Borítókép: A futók leggyakoribb sérülései: a combhajlító problémák

A futók leggyakoribb sérülései: a combhajlító problémák

A comb hátulján futó izom hajlítja a térded, meghosszabbítja a lábat a csípő hátrafeszítésével, hegyremenetelnél van nagy szerepe és segítségével tudsz áthajrázni a célvonalon. Így ha túlságosan merev vagy gyenge, az látszik a teljesítményeden. A megkérdezettek 7 százaléka panaszkodott sérüléséről a múlt évben.


Ki veszélyeztetett? 
Legtöbbször akkor sérül meg az izom, amikor gyenge, mert túlságosan meg van nyúlva, vagy éppen rövidülve. A közhiedelemmel ellentétben a nagyon hajlékony emberek gyakrabban szakadhatnak, ugyanis ők gyakran túlnyújtják. De a másik oldal se örülhet: akik alig bírják megérinteni a lábujjukat vagy akik hosszabb ideig képtelenek egy helyben ülni izompanasz nélkül. A megrövidült, megfeszül izmokban fokozott az izomtónus. A másik faktor a kiegyensúlyozott izomfelépítés vizsgálata: ha a combfeszítő jobban fejlesztett, az eleve probléma.
Kifuttatható-e a dolog? 
Ha hirtelen és erős fájdalmat érzel, és a terület duzzadni kezd/nyomásra érzékeny valószínűleg meghúztad. Hosszabb pihenőre – akár hónapokra – lesz szükség, mielőtt újra futhatsz. Ha kevésbé komoly és túlerőltetésről van szó, akkor futhatsz, de időbe fog telni, míg a zöld zónába kerülsz vissza. „A hajlító-sérülés egy makacs dolog,” mondja Price. „Időbe telik meggyógyítani.” A lassú, könnyű tempójú mozgás kivitelezhető, de kevesebb emelkedőt és gyorsmunkát ajánl a szakember. A kerékpározás, vízben futás, úszás mind megfelelő alternatíva.
Gyógyítsd meg!
 Erősítsd a comhajlítót gépen egylábbal végzett gyakorlattal (két lábbal emeld fel a súlyt, majd lassan egylábbal engedd vissza) vagy egylábas merev lábú felhúzással. Használj masszírozó hengert a húzódás enyhítsésére futás előtt és után, javasolja Merril. Hosszan tartó fájdalom esetén ART (active release technique) aktív oldástechnika és mélyszöveti masszázs ajánlott.
A visszaesés megelőzése: 
Tarsd magad karban a híd gyakorlattal! Feküdj hanyatt, lábaidat tedd fel egy székre vagy egy fitball-ra. Emeld fel a csípőt és utána az egyik lábadat is a levegőbe. Lassan tedd vissza a medencét a földre, majd tedd a megemelt lábadat is a másik mellé. Ismételj a másik oldalon! Futás alatt és futás után kompressziós harisnya viselése segítheti a véráramlást.
Profi tanácsok
Amikor az amerikai egymérföldes bajnok, David Torrence érezte, hogy kezd a combhajlítója feszülni, pár napot kihagyott és elment a csontkovácsához. „Szétcsúszott a medencém, ezért kellett az egyik izomnak plusszmunkát végeznie,” mondja. „A következő pár napban lazákat futottam, naponta négyszer jegeltem az izmot, ami egy héten belül meg is javult.”
Csekkold a hajlítót, hogyan javul!
Állj meg! 
Éles, hirtelen, erős fájdalom akár egy pattanó hang futás közben, valószínűleg meghúzódott, remélhetőleg nem szakadt.
Óvatosan…
ha a krónikus fájdalom és a feszülő érzés lassításra és lépéseid lerövidítésére kényszerítenek.
Menj futni, ha… minden fájdalom nélkül tudsz hegyet mászni, gyorsmunkát végezni, még hosszantartó ülés után is.