Borítókép: Tényleg ki lehet izzadni a méreganyagokat?

Tényleg ki lehet izzadni a méreganyagokat?

Forrás: getty images
Sokszor hallani, hogy az izzadással méreganyagok távoznak a szervezetből. De tényleg ez lenne a méregtelenítés legjobb módja?

A válasz elég összetett. Dr. Harriet A. Hall, háziorvos szerint a verejték valóban tartalmaz bizonyos méreganyagokat, például nehézfémeket és más vegyületeket, amiket például a műanyagokban lehet megtalálni.

A szauna és más, izzasztó kezelések pozitív hatását azonban nem támasztja nyíltan alá semmilyen kutatás, ráadásul a verejtékben található fémek mennyisége nagyon alacsony.

A verejték 99 százaléka víz, a maradék egy százalék pedig tejsavat, ammóniát, C-vitamint, elektrolitokat, fehérjéket és más savakat is tartalmaz a nehézfémeken és az egyéb vegyületeken kívül. A máj és a vese felelős a toxinok eltávolításáért, tehát ez a két szerv sokkal többet dolgozik a méregtelenítésért, mint a verejtékmirigyek.

Ettől függetlenül izzadni jó dolog, különösen akkor, ha sportolás közben teszed, viszont a méreganyagok csökkentésére biztos, hogy nem ez a leghatékonyabb módszer, hanem például az, hogy egészségesen táplálkozz, mert így alapból kevesebb toxin kerül a szervezetedbe.

Olvasnál még a témában?