Ismerd meg az ASICS FrontRunnereket – 3. rész: amikor a vasakarat megtestesül, avagy Nóri és Zsolti

Ismerd meg az ASICS FrontRunnereket – 3. rész: amikor a vasakarat megtestesül, avagy Nóri és Zsolti
A cikk támogatója az asics

Két olyan futó mutatkozik most be, akiknek ez nem szimplán egy sport, hanem lételemük, és a lelki töltés talán fontosabb is számukra, mint, amit fizikailag kapnak a futástól. Az eredményeik pedig egészen elképesztőek: íme Szabó Nóri és Koszár Zsolti!

Az ASICS FrontRunner projekt 2010-ben indult el azzal a céllal, hogy világszerte támogassák az ambiciózus futókat és egy különleges közösséget építsenek.

Nálunk, Magyarországon idén alakult meg a csapat és 8 szenvedélyes futót tart össze. Ők nem olimpikonok, hanem dolgozó emberek, akik a sűrű mindennapokban is képesek kihozni magukból a maximumot és lenyűgöző eredményeket érnek el. A céljuk, hogy minél több emberhez eljuttassák a futás szeretetét, legyél akár teljesen kezdő. Most induló porté sorozatunkban megismerheted őket: mindannyian mások, máshogyan kezdtek el futni, más a motivációjuk és a céljaik.


SZABÓ NÓRI:

Kép

A teljesítményeden mindenki ámul, és szinte hihetetlen, hogy mindezt edző nélkül, saját magad hozod össze. Mindig ennyire tehetséges voltál a sportban? Vagy ez egy új szerelem?

Számomra is hihetetlen, hogy képes vagyok mostanában egész jó időket futni pl. félmaratonon. De magam sem tudom, hogy csinálom, én csak futok, nem nézem a tempót, nincs taktikám, pl. gyorsabb kezdés, aztán lassulás vagy fordítva. Szerintem annyi a “titok”, hogy óriási akaraterőm van - úgy gondolom, minden fejben dől el. Mielőtt elkezdtem futni, karatéztam, illetve táncoltam, szóval semmi olyasmit, aminek a futáshoz vagy az atlétikához köze lenne.

Hogy találtál rá kifejezetten a futásra? Miért pont ez ragadott magával?

2011 nyarán a legjobb barátnőmet elkísértem futni, és megtetszett. Ekkor még cigarettáztam (kb. 8 éve) és 15 kilóval voltam nehezebb. Észrevettem, hogy a ruháim kezdenek leesni rólam, és ez megtetszett. Tudom, hogy sokan ezért kezdik el a futást, mert fogyni szeretnének - hát ez nálam sem volt másképp. De ez egy kis idő után átalakult a futás szeretetévé és azóta is tart, bár kényszernek sosem éreztem.

Annyi szuper eredményed van, hogy felsorolni is nehéz, de melyikre vagy a legeslegbüszkébb?

Nagyon nehéz kérdés. Mindegyikre büszke vagyok valamiért, nem tudnék egyet választani. De talán a legfrissebb, a frankfurti maratonon elért 2:50:26-os célidős eredményemre. Ezzel 34. lettem 2373 nő között. Felülmúltam a kitűzött célomat, és még magam sem hiszem el, hogy ilyen jól sikerült, pedig 3 km-nél egy hatalmasat estem. De lehet, hogy akkor nem sikerült volna ilyen jól...

Kép

Van kedvenc távod és útvonalad?

Azt hiszem, a félmaratonok jól mennek! De bármilyen távról is legyen szó, én a futást jobban szeretem, mint azt, hogy hány kilométert tettem meg. Budapesten, a Városligetben futok minden nap, vannak “bejáratott” útvonalaim, sosem unom meg, hiszen gyönyörű környezetben futhatok (még akkor is, ha sötét van, hiszen szépen ki van világítva minden) és mindig van opció letérni egy-egy útvonalról.

Egyértelműen látszik, hogy nem külső, hanem belső nyomásra futsz - de volt olyan valaha, amikor abba akartad hagyni valamiért?

A futás annyira a mindennapjaim részévé vált, hogy nélküle nem tudnám már elképzelni az életemet. Persze vannak napok, amikor “szögre akasztom a futócipőt”, de valójában ekkor sem pihenek, mert más sportot is űzök mellette, bár egyik sem adja azt az érzést, amit a futás. Rám aztán nem mondhatja senki, hogy lusta vagyok!

Mi a legjobb dolog, amit a futásnak köszönhetsz?

Annyi mindent ad ez a sport, nemcsak testileg tesz jót, de a lelkemre is pozitívan hat. Arról nem is beszélve, hogy mennyi élménnyel és baráttal lettem már gazdagabb általa. A futás teljesen megváltoztatta az életemet: egyik napról a másikra letettem a cigarettát, ezzel együtt elkezdtem egészségesen étkezni, nem bulizni járok, hanem futóklubokba, közösségi futásokra, sporteseményekre, futóversenyekre. Mondhatni fanatikus lettem, de azt hiszem, ez nem egy rossz fanatizmus… Hogy mi mindent köszönhetek a futásnak, azt nehéz lenne felsorolni, és nem szeretném, ha sablonosnak tűnne, de ha egy-egy területet kiemelhetek, akkor a személyiségemre nézve például pozitívum, hogy sokkal türelmesebb, kitartóbb vagyok. Szebbnél szebb helyekre jutottam el (legyen az egy erdő, hegy, de akár egy kis város). Rengeteg országot bejártam - az idei kihívásom az, hogy 12 hónap alatt 12 országban mindenhol futok egy félmaratont -, ezáltal rengeteg élménnyel gazdagodtam, sok-sok új embert ismertem meg, és minden verseny alkalmával saját magamhoz is közelebb kerültem. Hogyan? A verseny közben a fejemben vívott harcokban kellett legyőznöm saját magamat, ami bevallom, sokszor nem volt könnyű és most sem az. Számtalan ismerőst “nyertem”, szövődtek igaz barátságok is. Nem utolsósorban megváltam a világ egyik legrosszabb szokásától, és leraktam a cigit. Folytathatnám a sort, de valójában az a lényeg, hogy a futásnak CSAK köszönhetek, mert mindig ad valamit: valami jót.

Kép

Félmaratonban vagy igazán erős, de az UB-t is sorozatban nyered meg párosban: azaz gyors és kitartó is vagy egyszerre, van valami taktikád, tipped arra, ahogyan ezt a két tulajdonságot fejleszted?

Egyéni versenyzőként és csapatban (az UB esetében párban) futni teljesen más. Az utóbbi során nemcsak te vagy, hanem ott van a társad, aki számít rád, aki vár a váltóponton, aki megbízik benned, akivel ketten vagytok egy egység. Ott nincs ‘én’, ott csak a ‘mi’ létezik. Az, hogy gyors vagyok, pont a másik tulajdonságomnak köszönhető, hogy kitartó vagyok. Lerágott csont, de igaz: minden fejben dől el. Ha nagyon, de nagyon akarod, meg tudod csinálni azt a (reális) célt, amit kitűztél magadnak. Nyilván nem indulok el úgy pl. félmaratoni versenyen, hogy “Na Nóri, most meglesz az a 80 perc!” Tudom, hogy nem vagyok azon a szinten, bármennyire is akarom, de ha kitűzöm magam elé, hogy 90 percen belül beérjek, az már sokkal reálisabb, főleg, hogy tudom, hogy menne az gyorsabban is. Mégis, nekem valamiért a mai napig mindig az a célom, hogy 90 percen belül beérjek és akkor már boldog leszek. Ha pedig nem úgy sikerül, nem esem kétségbe, hiszen bármi megtörténhet futás közben, vagy lehet az útvonalban 3-4 nagyobb emelkedő is és természetesen nincsen két ugyanolyan verseny, nincsen mindig nekünk kedvező időjárás, vagy ugyanolyan erőnlét. Ha pedig pont az ellenkezője történik, akkor nagyon boldog vagyok!

Mi változott, amióta FrontRunner vagy?

ASICS FrontRunnernek lenni, az egyik legjobb dolog, ami történt velem. Emlékszem, amikor megtudtam, hogy bekerültem a 8 fős csapatba, el sem hittem, hogy pont engem választottak a 906 magyarországi jelentkező közül. Ez volt minden álmom, hogy bekerülhessek egy olyan csapatba, ahol olyan emberek vannak, akiknek szintén lételemük a futás, és mindezt egy világhírű márka nagyköveteként hirdethetjük, terjeszthetjük a nagyvilágban. A stockholmi maratonon nem indultam volna és a frankfurti maratonon sem valószínű, hogy futottam volna, ha nem vagyok FrontRunner. Így többek között az eddigi 2 maratonomat is ennek köszönhetem. Volt szerencsém részt venni a júniusi nemzetközi FrontRunner találkozón is Németországban, ahol találkozhattam a többi klubtársammal, akiket korábban csak az instagramról ismertem. Sok üzenetet kapok azóta, például, hogy hogyan készülök fel egy-egy versenyre, hol szoktam futni, vagy melyik futócipőt ajánlom. Örülök, ha motivációt jelentek bárki számára, hiszen én is csak egy hétköznapi ember vagyok, aki napi 8 órás munkaidőben dolgozik és szabadidejében futócipőt húz...

Mik a terveid a futásra nézve jövőre és hosszabb távon akár?

Nos, a jövő évi terveim még alakulóban vannak, de a koncepciót már kitaláltam. Idén a 12 ország, 12 hónap, 12 félmaraton volt a ”küldetésem”, jövőre egy picit távolabbi céljaim vannak, mind földrajzilag, mind a versenytávokat illetően. Egy biztos: a bostoni maratonra kvalifikáltam magam szeptemberben, így biztosan ott leszek április 16-án! A londoni maratonra is megvolt a helyem, de azt sajnos vissza kellett mondanom - bár lett helyette más, de ez egyelőre maradjon az én titkom....

Kép

MOST PEDIG JÖJJÖN KOSZÁR ZSOLTI:

Kép

Mi volt az első találkozásod a futással, azaz mióta futsz és hogyan kezdted?

Erre nehezen tudok egyértelmű választ adni, nem voltam túl jó gyerek. 10-12 éves koromban néhányszor jól jött, hogy az átlagnál gyorsabb és kitartóbb voltam, szerettem menekülni. Komolyabban, viszonylag későn 16-17 éves koromban kezdtem el edzeni. Bátyámat és engem, édesapám már gyerekkoromban, édesanyám pedig 16 éves koromban hagytak el. Ekkor volt az igazi találkozásom a futással. Őszintén megmondva valahova „menekülnöm” kellett és a futásban találtam meg önmagam. Ezen felül, az eredmények is azt igazolták, hogy némi tehetségem is van hozzá.

Próbálkoztál-e más sportokkal, és ha igen, miért mégis a futás mellett kötöttél ki?

Gyerekkoromban fociztam, ott is előnyömre vált a gyorsaság és a küzdőképesség. Az életemben történt traumák egyértelműen az egyéni sport felé tereltek. Nehezen tudom ezt pontosan megmagyarázni. Döntésemet azonban a mai napig nem bánom!

Ha egy-két szóban kellene meghatározni: mit ad neked ez a sport?

A futásnak köszönhetem az életemet. Nem tudom, - ha nincs - mennyire tudtam volna túlélni „azokat” az éveket. Mindemellett rengeteg sikert és örömet hozott az életembe, megtanultam győzni, bízni magamban.

Kép

Mi a legnagyobb kihívás benne?

Győzelem orientált futó vagyok. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden versenyen csak az a pozitív számomra, ha az első helyen futok be. Egy embernek saját magát legyőzni a legnehezebb, szerintem ez a kihívás benne. Az izgalom pedig az, hogy sokszor táncol az ember késélen, egy versenyen. Szinte megjósolhatatlan, hogy aznap melyik irányba fog leesni.

Voltál már úgy, hogy magad is rádöbbentél, hogy "túltoltad", mert annyira elkapott a gépszíj, hogy túlzásba vitted az edzéseket?

Nagyon nehéz megtalálni azt a határt, ami még belefér. Főleg, hogy az utóbbi 2 év elég kemény időszak az életemben. Harmadéves gépészmérnök hallgató vagyok Szombathelyen. Párhuzamosan gyári gyakorlatokon is részt veszek, továbbá napi 2 órát utazok. Nagyon komoly időbeosztást igényel, hogy a heti 7-10 edzés beleférjen. Reggel 5-kor illetve 20 óra után tudok edzeni, ami messze nem ideális komoly eredmény eléréséhez. Igaz pulzuskontrollal jól meg tudom határozni az állapotomat, de sajnos így is előfordult, hogy túledzettem. Ezt a kockázatot azonban vállalni kell, ha győzni akarok!

És olyan volt, hogy motiválatlannak érezted magad és hosszabb ideig nem futottál?

Igen, volt olyan, hogy nem úgy jött ki a lépés és mivel érzelem vezérelt ember vagyok ez oly annyira megviselt, hogy félretettem a futócipőmet hetekre. Aztán természetesen rádöbbentem, hogy a pályán van a helyem, és azoknak, akik szurkolnak és hisznek bennem, nem okozhatok csalódást.

Kép

Melyik a kedvenc versenyed azok közül, amiken már indultál, és miért?

Sok országban versenyeztem, de a legjobban természetesen a hazai versenyeket szeretem. Egyet sem tudok kiemelni, mert a legtöbb pozitív- élményeket, érzéseket ébreszt bennem.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Mérföldkő volt az életemben, amikor Országos Bajnokságot nyertem. Két Vivicitta győzelmem (2015, 2017) fontos, illetve hét országban sikerült félmaratoni versenyt nyernem, többnyire afrikai atléták előtt. Ha időeredményeim közül kellene választanom, akkor a 29:37-es 10 km-t emelném ki. Mindezt vas megyeiként, kis városomat, Szentgotthárdot képviselve.

Mi a legjobb abban, hogy FrontRunner lehetsz?

FrontRunnerként azoknak az embereknek szeretnék példát mutatni, akik nagyon nehéz helyzetbe kerülnek életükben, és nem tudják merre induljanak. Nekik üzenem, hogy ha már senkiben sem bízhatnak, akkor húzzanak futócipőt és minden nap győztesek lesznek!


A FronRunnerekkel készült korábbi interjúkat itt olvashatod:

Kisimult az idegrendszerem, a természet része voltam, teljes egészében oda tartózónak éreztem magam

Vasárnap a Tatabánya 30-on voltam. Ennél jobb futóedzést nem is kereshettem volna: 32 km 790 méter szinttel, az őszi Vértesben. Még éppen jó mindenhogyan a Piros 85 előtti utolsó tempósabb, hosszabb futáshoz.

4 tipp, hogy az óraátállítás ne hasson negatívan a futásra

Ne hagyd, hogy az óraátállítás miatt romoljon a teljesítményed! Bár a 60 perc nem számít soknak, akár napokig is negatívan hathat a futóteljesítményedre. Mutatjuk, mit érdemes tenni, hogy ez ne borítsa fel az edzéseidet!

Új futóútvonalat keresel? Ismerd meg a Hárs-hegyi futókört!

Új, jelzéssel ellátott útvonal került fel a Budai-hegység térképére. A legnépszerűbb két útvonal, azaz a Normafa-Erzsébet-kilátó és a Panorámakör mellett, most már a Nagy-Hárs-hegy körül is lehet jelzett úton edzeni.

Nyomod az edzéstervet, de lebetegedtél: mi a teendő a gyors gyógyulásért?

Itt az ősz, ami azt jelenti, hogy fel-felbukkannak különböző betegségek, amelyek csúnyán belerondíthatnak az edzésekbe és akár a versenyfelkészülésekbe is. Mitévő legyél, ha gyorsan szeretnél kigyógyulni?

Így érheted el, hogy az avokádód megérjen - egyetlen éjszaka alatt

Az avokádó egészséges zsírokban és vitaminokban gazdag, szóval ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor biztos te is rendszeresen fogyasztod.

Így változik a futásod sebessége a kor előrehaladtával

Ha évtizedekig kitartasz a futás mellett, akkor észre fogod venni, hogy kicsit romlanak az időeredményeid, akkor is, ha mindent megteszel ennek elkerülésére.

Így javíthatod az alvásodat edzéssel

A nem megfelelő alvás számos komoly problémát okoz a szervezetedben, ezért érdemes megtalálni azokat a megoldásokat, amik segítenek a pihenésben. Ebben pedig nagy segítségedre lehet maga a sport is.

A hét befutói: Védd magad futás közben!

Ha szeretnéd magadat biztonságban tudni futás közben, jól jöhetnek a következő termékek.

„Ha már egyszer állt az ember Chamonix-ban a dobogón, akkor vágyik arra, hogy a záróünnepség örömét újra átélje” – beszélgetés Wermescher Ildikóval az UTMB-ről

42 éves vagyok, és gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy vajon meddig tudok futni legalább azon a szinten, ahogyan most. Aztán persze mindig megnyugszom, amikor látom, hogy például az idei UTMB-t egy olyan futónő nyerte, akivel jelenleg egy korosztályba tartozom, sőt a másodikkal és a harmadikkal is. Nem mintha a futásteljesítményünk egy szinten volna említhető ezekkel a „lányokkal”, mégis jó érzés a lelkemnek, hogy lám-lám, nem csak a fiataloké a világ.

6 gyakorlat, amivel megelőzheted a rettegett sípcsont környéki fájdalmat

Valószínűleg te is megtapasztaltad már, mennyire bénító és idegesítő a sípcsont környéki fájdalom. Sajnos amikor jelentkezik a fájdalom, általában már késő, ráadásul elég hosszú ideig tart a gyógyulás - egy kutatás szerint 71 nap kell hozzá.

Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat?

“A tanulság számomra nem a félelem, hanem körültekintés, hogy mindig tudja valaki, hogy hol vagyok” - Makai Viktória ultrafutó történetéből sokan tanulhatnak

Futni azért járunk, hogy levezessük a bennünk felgyülemlett feszültséget, nem pedig azért, hogy még stresszesebbek legyünk. Ám sajnos történhetnek olyan váratlan és felfoghatatatlan események, amikre hétköznapi emberként nem készülünk fel, mondván: “Velem ez úgysem történhet meg.”

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Az evamagazin.hu szerzőjének írása.

Az úszás amellett, hogy szuper keresztedzés, segíthet a depresszió és szorongás csökkentésében

Ha csak két- vagy háromhetente jársz el úszni, már azzal is jót teszel az egészségednek!

3 megkerülhetetlen pedikűr tipp futóknak

Így tartsd egészségesen a lábaidat hosszú kilométereken keresztül.

Élet a maraton után – így maradj motivált

Ha az idei nagy célod a maraton volt, amire hónapokig készültél, és nemrég megcsináltad, nem meglepő, ha űrt érzel.

Így alakul a villámlábú Usain Bolt futballkarrierje - már két gólt lőtt a sprinter

A jamaikai sportlegenda, Usain Bolt újabb lépést tett profi focikarrierje felé, mivel a próbaidőszakában két gólt is befüstölt egy barátságos mérkőzésen.

Fáj a lábfejed felső része? Ezek állhatnak a háttérben

A lábfej felső részének fájdalma több problémát is jelezhet, oka viszont általában ugyanaz: a túl nagy terhelés, vagy a rossz cipő.

A legviccesebb hibák, amit kezdő futók valaha elkövettek egy versenyen

Volt már, hogy rossz irányban futottál, eltévedtél, vagy egyszerűen csak felkészülés nélkül vágtál neki egy versenynek? Nem vagy egyedül!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem