Borítókép: A legjobb fehérje futók számára

A legjobb fehérje futók számára

Aki fut, annak több okból is több és gyakoribb fehérjebevitelre van szüksége, mint azoknak, akik nem sportolnak.
A nem mozgó emberekhez képest a futóknak sokkal több proteinre van szükségük. Ha általában napi egy órát futsz, 1,2 gramm fehérjére van szükséged kilónként ( ha többet futsz, még többre), míg azok, akik a kanapén időznek egész nap, beérik 0,7 grammal. Egy 75 kg-os futónak kb. napi 90 gramm fehérjét kell bevinnie. Ezt azonban nem a legjobb ötlet egy vagy két étkezés alkalmával belapátolni. A legjobb, ha apránként visszük be a nap folyamán.

Építi az izmot


Ahogy növeled az edzéseid hosszát és intenzitását, a szervezeted fehérjét használ fel, hogy új izomrostokat építsen, így az izmok nagyobbak és erősebbek lesznek. A fehérjének ugyancsak nagyon fontos szerepe van a mitokondriumok építésében, amelyek úgy viselkednek az izom belsejében, mint egy kis kemence. Ezek a felelősek azért, hogy fűtőanyaggal lássanak el futás során. Minél keményebben edzel, annál több mitokondriumra van szükséged, hogy az égési folyamatok a lehető legjobban menjenek végbe.
FogyasztEgy, az amerikai hadseregnél végzett kísérletben a résztvevők fele a napi ajánlott mennyiség dupláját fogyasztotta fehérjéből, miközben csökkentette a kalóriabevitelt. Kiderült, hogy a diéta során több zsírt vesztettek, és szálkásabb izomzatra tettek szert, mint azok, akik tartották magukat a napi ajánlott mennyiséghez. Egy másik tanulmány, amit a Missouri Egyetem készített, arra mutatott rá, hogy azok, akik fehérjében gazdag reggelit fogyasztanak (azaz kb. 35 gramm fehérjét), szemben azokkal, akik fehérjében szegény reggelit esznek, a nap folyamán sokkal kevésbé kívánják a zsíros és a cukros ételeket.


Jót és jól


Egy futónak nem mindegy, milyen fehérjét fogyaszt. Legjobbak az elágazó láncú aminosavak, ezek ugyanis kulcsszerepet töltenek be az izmok regenerálódásában. A leucin példásul segíti a fehérjeépítést edzés után. A tojás, a disznóhús és a sovány marha nagyon gazdag leucinban. De a hal és a szója is jó forrás, valamint a savó, ez utóbbi ugyanis nagyon könnyen emészhető, és segít az izmok újjáépítésében edzés után. A hüvelyesek, az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék is jók lehetnek, kisebb mennyiségben. Ha jól varálod ezeket az ételeket, kiváló lesz az aminosavak egyensúlya a szervezetedben.