„Csak szenvedéllyel lehet ezt csinálni, csak úgy, ha 100%-kal akarjuk azt a versenyt” - Interjú Maráz Zsuzsával

„Csak szenvedéllyel lehet ezt csinálni, csak úgy, ha 100%-kal akarjuk azt a versenyt” - Interjú Maráz Zsuzsával
Forrás: Szász Norbert, Spartathlon 2016.

Maráz Zsuzsanna futotta idén a legjobb magyar időt a Spartathlonon, ráadásul a nők között a második helyen, a valaha futott legjobb magyar női idővel ért célba. Ez volt a második Spartathlonja, a második sikeres szereplése egy rangos nemzetközi mezőnyben. És mi kíváncsiak voltunk arra, hogyan élte meg az idei versenyt, milyen edzésmunkával jutott el idén Spártába és hogyan érzi magát most, a verseny után két héttel.

Tavaly a Spartathlon utáni beszélgetésünk utolsó kérdése az volt, hogy mész-e jövőre, azaz idén. Mentél, ráadásul szuper jót. Milyen elképzeléssel vágtál neki idén a Spartathlonnak?

Annyit tudtam, hogy egy órát benne hagytam a versenyben és azzal a céllal álltam oda, hogy most ott is fussak, ahol tavaly azt hittem, már nem tudok futni. Semmivel nem akartam gyorsabban futni, csak a gyaloglós részeket akartam lerövidíteni.

Szinte pontosan 2 órát javítottál a tavalyi idődhöz képest. Milyen edzésmunka kellett ehhez a teljesítményhez?

Az edzésmunkám ugyanaz volt, mint tavaly. Semmivel nem csináltam többet. Még az edzőversenyeim is ugyanazok voltak. A leggyengébb hetem 100 km, a legerősebb pedig 150 km volt. Szombatonként domb, a többi napon sík.

Ismét új pályacsúcs született a nők között. A lengyel lány, Patrycja befutott 25 órán belül, ezzel megszületett az első 24-essel kezdődő női idő. A világ vezető ultrafutói közé tartozol Te is, szerinted mi a magyarázata annak, hogy a nők ilyen távokat egyre gyorsabban tudnak megtenni? Hol lehet ennek a vége vajon? (Érdekesség, hogy a Spartathlon-on futott eddigi leggyorsabb idő 1984-ből származik, a görög Yiannis Kouros futott akkor 20.25-öt, azóta ezt meg sem tudják közelíteni a férfiak, ellenben a nők folyamatosan egyre jobb időket futnak.)

Én is figyelemmel kisérem, hogy a nők egyre jobb eredményeket érnek el. 30 évig futottak alig 27-30 óra körüli időket, amit Szilvi döntött meg, (26:53) (Lubics Szilvia 2014-ben futotta ezt az időt - a szerk.) majd Kata hatalmasat javított rajta (25:07) (Nagy Katalin 2015-ben futotta ezt az időt, az Egyesült Államokban élő futónő, USA színekben indult - a szerk.). Akkor azt gondoltam, hogy ezt évekig senki nem fogja tudni megdönteni. Erre tessék. Ez van. Egyre több az ultrafutó nő. A nagy számok törvénye…

Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna

Tavaly kissé megfogott a hegy, idén már tudtad, hogy mire számíts, másként készültél erre a szakaszra? Például futottál az edzéseiden direkt technikás terepeken emiatt?

Most is megfogott, főleg lefelé voltam lassú. Idén azt terveztük az edzőmmel, Olivérrel (Lőrincz Olivér - a szerk.), hogy Spárta miatt beleteszünk még egy plusz dombos edzést a heteimbe, azaz kettő dombos edzésem lesz a hatból. Erre mikor elkezdtük volna, jelezni kezdett az Achilles-ín a sarkamnál, így nem mertük nagyon erőltetni.

