teázás,tea,futás

A legjobb teák futóknak kávé helyett - vagy mellé!

Forrás: Getty Images
Nem csak az íze miatt kávézol, hanem azért is, mert fokozza a teljesítményedet? Ha hiszed, ha nem, néhány tea is hasonló hatással van a szervezetre!

Kutatások szerint a teázás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja a memóriát és a fogyásban is segít. Szerencsére rengeteg féle teából választhatsz, ha pedig rendszeresen futsz, a következőket lenne érdemes felvenni a listádra!

Matcha tea

Ez egy szupererős zöld tea, ami azt jelenti, hogy még több antioxidáns található benne, mint a zöld teában. Ez pedig fontos, pláne az edzés miatt, az antioxidánsok ugyanis segítenek abban, hogy minél kevesebb izom sérüljön az edzés közben, illetve erősítik az immunrednszert, ezáltal kevésbé fogsz lebetegedni influenza időszakban. Akár porként is használhatod a matchát, és adhatod a reggeli zöld turmixodhoz!

Fekete tea

A koffein teljesítmény növelő hatásáról biztosan hallottál, a fekete teában pedig van belőle bőven. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és hosszú időre ellát energiával! Az esti futások előtt viszont inkább más folyadékot válassz, mert a fekete tea túlságosan felpörget!

Kamillatea

Ugye tudod, hogy az alváshiány komolyan rombolja a teljesítményt, és hogy nem csak a sportolóknak, de mindenkinek elemi fontosságú a minőségi pihenés? A kamillatea ebben segít: közismert a nyugtató hatása, ami egy fárasztó nap után különösen jól jön. Emellett többek között gyulladáscsökkentő, izomlazító és görcsoldó hatása miatt is érdemes elkortyolni napi 1-2 bögrével.

Rooibos tea

A Dél-Afrikából származó italt vörös teaként is emlegetik. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a gyulladások ellen, emellett a vérkeringést is fokozza ez az ital, serkentve ezzel a sérült szövetek gyógyulását. Magas a magnézium- és cink tartalma is, ez pedig segít a tesztoszteron-termelésben, valamint tartalmaz a csontok egészségéhez szükséges kalciumot és mangánt. A rooibos tea segíti a szervezetben a vas felszívódását, ami fokozza az izmok oxigénellátását. Ez a koffeinmentes ital nagyszerű választás lefekvés előtt is, mert hozzájárul a minőségi alváshoz.