Borítókép: Ha versenyre készülök, egyáltalán nem ihatok alkoholt?

Ha versenyre készülök, egyáltalán nem ihatok alkoholt?

Forrás: Getty Images
Nem ajánlott, de ez persze attól is függ, milyen célokat tűzöl ki magad elé.

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, mikor maratonra, vagy bármilyen más versenyre készültél: tulajdonképpen szabad-e innom, vagy így csak saját magam ellen dolgozom? Ez a kérdés általában megosztja a futótársadalmat, embere válogatja, ki, hogy viszonyul ehhez a dologhoz, annyi biztos, hogy ökölszabály nem nagyon létezik.

Akkor jársz a legjobban, ha alaposan felméred, milyen hatással van a felkészülésedre az ital. Sokat segíthet, ha ivónaplót vezetsz, így látni fogod, milyen érzések kavarognak benned egy alkohollal súlyosbított este után. Ezt követően tudni fogod, hogy érdemes-e átmenetileg absztinenciát fogadnod, vagy simán megy a mérsékelt fogyasztás.

Sok függ attól is, milyen célokkal vágsz neki az adott távnak. Amennyiben csak teljesíteni akarod a távot, nyugodtan megihatsz a felkészülés során pár italt, de ha egyéni rekordra vágysz, érdemes elgondolkodnod a teljes önmegtartóztatáson. Sokat segíthetsz magadon, ha okosan választod meg, mit iszol, a száraz vörösbor például sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint az édes. Sört nem ajánlott rendszeresen fogyasztanod, illetve a koktélokat is érdemes mellőznöd.

Az alkohol negatív hatással van az alvás minőségére, ami biztosan rontani fog az állóképességeden. A kortizolszint növekedése révén lassul a regenerációs folyamat, ami akár komoly sérüléshez is vezethet. Ha komoly eredményt szeretnél elérni a közelgő versenyen, akkor érdemes pár héttel előtte felhagyni az alkoholfogyasztással.