A megszokotthoz képest jóval hűvösebb volt az idő, talán ennek is köszönhető, hogy kevés feladó volt, ellenben sok jó eredmény. A te utadat mennyiben segítette az enyhe idő?

Észre sem vettem belőle semmit. Annyira ideális futóidő volt, hogy nem is gondoltam erre akkor, nem tűnt fel. Amúgy induláskor egy darabon erős szél volt, majd az enyhült.

A táv első egyharmadában együtt futottál Lubics Szilvivel. Beszélgettetek? Érezhető volt köztetek versengési feszültség?

Dehogy! Úgy futottunk együtt, mintha mindig ezt csináltuk volna. Teljesen szinkronban mozogtunk, sportszerűen bevártuk egymást a frissítéseknél. Igazi csapattársak voltunk. 7:15 percig beszélgettünk. Ezzel szinte elrepült a verseny egyharmada. Mentálisan ez nagy segítség volt, hiszen onnan kezdődik a verseny. Ajándék volt nekem az a 81 km.

Volt bármilyen nehézséged a verseny során, amely hosszabb-rövidebb ideig lassította a haladásod?

Nem volt semmi fizikai problémám. Csak úgy általánosságban egyenletesen lassultam, ahogy telt az idő. 12 óránál 130,5 km-t futottam, aminek akkor nagyon örültem. Emlékszem, hogy akkor még szinte repültem a boldogságtól, hogy milyen jól vagyok, hogy nem fáj semmim stb... Aztán sötét lett és jött a hegy.

Kép
forrás: Szász Norbert, Spartathlon 2016

Mennyi állásidőt mértél a teljes távra és időtartamra?

Állásidő? Nem tudom. Egy pillanatra sem ültem le. A cipőmet viszont kétszer is le kellett vennem a hegyről lejőve, mert kövek mentek a talpam alá. Mire kikötöttem a dupla csomót, kiürítettem a cipőt, újra felhúztam megkötöttem és elindultam, majd újra éreztem, hogy megint van egy kő a talpam alatt. Bosszankodtam.

A legjobb magyar időt futottad idén, milyen érzés nőként megélni azt, hogy sok férfi futótársad előtt érsz célba egy ekkora eseményen?

"Nem nagyon érdekelt, hogy a férfiakat is megelőztem. Nem is gondoltam még erre. Persze jól hangzott, hogy az első magyar, de ennyi. Nincs semmi jelentősége. Annak viszont, hogy kettő órát javítottam a tavalyihoz képest, annak nagyon örültem."

Mennyiben volt más a két Spartathlonod?

Hmmm, ez nehéz kérdés. Ez az idei valamivel könnyebb volt. Vagyis gyorsabban beértem, megelőztem azt, hogy egyre álmosabb legyek. Az utolsó 10 km már nehezen ment. Ott már nagyon álmos voltam. Elfelejtettem már bevenni a koffeint, de elfelejtettem az evést és az ivást is a fáradtság miatt.

Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna

Hogyan kell elképzelni, milyen állapotban voltál a célba érkezés után? Akár fizikálisan, akár lelkileg?

"Hát, már nagyon vártam a végét. Türelmetlenül néztem, hogy melyik Leonidasz utcája, ahol végre befordulhatok. Aztán mikor a sarokra értem, már nem láttam a könnyeimtől. A megkönnyebbülés és a boldogság könnyei ezek. Egyre többet sírok. Már kínosnak érzem, de nem tudom abba hagyni. (Ez biztos a korral jár.)"

Fizikailag most nagyon jól voltam. Nem fájt semmi, és mégis minden izmom fájt. De csak annyira, ahogy egy 200 km körüli futásnál normális. Már nincs olyan izomfájdalmam, mint régebben. Boldogan feküdtem az orvosi részlegen és tűrtem a vizsgálatokat. Aztán mikor fel akartam ülni, az alacsony vérnyomásom fekvésre kényszerített. Kis pihenő után viszont betotyogtam a hotelba. Nagyon gyorsan regenerálódtam. Már aznap este sétáltunk a városban és felálltam a dobogóra.

