Borítókép: A 2019-es év újdonságai a Kalenji háza táján

A 2019-es év újdonságai a Kalenji háza táján

A Kalenji mérnökei nem sokat pihentek az elmúlt 1 éves időszakot tekintve, hiszen több régi terméket sikerült tovább fejleszteniük, illetve új termékek is megjelentek.

Nézzünk is pár példát: egyből kezdeném a Fast és Long cipők Light verziójával, ezen túl piacra került egy UltraLight verseny cipő és gondoltak azokra is, akiknél nem babra megy a játék és megalkották a Marathon nadrágot és a 15l-es, 15 zsebbel ellátott UltraBag futózsákot is.

A design is alakult egy kicsit, igencsak jó irányba, megjelentek a színátmenetes felsők és hölgyeknél a nadrágok is.

Az első újdonság, amivel mindenképp kezdeném az nem más, mint a Long és Fast cipők Light, azaz könnyített verziói.

Amit fontos már az elején leszögezni, hogy a kínálatban ugyanúgy megmaradnak a Long és Fast cipők és a név is, de ezeknek a cipőknek a könnyített verziója Kiprun KS light (LONG) és Kiprun KD light (FAST) néven jönnek majd ki a piacra.

A cél az volt, hogy a Long és a Fast tömegét csökkentsék, nagyjából 12%-nyival és sok újdonságot nem árulok el azzal, ha elmondom, ez sikerült is.

A talp szerkezetéhez sokat nem nyúltak a tervezők, a súlycsökkentést a cipő felső részeiből tudták lefaragni a varázskezű mérnökök. Gondolok itt az anyaghasználatra, ami jobb szellőzést tesz lehetővé és kényelmesebb is, ahogyan a vékonyabb nyelv is ezekben segít és a finomabb anyaghasználat a sarokrésznél, extra kényelmet biztosít…no az valami fenomenális lett!

A KS Light talpszerkezeténél egy továbbfejlesztett K-Only, azaz egy sűrű habszivacs anyag kapott helyet, aminek köszönhetően, bármelyik lábtartáshoz megfelelő a cipő. A KD Light-nál ezt kivették a cipőből.

A színek nagyon izgalmasak és jól eltaláltak, megfelelnek a mai trend elvárásainak. Ezek a cipők 2019 második felében fognak megérkezni az áruházakba. Mi már nagyon várjuk!

Az üzletek polcain és online ellenben már megtalálható a Kiprun UltraLight futócipő.

Egyenlőre, csak férfi változat létezik belőle, de hamarosan érkezik majd a gazella lábú hölgyekre is hasonló cipőtípus, akik versenyen, résztávos edzésen, vagy 10K rekorddöntögetésen gondolkodnak. Addig is versenyfanatikus hölgyek számára a Kiprun Race cipőnket ajánljuk.

Ezzel el is árultam, hogy a Kalenji az eredményorientált versenyzőknek szánja ezt a cipőt, akik tudatosan, edzéstervet követve próbálják magukból kihozni a maximumot nap, mint nap.

A cipő tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a súlyra és a dinamikára egyaránt. Bár a 200g nem épp a legkönnyebb versenycipők közé tartozik, azonban így is bőven elegendő csillapítást tud adni a szokottnál kicsit vastagabb talprésze. A dinamizmusról a cipő habanyagába integrált (műanyag lemez) Up’Bar technológia gondoskodik. A Kiprun UltraLight légáteresztése 5*, azaz kiváló, mindössze a logó mentén „nem” szellőzik a cipő. A teljes felsőrész kialakítása varrásmentes, (seamless) ami meglehetősen kényelmessé teszi a lábbeli viselését, tehát nem kell attól tartanunk, hogy bárhol is dörzsölni kezd majd a cipő

A nyelvrész is igen vékonyra sikeredett, ami egy roppant szimpatikus döntés a tervezőktől, hiszen így folyamatosan tud a lábfejünk felső része is szellőzni.

Itt is a színnel zárnám a sort. A cipő első ránézésre is egy feltűnő egyéniség, szinte azonnal ki lehet szúrni az áruház polcain és az utcán is egyből meg fogják őt bámulni. Divatos színvilágot képvisel.

Térjünk át a cipőkről a ruházatra. Vegyük is nagyító alá a Kiprun Marathon rövidnadrágot.

A Kalenji ezt a terméket hosszú távú futáshoz, edzéshez vagy versenyre ajánlja, ahová magaddal tudod vinni, a mobiltelefonodat, 2X250ml folyadékot soft kulacs formájában, 6 db energiazselét. Valljuk be, ennyi munícióval bárki bátran nekiindulhat egy hosszabb táv lefutásának.

Mindemellett a gyártó arra is gondolt, hogy ha hosszabb távnak vágunk neki a belső combjainknál kevésbé, vagy egyáltalán ne jelenjen meg bőrirritáció. Ehhez a nadrág hosszát egy kicsit meghosszabbították, így kevésbé tud gyűrődni és csúszkálni a Kiprun Marathon rövidnadrág.

A márka azt javasolja, hogy használatnál a nadrágot kicsit magasabbra húzzuk fel, mint egy szokványos futónadrágot és a szorítózsinórt is kellően feszesen (de ne szorítson) húzzuk meg. Így marad biztos helyén a nadrág annak ellenére is, hogy elég sok mindennel feltankoltuk azt.

És ha már tároló rekesz és praktikum, akkor nem tudok szó nélkül elmenni a Kalenji márka legújabb 15 literes, 15 zsebbel ellátott UltraTrail táskája mellett, melyet ultra távokhoz ajánlunk.

Bevallom őszintén a terepfutás világa jelenleg még távol áll tőlem, hiszen éves szinten 8-10 alkalommal tudok elmenni egy-egy hosszabb terepfutásra, ez valljuk be, nem sok.

Azonban annyi tapasztalatom már nekem is van, hogy tudjam, ez a zsák sok mindenre megoldás lehet. A gyártó 80-300km közötti táv megtételére ajánlja. Igen, jól olvasod, akár 300km. Nincs itt semmilyen elírás és, hogy a hitelesség oldaláról is nézzük a tényeket, mindezt alátámasztja az a tesztsorozat is, amit végrehajtottak magával a zsákkal, hiszen a világ legkeményebb terepfutó versenyein tesztelték élesben magát a terméket. ( UTMB, Western State, Tor des Géants, les Templiers).

A zsákot két részre lehet osztani: egy elülső és egy hátsó részre.

Az elülső részen 8 zseb található, amikben könnyedén tárolhatod a 2X500ml soft kulacsot, tehát 1 liter folyadék már pipa. Egy cipzáras, vízálló zseb is helyet kapott elől a telefonnak, tépőzáras zsebek a géleknek és szeleteknek és hálós zseb a szemétnek.

A táska hátsó részén 7 zseb kapott helyet, melyben minden, a versenyekre előírt kötelező felszerelés elfér: papírjaid, izolációs fólia, esőkabát, fejlámpa.

Természetesen a táska hátsó részében kapott helyet még egy 2 literes ivótasak is, így összesen már 3 liter folyadékkal tudsz nekivágni bármilyen távnak.

Nem hiányozhat a táskáról a futóbot tartó sem, hiszen nem mindig indokolt a folyamatos bothasználat terepen.

Joggal tesszük fel a kérdést, miszerint: mégis ennyi mindennel megpakolva a táska nem fog-e fel-alá, jobbra-balra csúszkálni rajtam? A válaszom határozott NEM.

A Kalenjinél tényleg mindenre gondoltak, így arra is, hogy a 15 literes zsák megfelelő módon feküdjön fel a hátra és rögzüljön a testen. Oldalanként kapott 1-1 állítható szíjat és a szokásos elülső részen 3 darab szíj/csat rögzítési pontot.

Csak buzdítani tudok mindenkit arra, hogy nézzen be valamelyik Decathlon áruházba, és vesse össze a leírtakat a valósággal, hiszen remek termékek érkeztek/érkeznek a Kalenjitől az idei évre és számos futócipő tesztelésre is lehetőséget ad a márka, különböző versenyeken és rendezvényeken egyaránt.