Borítókép: 5+1 tipp, hogy hosszú és egészséges életed legyen (és jó sokáig futhass)

5+1 tipp, hogy hosszú és egészséges életed legyen (és jó sokáig futhass)

Forrás: Getty Images
Mindannyian arra vágyunk, hogy boldogan, egészségben öregedjünk meg. Erre azonban már most el kell kezdeni felkészülni, főleg, ha nem csak kötögetni, de futni is szeretnél majd!
  • Szabadulj meg mindentől, ami hátráltat, visszavet, boldogtalanná tesz! Olyan apróságokra is gondolunk, mint az, hogy minek ennél kelbimbót csak azért, mert állítólag nagyon egészséges, ha utálod? Válassz olyat, amit szeretsz is! Ne kezdj el maratonokat futni, ha jobban szereted a felet, csak azért, mert azt hitetik el veled, hogy nem vagy ember, ha nem futottál legalább egyet. Ne fecsérelj időt az idegesítő kolléganődre, aki mindenkit kibeszél, csak azért, mert nem mered lerázni. Vedd sorra, mi az, ami erősít, boldoggá tesz és épít, és mi az, ami nem: akkor már tudni fogod, mit szórj ki!

  • Légy tudatos a sportban: Persze mindenki fejlődni akar, de minek erőltetnél magadra mondjuk egy olyan edzéstervet, amit élsportolóknak találtak ki? Neked ott a munkád, a családod, a barátaid: ha nem is fejlődsz olyan gyorsan, de úgy sportolj, hogy azt sokáig tudd csinálni, és ne csak ideig-óráig hajtsd ki magad.
  • A regenerációról ne feledkezz meg. Sokan azt gondolják, hogyha például kihagynak egy edzésnapot, mert épp rossz passzban vannak, akkor az nagyon visszaveti őket, holott sokszor egy kiadós alvás többet segít! Tanulj meg pihenni, heti egy (de inkább két) pihenőnapot akkor is tarts, ha őrületes edzésfüggő vagy. A minőségi alvásra pedig mindig helyezz nagy hangsúlyt.

  • A táplálkozás területén az a legfontosabb, hogy kerüld az őrült diétákat, extrém módszereket, és inkább arra ügyelj, hogy kiegyensúlyozottan és mértékletesen étkezz. Ne hagyd el egyik kalorigén tápanyagot se, azaz az étrendedben legyen minőségi szénhidrát, zsír és fehérje is. Kerüld a mű és finomított ételeket, a vitaminokra, ásványi anyagokra és rostokra azonban fektess nagy hangsúlyt!

  • Az, hogy a testedet egészségesen tartod, egy dolog: ne feledkezz meg a lelkedről sem! A stresszűző technikák (mint mondjuk a meditáció) és az önismeret fejlesztése egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy teljes életet élhess.