amaránt

Mindent az amarántról: Az ősi szuperkaja neked is jót tesz!

Forrás: getty images
Ha a quinoa ismerős, érdemes megismerkedned az ősi unokatesójával, az amaránttal (disznóparéjjal) is.

Mi az AZ amaránt?

Már évezredek óta használják, aztékok egyik legnépszerűbb alapanyaga volt. Úgynevezett álgabona (pszeudocereália), vagyis nem tartozik rendszertanilag sem gabonafélék, sem a fűfélék csoportjába.

Miért tesz jót neked?

amaránt
Forrás: getty images
Az amaránt rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz, ráadásul gluténmentes.

Amellett, hogy gluténmentes, több kalciumot, magnéziumot, vasat, karotint és rostot tartalmaz, mint a többi zöldség vagy gabonaféle. Nagyon magas a fehérjetartalma és ez az egyetlen gabona, amiben C-vitamin is van.

Emellett B6-vitaminban (a szerotonin előállításához fontos) is gazdag, de riboflavint és tiamint is tartalmaz - ezek az idegrendszer működésében és az energiatermelésben játszanak szerepet. Gyulladásgátló összetevői is vannak, ráadásul a koleszterinszintet is képes csökkenteni.

246 g főtt amaránt tápanyagtartalma:

  • 251 kcal
  • 4g zsír
  • 15 g só
  • 46 g CH
  • 0 g cukor
  • 5 g rost
  • 9.4 g fehérje

Bár az amaránt kicsit kalóriadúsabb, mint a quinoa, a zsír-, és cukortartalma is alacsonyabb, mint közeli rokonának.

Hogyan készítsd el?

Öblítsd le főzés előtt, pattogtasd ki (ez opcionális), és főzd meg ugyanannyi vízben, mint amennyi amarántot kimértél, kb. 15 perc alatt. Kipattogtatva popcorn helyett is szuper!

Olvasnál még a témában?