Mennyit pihensz egy ilyen nagy verseny után és hogyan segíted a regenerálódást? Mikor vagy ismét futóképes állapotban?

Tavaly is pihentem egy egész hónapot, és nagyon jót tett mind mentálisan, mind fizikailag. Ezt úgy kell elképzelni, hogy 2 hét teljes futásmentes időszak után, két hétig kis 1 órás örömfutásokat csináltam, de edzésterv és óra nélkül. Úgy futottam, ahogy régen, amikor még nem versenyeztem. A barátaimmal, a párommal az erdőben szeretnék futni, feltöltődni, hogy ismét teljes erőbedobással tudjam a következő 11 hónapot végigedzeni. Most az erdőt kívánom nagyon. Ilyenkor a legszebb a színek miatt. Szerintem fontos a pihenés.

"Nem lehet éveken át, mint a daráló csinálni és csinálni. Pihenni is tudni kell. Nekem egyáltalán nem okozott gondot, hogy még nem futottam a verseny óta."

Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna
Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna
Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna

Maráz Zsuzsanna eredményei


  • Kétszeres országos bajnok 6 és 12 órás futásban. (2013)
  • Jelenleg a világranglista első helyén áll 12 órás futásban.
  • Háromszoros Ultrabalaton győztes, női pályacsúcstartó.
  • Négyszeres Sárvár 12 órás győztes, női pályacsúcstartó.
  • Kétszeres Spartathlon teljesítő. 2016. III. hely, 2017. II. hely.

Ebben az évben átvehette februárban a MASZ Ultrafutó Bizottságától a 2016-os év Ultrafutója díjat, valamint 3 hete a Megyei Príma Díj Közönségdíját is elnyerte sport kategóriában.

Kép
forrás: Maráz Zsuzsanna

Mit mondtál az edződnek, Lőrincz Olivérnek, amikor először beszéltetek a versenyt követően?

Nem hívtam fel azonnal, mert mire magamhoz tértem, már írt egy üzenetet, amiben gratulált és annyit írt, ha kipihentem magam, hívjam fel. Ezt másnap, az Athén felé vezető úton tettem meg. Csak annyit tudtam neki mondani, hogy nagyon boldog vagyok. Elmeséltem röviden az egészet és mindketten nagyon örültünk, hogy ilyen jól sikerült a verseny. Nekem nagyon sokat jelentett, hogy büszke rám. (Nem olyan szigorú, mint amilyennek látszik.)

Mik a következő nagyobb céljaid és persze idén is felmerül a kérdés, hogy van-e további terved a Spartathlonnal?

Ilyenkor a pihenőm alatt szoktam megálmodni a következő évi nagy célt. Várom, hogy jöjjön valami ihlet. Gondolkodom a 24 órában is, de még nem kívánom eléggé. Csak szenvedéllyel lehet ezt csinálni, csak úgy, ha 100%-kal akarjuk azt a versenyt. Ha csak azért indulok el egy versenyen, mert nincs jobb ötletem, akkor nem biztos, hogy azt úgy meg tudom csinálni, hogy elégedett legyek. Ez a Spartathlon annyira különleges, hogy beszippantott engem is. Most úgy érzem, hogy szeretnék harmadszor is végigmenni azon az úton, és persze kicsit megint faragni az időn, de majd még meglátom, hogy hogyan tovább.

Maráz Zsuzsanna hivatalos sportolói oldala itt található.

Tovább olvasok
Megjelent az év első Runner’s World magazinja – szuperizgalmas tartalmakkal!

Kihagyhatod az év első Runner’s Wolrdjét, de nem érdemes, mert telis-tele van inspiráló emberekkel és hasznos tanácsokkal!

4 dolog, amit fontos tudnod az első maraton előtt

Ismerkedj meg a kihívással, mielőtt belevágsz.

3 tipp, melyek segítségével búcsút inthetsz a vízhólyagoknak

Így óvhatod meg a lábadat a 100+-os távokon.

Betegségekkel tarkított kényszerpihenő, de legalább jól rápihenek az első tavaszi futásokra!

Ma egy hete, hogy nem futok. Valójában ezekben a napokban nem mondhatnám, hogy hiányzik a futás, mert olyan lázas megbetegedést hozott haza a kisebbik fiam, amilyet még nem láttam. S persze kaptam belőle én is.

Így maradj motivált akkor is, ha futópadon futsz

Néha úgy érzed, hogy bár megvan a heti pár alkalom futópados edzésed, de az egész olyan céltalan, néha már unalmas? Van két trükk, ami segít feldobni a futógépen töltött időt!

Amikor pihen a futócipő: 2 hónap futáshiány és totyogás

December eleje óta alig futok, és mivel ezeréve nem volt ilyen, mostanra kezdi megviselni a lelkemet is.

Ultratábor A’la Za’la: ott voltam, futottam, fotóztam

Idén is meghívást kaptam a Lubics Szilvia által szervezett ultrafutó táborba, amely már a hetedik születésnapját ünnepelte.

A hét befutói: praktikus & őrületesen menő futócuccok

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

6 dolog, amivel elviselhetőbbé teheted a téli futást

Ne hagyd, hogy kizökkentsenek a körülmények.

Mutatjuk, hogy időzítsd megfelelően az étkezéseidet

Így biztosan elkerülnek a gyomorbántalmak.

Itt az ideje megismerni a mikrobiom diétát!

Sokkal több erjesztett élelmiszer és kevesebb finomított szénhidrát, és máris látványosan egészségesebb lenne a test - te kipróbálnád a mikrobiom diétát?

Ha hiszel magadban, tényleg gyorsabb futóvá válsz?

Ha kordában tartod az érzelmeidet, sokkal sebesebb lehetsz.

7 D-vitaminban gazdag étel, ami felturbózza a csontokat és az izomzatot

Napsütés hiányában érdemes és kell is gondoskodni a megfelelő utánpótlásról.

Honnan tudod, hogy le kell cserélni a cipődet?

Milyen jelek utalnak arra, hogy elhasználódott a cipőd? Szakértőnk megmondja!

Tajga Trail beszámoló, avagy álomszerű süti futam hóláncban

Egyszer volt egy olyan álmom, hogy egy hosszú asztal szélénél ülök. Az arcom és a szám nagyjából a lapjával egy szintben van. Pusztán annyi a dolgom, hogy kinyitom a számat…3.2.1. és az asztal túlsó végében elhelyezkedő sütemények és tortaszeletek megemelkednek, két lábra állnak, majd őrült rohamban szaladni kezdenek a szám felé, a kapuba. Azt gondoltam, ez a süti futam. Ma már ezt csak valami vicces álomnak gondolom, de a süti futam létezik, ráadásul múlt szombat délután magam is ott jártam.

Fuss velünk Valentin-napon!

Mivel mindannyian a futás szerelmesei vagyunk, nem maradhat ki a közös futás sem a szerelmesek ünnepén!

Susannah Gill bődületes világrekordot futott a World Marathon Challenge-en

Átlagosan 3:28:09 másodperccel futotta a távokat, három órával javította meg az eddigi csúcsot.

3 dolog, amit tudnod kell a nyugalmi pulzusodról

Most őszintén: te tisztában vagy azzal, mennyi a nyugalmi pulzusod, és ez a szám milyennek számít az átlaghoz képest? Ha sokat sportoltsz, és tényleg komolyan veszed az edzést, akkor itt az ideje ezeket kideríteni!

7 ok, amiért a futás a legjobb sport a világon

Nem mintha éppen ezen a helyen ezt bizonygatni kellene, de azért mégis összeszedtünk pár okot, miért is ez a legcsodálatosabb mozgásforma!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem