"10 dolog, amit a futótáborban megtanultam" - ilyen volt a táborunk Bogi, az Én Jobban blog szerzője szerint

Mészáros Bogi először hagyta egyedül a férjét 16 hónapos kisfiával Benivel, hogy részt vegyen a Generali Runner's World Futótábor 2 napján, de szuperül érezte magát, és az élményeit le is írta!
Forrás: Szaszafotó

Mészáros Bogi először hagyta egyedül a férjét 16 hónapos kisfiával Benivel, hogy részt vegyen a Generali Runner's World Futótábor 2 napján, de szuperül érezte magát, és az élményeit le is írta!

Kép

Két napon keresztül részt vehettem a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Runner’s World által közösen szervezett futótáborban Egerszalókon, ahol rengeteg új élménnyel és természetesen a két szuper edző Szántó Nelli és Markocsán Sándor jóvoltából megannyi hasznos tanáccsal és újabb lendülettel, valamint őrült nagy motivációval tértem haza.

Összegyűjtöttem a számomra legfontosabbakat, íme:


A futótábor nem egyenlő egy kiképzőtáborral!

Amit gondoltam: Félve indultam el a futótáborba, azt gondoltam ez tuti valami spártai kiképzőtábor lesz, és ha rosszul teljesítek, akkor annak az edzők hangot fognak adni mindenki előtt, én meg majd cikinek fogom gondolni magam.

És a valóság: Ha láttatok már kedves edzőket, akkor szorozzátok meg százzal és talán a közelében lesznek Nellinek és Sanyosznak! Ott voltak mindenki mellett, segítettek, technikákat mutattak, egyénre szabott tanácsokat adtak. Másrészt a körülmények sem kiképzősek voltak, két edzés között megpihenni a gyógyvízes medencében vagy a szaunában nem éppen spártai.

Kép

Közösségben futni jó buli!

Amit gondoltam: „Én leszek a legrosszabb!” „Én leszek a leglassabb!” „A többiek ki fognak közösíteni, mert bénább vagyok náluk!” „Mi van, ha nem bírom végigfutni az előírt edzést?” stb. Valahogy úgy gondoltam, hogy futótáborba vagy közösségi edzésre csak a profi futók jelentkeznek.

És a valóság: Szuper hangulat, nyitottság a többi futó és az edzők részéről is, támogató és ösztönző légkör. Együtt futni profikkal és kezdőkkel, olyanokkal, akik emlékében még él, hogy milyen akár a nulláról elkezdeni a futást, történeteket hallani arról, hogy ki hogyan fejlődött kitartó munkával. Közösen lefutni egy keményebb etapot úgy, hogy ki tudsz lépni a komfortzónádból, ami valljuk be egy egyedüli otthoni edzésen nem sokszor sikerül. Igaz a mondás, „együtt könnyebb!”

A számodra tökéletes futócipő nélkülözhetetlen!

Amit gondoltam: Mikor egy bő féléve nekikezdtem a futásnak úgy voltam vele, hogy nem ruházok be rögtön egy profi futócipőbe, jó lesz nekem a korábban edzőteremben használt cipőim valamelyike. Féltem, hogy a hirtelen megjött futással kapcsolatos lelkesedésem egy-két rosszabb edzés vagy Benivel átvirrasztott éjszaka után alábbhagy, ha pedig így alakul, akkor nem akartam szemrehányást tenni magamnak, hogy a GYES-em jelentős részét futócipőre költöttem.

És a valóság: Egy jó futócipő a futás alapja. Számos fájdalom és sérülés elkerülhető, ha beméreted a lábad adottságait (pronáló/neutrális/szupináló) egy futóboltban és az eredménynek megfelelő cipők közül választasz. Nincs márkapreferencia, mivel teljesen mindegy, hogy a kedvenc „futómotivátorod” milyen cipőt visel, ha neked fáj benne futás közben a lábad vagy kényelmetlen. Te tapasztald ki saját magadon, hogy neked melyik a tökéletes, hagyatkozz a saját tested által küldött üzenetekre.

Kép
forrás: Szaszafotó

Edzővel konzultálni megéri!

Amit gondoltam: A futáshoz nem kell semmi, futni mindenki tud, elindulok én is, aztán hadd szóljon!

És a valóság: Ha szeretnél fejlődni, ha nem szeretnél lesérülni, és ha esetleg még egy-két versenyen is megmérettetnéd magad, akkor mindenképp ajánlott edzővel konzultálnod és kikérned a tanácsát. Sok edzéstervet le lehet tölteni a netről, ami kiindulási alapnak valóban jó, de ahogy az élet ezer más dolgában, ebben sem vagyunk egyformák, más a teherbíróképességünk, máshogy reagál a testünk ugyanarra a távra, más az edzettségi szintünk. Éppen ezért a személyreszabás, valamint a helyes futótechnika elsajátítása nagyon fontos!

A regeneráció éppen olyan fontos, mint az edzés!

Amit gondoltam: A lényeg, hogy az előírt edzéseimet mindig teljesítsem vagy, ha megy, akkor túlteljesítsem, és ha úgy érzem bírom még, akkor jöhet még egy-egy plusz futónap!

És a valóság: Hallottatok már a szuperkompenzációról? Nelli ezt egy ábrával magyarázta el nekem és a lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy csak akkor tudsz megfelelően fejlődni, ha az edzésed után megfelelő pihenőidőt tartasz, mert így az aktuális fittségi szinted tudod hosszútávon növelni. Ezzel ellentétben, ha nem hagyod, hogy a tested regenerálódni tudjon, és a regenerációs fázisban újra edzel, akkor a teljesítményed nem, hogy nem nő, de akár csökkenhet is. Ez az, amikor túledzed magad. Vagyis néha többet érsz egy pihenőnappal, mint egy szenvedős futással.

A keresztedzést nem éri meg kispórolni!

Amit gondoltam: Heti négyszer futok, legyen elég ennyi! Se időm, se energiám, se kedvem nincs másra, örülök, ha ennyi belefér.

És a valóság: A futás valljuk be, még ha variáljuk is az intenzitást egy egyoldalú mozgás. Ahhoz, hogy ne legyünk aránytalanok, illetve, hogy a futáshoz fontos izomcsoportokat (főleg a háti és a hasi szakaszt) megerősítsük be kell iktatni keresztedzést is. Ez lehet akár jóga, úszás vagy funkcionális edzés is.

Kép
forrás: Szaszafotó

Megdőlt az orron be-szájon ki elmélet!

Amit gondoltam: Futás közben mindig csak az orromon szívhatom be a levegőt és a szájamon fújhatom ki, ahogy azt a tesi órákon szépen megtanultam!

És a valóság: Sokan azért nem bírják az adott tempót és/vagy a távot lefutni, mert csak orron át próbálnak levegőt venni, amellyel egy idő után nem tudják elérni, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a véráramba és ezáltal zihálnak, majd megállnak. Szóval vegyél nyugodtan szájon át levegőt, kell az a sok oxigén a futáshoz!

Csak magaddal versenyezz!

Amit gondoltam: Sokszor mások időeredményeihez mérem a sajátom és elszomorodom, hogy én csak lassabban tudok futni náluk. Azt persze sosem veszem számításba, hogy ők már mennyi ideje futnak, csak az jár a fejemben, hogy én miért nem az ő szintjükön vagyok már most kicsit több, mint fél évnyi futás után!

És a valóság: A táborban az edzőink is többször kitértek arra, hogy sose másokkal, csakis magunkkal versenyezzünk, értékeljük és éljük meg az egyéni fejlődésünk pillanatait és ne akarjunk mindent azonnal! Igazuk van, van egy pár év, amit még futással tölthetek!

Ne felejtsd el, hogy miért kezdtél el futni!

Amit gondoltam: Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem gyakran elvisz a teljesítménykényszer és a verseny előtti pár hétben már idegesen futok, futás közben pedig azon agyalok, hogy „húú, de nehezen megy ma, hogy fogok egy hét múlva kétszer ennyit, kétszer ilyen gyorsan futni?!”. Egyszerűen rágörcsölök az edzésekre.

És a valóság: Nellivel az egyik edzés közben volt egy hosszabb beszélgetésem erről a témáról, és sosem fogom elfelejteni a szavait. Ha ti is hasonlóan izgulós és teljesítményorientáltak vagytok, akkor futás közben megéri néha mantrázni és feleleveníteni azt, hogy miért is kezdtétek el a futást. Hisz a futásnak egy örömforrásnak kell lennie, egy olyan dolognak, amit szívesen csinálsz, azért, hogy utána jobban (és ne rosszabbul) érezd magad, ami lelazít és feltölt. Sose veszítsük el a fókuszt ezekről a gondolatokról!

A futás összeköt!

Amit gondoltam: A futás egy egyéni sport, mindenki magára figyel, magával van elfoglalva, zenét hallgat, előrefele néz és magányosan rója a kilométereket.

És a valóság: Nem találtam még soha egy olyan sportot sem, ami ennyire összekovácsolja az embereket. A táborban is több résztvevő, miközben futottam mellém jött, megkérdezte, hogy mióta futok, ki is vagyok, beszélgettünk, nevettünk. Van olyan barátnőm, akivel amióta futok vagyunk igazi jó kapcsolatban, mert a közös futás az egyik heti fix programunk. Sőt, szerencsés vagyok, hogy ennyi szuper embert ismerhettem meg a futás miatt az utóbbi fél évben, akikkel már nem csak edzeni, de egyéb programokat is szeretek együtt csinálni! Úgyhogy egy biztos, a futás nem magányos sport!

Ha ti is kedvet kaptatok egy jó kis futótáborhoz, akkor tavasszal lehetőségetek lesz rá, hogy gyertek, de addig is tudtok Nelli és Sanyosz közösségi futásaihoz csatlakozni. Hamarosan pedig egy hosszabb élménybeszámolóval érkezem a táborról a blogomon, amiben megtudhatjátok, hogy hogyan is telt pontosan az ott töltött két napom. 😊

„Még visszajövök, revansot veszek ezen a szörnyű időn” - interjú Szabó Nórival a Boston Maratonról

A múlt heti Boston Maraton indulói minden bizonnyal úgy fognak emlékezni erre a futásra, mint minden idők egyik legnehezebbjére, ugyanis szokatlanul zord, télies időjárás fogadta aznap a nagy múltú verseny mezőnyét, köztük Szabó Nórit, az Asics frontrunnerét, aki ennek ellenére óriásit futott 2.54.51-es idejével.

A hét befutói: esőben is maradj szárazon!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

5 tanács, amit érdemes megfogadnod, ha allergiásként a szabadban futnál

A tavasz beköszöntével végre hosszabbá válnak a nappalok és a hőmérséklet is ideálisabb a futásra. A polleneknek viszont sokan nem örülnek.

3 mód, ahogyan környezettudatosabb lehetsz a futásaid alatt

Ha fontos számodra a környezeted, ezeket tartsd be!

Mátrabérc Trail beszámoló, avagy (a nagy visszatérés), (a nagy tavaszi célverseny) egy edzőfutás krónikája

Lehetne persze visszatérés, de semmiképpen sem „nagy”. Tavaszi célversenynek sem igen nevezném, mert akkor tudatosabban kellett volna a Mátrabérc jellegzetességeinek megfelelő edzésmunkát végezni. Legyen hát edzőfutás, talán azért is, mert jó e szó mögé bújtatni egy olyan futást, amelyben volt némi csalódás, meg persze belátás, hogy kell az ilyen, hiszen lehet ebből is hasznot kovácsolni…

5 ok, amiért futóként több halat kellene enned

Sajnos a legtöbb magyar kevés halat fogyaszt. Ideje ezen változtatni!

Tippek, amikkel elkerülheted a verseny utáni rosszkedvet

A versenyek teljesítése után jelentkező depresszió gyakoribb, mint gondolnád.

Mire figyelj a táplálkozás során, ha célod a fogyás, viszont hosszabb távokat is szeretnél teljesíteni?

Olvasónk nehezen tud megszabadulni a fölös kilóitól, ugyanakkor a gyakori versenyek miatt a szénhidrátbevitelre is fokozottan oda kell figyelnie. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, MacPherson Évához:

Mit tehetsz a futás után jelentkező Achilles-fájdalom ellen?

Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek, Rajnay Katának:

Futás és menstruáció - kisokos futónőknek

Lassít a menstruációd? Többek között erre a kérdésre is választ kapsz!

Maraton után ne feledkezz meg ezekről a lábápolási tippekről!

A futás nagy terhet ró a lábaidra - a vízhólyagok és más kellemetlenségek a legtöbb futót elérik egy maraton után.

Mennyi edzésre van szükség hetente, ha félmaratonra készülsz?

Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Sanyoszhoz:

Ezekből az alapanyagokból bátran egyél többet, ha fogyni szeretnél!

A megfelelő diéta kulcsa mindenkinél más lehet, azonban minél kevesebb lemondással jár, annál hosszabb ideig lehet tartani egy adott étrendet.

54 km a Mátra egyik legizgalmasabb útvonalán

Holnap rajtol az idei Mátrabérc Trail, a klasszikus túra útvonalán. A Sirok – Szurdokpüspöki közti 54 km-es útvonalon 2800 méter szintkülönbséget is le kell küzdeniük az indulóknak.

Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: az utolsó közös edzés

Már csak néhány nap választja el Ajnát, Sárát és Rolandot a Generali Runner’s World Run rajtjától, így nem meglepő, hogy az utolsó közös edzésükön a mentális felkészülésre is figyelmet fordítottak.

4 mód, ahogy segíthetsz a futótársadalomnak

Neked mit ad a futás? Boldogságot? Kikapcsolódást? Egészséget?

Ezek a jelek arra utalnak, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

A fehérje minden sportoló ember étrendjének egyik legfontosabb makrotápanyaga.

Miért ropog a nyakad futás közben?

Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek:

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft