokozatosan haladnak lefelé, egészen 2400 méterig. Az útvonal hatalmas homokdombok, kanyonok között vezet, de gyakran a derékig érő fűvel is meg kell küzdeniük a versenyzőknek, mindezt pedig a világ egyik legszárazabb pontján kell megtenniük.

A verseny hat szakaszből áll. Az első szakasz során a Szivárvány-völgyön haladnak át a versenyzők, ahol az inkák ősi sziklaépítményeit is megcsodálhatják. A második részben a kanyonoké a főszereb, aztán pedig homokdűnék között vezet az útvonal. A harmadik rész a híres ALMA Projectet is megnézhetik, ami a világ legdrágább működő rádiótávcső-rendszere. A negyedik szakasz a hírhedt sóföldeken át vezet, az ötödik pedig tavakon, homokdűnéken keresztül. Az utolsó szakasz utolsó kilométereit pedig egy gyönyörű városban, San Pedróban tehetik meg az indulók.

A verseny különlegessége, hogy az indulók egyáltalán nem találkozhatnak útközben másokkal, hogy frissítsenek, átöltözzenek, ráaádsul magukkal kell vinni az egész távra való felszerelést is. A rajt előtt Szilvi felszerelését is átvizsgálták és lemérték, 10 kg-os volt a hátizsákja víz nélkül.

Szóval erre a versenyre vállalkozott Lubics Szilvia is, aki éppen a harmadik napja előtt áll (13:00-kor rajtol majd). A futó oldalán folyamatosan nyomon lehet követni, hogy éppen hol tart.

Szilvi egyébként ezt írta még indulás előtt a versenyről:

“Eljött hát a nagy nap, indulok a sivatagba... Hét nap, (hat szakaszban) 250 kilométer vár rám - minden, ami szükséges lesz, azt a hátamon viszem. Ismeretlen útra indulok, de hajt a vágy, hogy megtudjam, képes vagyok-e magam leküzdeni minden akadályt, amit a sivatag jelent. Az utolsó, már itt töltött napok alapján az egyik, ha nem a legnagyobb kihívás számomra a tengerszint feletti magasság lesz (2500 - 3500 méter), amit (asztmásként) a légzésemen nagyon érzek.”

=68.ARAw03ueSsRYm120fzwuxFGyrj03pyrOY4Hdkpj2Htdmhp5_rjA2J3W7Ut9reUoEnue3-9kA9McGcSF1M9t10eGgkh0jqxjuoqjkcvDtv_SIOrLvyrsMB2QGNUH7o-bugxUHUnRJNMzBBfN1uxUojp-6b-PWlkwQhfUpAb6MUW4plif6KO2ZBA&__tn__=-R" style=" " expiration-date=" "]

Az első napot sikerrel teljesítette Szilvi, férje, Lubics György osztotta meg, hogy pontosan miket tapasztalt:

“Sikeresen teljesítette Szilvi az első nap 36 kilométeres távját az Atacama sivatagban. A szervezők leírása alapján egész nap tűző napsütés, 35 fok volt, melyet a szél némileg enyhített. A futók 3200 méter magasból rajtoltak, és a nagyrészt sziklás terepen, az ősi inkák útvonalán haladva végül a 2500 méteren lévő táborhelyre jutottak némi közbülső szintemelkedést is leküzdve.”

Atacama - crossing, 1. nap (vasárnap) Megvan! 😀 Sikeresen teljesítette Szilvi az első nap 36 kilométeres távját az...

Posted by Lubics Szilvia on Sunday, September 30, 2018

A második nap igazán változatos terepet hozott, de ezt a szakaszt is sikerült Szilvinek teljesítenie. A Facebook-oldalán olvasható, hogy a technikás terepen gyalogolva indult, több jéghideg folyón is át kellett haladnia. Az utolsó 2 órában pedig a 40 fokot is elérte a hőmérséklet, a táv végén pedig homokdűnéken kellett átkelnie.

A mai nap szakasza is elrajtolt már, reméljük, nem akad semmi problémája és sikerrel teljesíti Szilvi az előtte álló távot.

Olvasnál még a témában?