Borítókép: Mi okozhat alhasi görcsöket futás közben?

Mi okozhat alhasi görcsöket futás közben?

Forrás: getty images
Szokatlan problémával fordult szakértőnkhöz egyik olvasónk. A következő kérdést tette fel Rajnay Katának:

Kedves Kata!
Olyan problémával fordulok hozzád, hogy futás közben kb. 15-20 perc után begörcsöl az alhasam. Úgy, mint amikor erős menstruációs görcs/vajúdás közbeni fájdalom jelentkezik. Ilyenkor meg kell állnom és leülnöm, rosszabb esetben lefeküdnöm. Más sportnál ez nem jelentkezik. Szoktam teniszezni (korábban versenyszerűen űztem, mára már csak hobbi szinten), erősítő gyakorlatokat (TRX, saját testsúlyos gyakorlatok) végezni, de ezeknél nem szokott jelentkezni, csak a futásnál. Sőt, mostanában Pilatesre is járok, de ott sem jelentkezett eddig ez a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy milyen kivizsgálást javasolsz, kihez forduljak segítségért. Nőgyógyászati vizsgálaton már voltam, ott rendben találtak mindent.Segítségedet előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Viktória

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Viktória!

Egy hasi ultrahang ilyenkor mindig szükséges, hogy kizárjuk a sérvesedést. Amennyiben nem a belső szervrendszer problémájával állunk szemben, hanem mozgásszervi panasszal, akkor arra kéne nagyobb figyelmet szentelned, hogy mit csinálsz másképp az erősítő gyakorlataid közben (Pilates, TRX, stb..). Vélhetően akkor jobban figyelsz a hasizmok és a farizmok aktiválására, a medencéd optimális pozíciójára. Így a testtartásodat és a mozgásaidat nem látván, azt javaslom, hogy próbáld meg futás közben is a hasadat behúzva, a fenekedet pedig aktívan-feszesen tartani és figyeld meg a hatását.

Ha semmi változást nem tapasztalsz, akkor keress fel egy gyógytornászt, aki meg tudja nézni a mozgásaidat és segít azok korrigálásában.

Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel:

Rajnay Kata

NEKED IS VAN KÉRDÉSED KATÁHOZ? ITT FELTEHETED! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG ERRE A LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG.