futás,futás 40 felett

A futás szabályai: ha elmúltál 40

Forrás: Getty Images
Most jön csak a java! Megmutatjuk, hogyan csináld.

Van egy rossz hírünk: a futók átlagosan hat százalékkal lassabban futnak, miután betöltik a negyvenet, 10 százalékkal lassabbak lesznek az 50-es és a 60-as éveikben, és 15 százalékkal, ha már 70 felett járnak. Csökken az erő, a hajlékonyság és a csontokok sűrűsége is.
És a jó hír: Ezek ellenére nagyon sokat lehet tenni azért, hogy nem induljunk el a lejtőn.

Erősítés
Ha még nem kezdtél bele az erősítő edzésekbe (ez különben minden korban ajánlott), akkor most mindenképp eljött az ideje. Az izomtömeg évtizedenként akár 8 százalékkal is csökkenhet, kellő erősítéssel azonban ez megakadályozható. Azért is fontos az erősítés, mert ezzel az ízületek állapota is javítható, ami szintén hajlamos romlásnak indulni a kor előrehaladtával. Hetente két alkalommal szánj 30 percet izmaid erősítésére (koncentrálj a fenék, a csípő, a törzs és a kar izmaira). Használd a saját súlyodat, végezz guggolásokat, kitöréseket, fekvőtámaszt és planket.

Habhenger minden nap
A hajlékonyság hagyatlásnak indul a kor előrehaladtával, ha azonban minden nap használsz habhengert, ez megakadályozható. Habhengerezd a combodat, a fenékizmodat, a csípődet és a vádlidat, ez legalább olyan jó hatással lesz izmaidra, mint egy masszázs.

Tartsd a tempót
A sérülések és a lassabb oxigénáramlás ronthat a futók tempóján, de némi speedwork változtathat ezen. A gyors helybenfutás kiváló fegyver, ugyanis fejleszti a neuromuszkuláris koordinációt, szabályozza a mozgást és fitten tart. (Végezz gyors helybenfutást 10-20 másodpercig, majd vegyél vissza belőle 30-60 másodpercig, és ezt ismételed meg 10-szer.)

Védd a csontjaidat
Hogy megakadályozd a csontritkulást, és ezzel megelőzd a fáradásos töréseket, gondoskodj a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitelről. A tejtermékek, a tofu, a brokkoli és a szardínia kiváló kalciumforrás; a zsíros halak, mint például a lazac, valamint a csukamájolaj pedig D-vitaminban gazdag.

Figyelj a célokra
Lehet, hogy gyorsabb már nem leszel, de Frank Shorter szavaival élve, aki olimipai aranyérmes maratosista, "minél lassabban lassulj le". Fedezz fel új távokat (akár az egy mérföldet, akár a maratont) vagy új eseményeket (triatlonokat, terepversenyeket), ahol még mindig hozhatsz egyéni csúcsokat. És soha ne feledd: attól, hogy lassabb vagy, még kint vagy és futsz, ez a lényeg.