Borítókép: Egyél zöldséget, fuss jobban!

Egyél zöldséget, fuss jobban!

Alacsony kalóriatartalmúak, tele vannak tápanyaggal – a zöldségeknek minden futó minden étkezésében helye kell, hogy legyen. Az általuk biztosított jó szénhidrát adja az edzéseidhez az energiát, antioxidánsai pedig a regenerációban segítenek. „Folyamatosan ’szinten’ tartanak, és ez minden futó vágya, hiszen felkészülésünket elősegíti, ha hosszú távon nem érnek minket váratlan dolgok,” mondja Conni Brownell, a Brooks Running Beastro Chef vezetője. Előnyei természetesen nem csak a futásodra hatnak: egy új tanulmány szerint napi 5 zöldségadag 5%-kaé csökkenti a korai halál veszélyét.



Kényeztesd magad a kedvenceddel! Ne fanyalodj rá a kelkáposztára, ha nem szereted. Válaszd ki, éppen melyikhez van kedved, még ha többe vagy kevesebbe is kerül, mint ez a ’szuperzöldség’.
Add hozzá az étkezéseidhez! Amikor zöldséget veszel, tudd, hogy miként akarod felhasználni, mondja Jennifer Plotnek, a fogyókúrás Retrofit cég vezető trénere. Megfőzöd az omletthez, beleteszed az edzés utáni turmixodba, vagy az esti salátádat gazdagítod vele?
Kezd vele az étekezést! Így elkerülöd, hogy már eltelsz, mire ők kerülnének sorra, mondja a sportdietetikus és sportfiziológus, Felicia Stoler, D.C.N., R.D. Egyél meg egy zöldséglevest vagy salátát kezdetnek – így összességében kevesebbet is ehetsz, a Penn State University tanulmánya szerint.
Nassolj okosan! Chips vagy cukorkák helyett csinálj magadanka fehérje szeletkéket – répát humusszal, tonhalat uborkacsíkokkal – és étkezések között inkább ezt edd!