allergia,allergiszezon

Már most rettegsz az allergiától? A szakértő elmondja, mit kell tudnod, mielőtt beköszönt a szezon

Forrás: Getty Images
Az allergiaszezon a futók rémálma, nem véletlenül: nagyon kellemetlenné tudja tenni a sportolás élményét, és a teljesítményen is sokat ronthat.

De szerencsére van megoldás, méghozzá az, ha tudomásul veszed, hogy allergiás vagy, komolyan veszed a tüneteket, és még a szezon előtt megkezded a felkészülést. Dr. Csáki Csilla allergológusnak feltettük az 5 legfontosabb kérdést az allergiaszezonnal kapcsolatban!

1. Mikor indul az allergiaszezon, és ha tudom, hogy allergiás vagyok, mennyi idővel előtte kell kezdenem a felkészülést?

A felkészülés attól függ, milyen módszerrel készülünk az allergiaszezonra. A tüneti gyógyszereket elegendő akkor elkezdeni, amikor a pollenjelentés szerint elindult az adott allergén virágzása, pollenszórása, nincs értelme korábban. A természetes módszerrel végzett allergén immunterápiás kezelésnél az adott allergén kivonatával végzünk előzetes hozzászoktatást, pl. oltásokkal vagy cseppekkel. Ezt a fajta kezelést legalább 2 hónappal a pollenszezon kezdete előtt el kell kezdeni.

2. Ha van egy gyógyszer, amit minden évben szedek, de mellette is vannak tüneteim, érdemes gyógyszert váltanom?

Igen! A gyógyszerek között több nagyon új készítmény is megjelent a piacon, ezek már nem jutnak be az agyba, nem lehet álmosító, tompító mellékhatásuk, pilótákon tesztelik az esetleges idegrendszeri mellékhatásaikat. Az új gyógyszerek csak vényre kaphatók, allergológus tudja ezeket javasolni.

allergiaszezon,allergia,betegség
Forrás: GettyImages

Ha kíváncsi vagy a többi fontos kérdésre is, kattints ide, a Runner's World cikkére!