"10 dolog, amit a futótáborban megtanultam" - ilyen volt a táborunk Bogi, az Én Jobban blog szerzője szerint

"10 dolog, amit a futótáborban megtanultam" - ilyen volt a táborunk Bogi, az Én Jobban blog szerzője szerint
Forrás: Szaszafotó

Mészáros Bogi először hagyta egyedül a férjét 16 hónapos kisfiával Benivel, hogy részt vegyen a Generali Runner's World Futótábor 2 napján, de szuperül érezte magát, és az élményeit le is írta!

Kép

Két napon keresztül részt vehettem a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Runner’s World által közösen szervezett futótáborban Egerszalókon, ahol rengeteg új élménnyel és természetesen a két szuper edző Szántó Nelli és Markocsán Sándor jóvoltából megannyi hasznos tanáccsal és újabb lendülettel, valamint őrült nagy motivációval tértem haza.

Összegyűjtöttem a számomra legfontosabbakat, íme:


A futótábor nem egyenlő egy kiképzőtáborral!

Amit gondoltam: Félve indultam el a futótáborba, azt gondoltam ez tuti valami spártai kiképzőtábor lesz, és ha rosszul teljesítek, akkor annak az edzők hangot fognak adni mindenki előtt, én meg majd cikinek fogom gondolni magam.

És a valóság: Ha láttatok már kedves edzőket, akkor szorozzátok meg százzal és talán a közelében lesznek Nellinek és Sanyosznak! Ott voltak mindenki mellett, segítettek, technikákat mutattak, egyénre szabott tanácsokat adtak. Másrészt a körülmények sem kiképzősek voltak, két edzés között megpihenni a gyógyvízes medencében vagy a szaunában nem éppen spártai.

Kép

Közösségben futni jó buli!

Amit gondoltam: „Én leszek a legrosszabb!” „Én leszek a leglassabb!” „A többiek ki fognak közösíteni, mert bénább vagyok náluk!” „Mi van, ha nem bírom végigfutni az előírt edzést?” stb. Valahogy úgy gondoltam, hogy futótáborba vagy közösségi edzésre csak a profi futók jelentkeznek.

És a valóság: Szuper hangulat, nyitottság a többi futó és az edzők részéről is, támogató és ösztönző légkör. Együtt futni profikkal és kezdőkkel, olyanokkal, akik emlékében még él, hogy milyen akár a nulláról elkezdeni a futást, történeteket hallani arról, hogy ki hogyan fejlődött kitartó munkával. Közösen lefutni egy keményebb etapot úgy, hogy ki tudsz lépni a komfortzónádból, ami valljuk be egy egyedüli otthoni edzésen nem sokszor sikerül. Igaz a mondás, „együtt könnyebb!”

A számodra tökéletes futócipő nélkülözhetetlen!

Amit gondoltam: Mikor egy bő féléve nekikezdtem a futásnak úgy voltam vele, hogy nem ruházok be rögtön egy profi futócipőbe, jó lesz nekem a korábban edzőteremben használt cipőim valamelyike. Féltem, hogy a hirtelen megjött futással kapcsolatos lelkesedésem egy-két rosszabb edzés vagy Benivel átvirrasztott éjszaka után alábbhagy, ha pedig így alakul, akkor nem akartam szemrehányást tenni magamnak, hogy a GYES-em jelentős részét futócipőre költöttem.

És a valóság: Egy jó futócipő a futás alapja. Számos fájdalom és sérülés elkerülhető, ha beméreted a lábad adottságait (pronáló/neutrális/szupináló) egy futóboltban és az eredménynek megfelelő cipők közül választasz. Nincs márkapreferencia, mivel teljesen mindegy, hogy a kedvenc „futómotivátorod” milyen cipőt visel, ha neked fáj benne futás közben a lábad vagy kényelmetlen. Te tapasztald ki saját magadon, hogy neked melyik a tökéletes, hagyatkozz a saját tested által küldött üzenetekre.

Kép
forrás: Szaszafotó

Edzővel konzultálni megéri!

Amit gondoltam: A futáshoz nem kell semmi, futni mindenki tud, elindulok én is, aztán hadd szóljon!

És a valóság: Ha szeretnél fejlődni, ha nem szeretnél lesérülni, és ha esetleg még egy-két versenyen is megmérettetnéd magad, akkor mindenképp ajánlott edzővel konzultálnod és kikérned a tanácsát. Sok edzéstervet le lehet tölteni a netről, ami kiindulási alapnak valóban jó, de ahogy az élet ezer más dolgában, ebben sem vagyunk egyformák, más a teherbíróképességünk, máshogy reagál a testünk ugyanarra a távra, más az edzettségi szintünk. Éppen ezért a személyreszabás, valamint a helyes futótechnika elsajátítása nagyon fontos!

A regeneráció éppen olyan fontos, mint az edzés!

Amit gondoltam: A lényeg, hogy az előírt edzéseimet mindig teljesítsem vagy, ha megy, akkor túlteljesítsem, és ha úgy érzem bírom még, akkor jöhet még egy-egy plusz futónap!

És a valóság: Hallottatok már a szuperkompenzációról? Nelli ezt egy ábrával magyarázta el nekem és a lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy csak akkor tudsz megfelelően fejlődni, ha az edzésed után megfelelő pihenőidőt tartasz, mert így az aktuális fittségi szinted tudod hosszútávon növelni. Ezzel ellentétben, ha nem hagyod, hogy a tested regenerálódni tudjon, és a regenerációs fázisban újra edzel, akkor a teljesítményed nem, hogy nem nő, de akár csökkenhet is. Ez az, amikor túledzed magad. Vagyis néha többet érsz egy pihenőnappal, mint egy szenvedős futással.

A keresztedzést nem éri meg kispórolni!

Amit gondoltam: Heti négyszer futok, legyen elég ennyi! Se időm, se energiám, se kedvem nincs másra, örülök, ha ennyi belefér.

És a valóság: A futás valljuk be, még ha variáljuk is az intenzitást egy egyoldalú mozgás. Ahhoz, hogy ne legyünk aránytalanok, illetve, hogy a futáshoz fontos izomcsoportokat (főleg a háti és a hasi szakaszt) megerősítsük be kell iktatni keresztedzést is. Ez lehet akár jóga, úszás vagy funkcionális edzés is.

Kép
forrás: Szaszafotó

Megdőlt az orron be-szájon ki elmélet!

Amit gondoltam: Futás közben mindig csak az orromon szívhatom be a levegőt és a szájamon fújhatom ki, ahogy azt a tesi órákon szépen megtanultam!

És a valóság: Sokan azért nem bírják az adott tempót és/vagy a távot lefutni, mert csak orron át próbálnak levegőt venni, amellyel egy idő után nem tudják elérni, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a véráramba és ezáltal zihálnak, majd megállnak. Szóval vegyél nyugodtan szájon át levegőt, kell az a sok oxigén a futáshoz!

Csak magaddal versenyezz!

Amit gondoltam: Sokszor mások időeredményeihez mérem a sajátom és elszomorodom, hogy én csak lassabban tudok futni náluk. Azt persze sosem veszem számításba, hogy ők már mennyi ideje futnak, csak az jár a fejemben, hogy én miért nem az ő szintjükön vagyok már most kicsit több, mint fél évnyi futás után!

És a valóság: A táborban az edzőink is többször kitértek arra, hogy sose másokkal, csakis magunkkal versenyezzünk, értékeljük és éljük meg az egyéni fejlődésünk pillanatait és ne akarjunk mindent azonnal! Igazuk van, van egy pár év, amit még futással tölthetek!

Ne felejtsd el, hogy miért kezdtél el futni!

Amit gondoltam: Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem gyakran elvisz a teljesítménykényszer és a verseny előtti pár hétben már idegesen futok, futás közben pedig azon agyalok, hogy „húú, de nehezen megy ma, hogy fogok egy hét múlva kétszer ennyit, kétszer ilyen gyorsan futni?!”. Egyszerűen rágörcsölök az edzésekre.

És a valóság: Nellivel az egyik edzés közben volt egy hosszabb beszélgetésem erről a témáról, és sosem fogom elfelejteni a szavait. Ha ti is hasonlóan izgulós és teljesítményorientáltak vagytok, akkor futás közben megéri néha mantrázni és feleleveníteni azt, hogy miért is kezdtétek el a futást. Hisz a futásnak egy örömforrásnak kell lennie, egy olyan dolognak, amit szívesen csinálsz, azért, hogy utána jobban (és ne rosszabbul) érezd magad, ami lelazít és feltölt. Sose veszítsük el a fókuszt ezekről a gondolatokról!

A futás összeköt!

Amit gondoltam: A futás egy egyéni sport, mindenki magára figyel, magával van elfoglalva, zenét hallgat, előrefele néz és magányosan rója a kilométereket.

És a valóság: Nem találtam még soha egy olyan sportot sem, ami ennyire összekovácsolja az embereket. A táborban is több résztvevő, miközben futottam mellém jött, megkérdezte, hogy mióta futok, ki is vagyok, beszélgettünk, nevettünk. Van olyan barátnőm, akivel amióta futok vagyunk igazi jó kapcsolatban, mert a közös futás az egyik heti fix programunk. Sőt, szerencsés vagyok, hogy ennyi szuper embert ismerhettem meg a futás miatt az utóbbi fél évben, akikkel már nem csak edzeni, de egyéb programokat is szeretek együtt csinálni! Úgyhogy egy biztos, a futás nem magányos sport!

Ha ti is kedvet kaptatok egy jó kis futótáborhoz, akkor tavasszal lehetőségetek lesz rá, hogy gyertek, de addig is tudtok Nelli és Sanyosz közösségi futásaihoz csatlakozni. Hamarosan pedig egy hosszabb élménybeszámolóval érkezem a táborról a blogomon, amiben megtudhatjátok, hogy hogyan is telt pontosan az ott töltött két napom. 😊

Hogyan fejlődj gyorsabban terepfutásban?

Ahogy jön az ősz, egyre többen kívánkoznak az erdőbe, és ez nem csoda: fantasztikus ilyenkor a hegyen futni, és hatalmas élmény, de abban megegyezhetünk, hogy nem könnyű!

Fáj a térded? A nyújtás és a hengerezés is segíthet!

Olvasónk most tért vissza a futáshoz, viszont a nyújtás hiánya miatt térdfájdalommal küzd. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Rajnay Katához:

5 ok, amiért futóként minden egyes nap meg kellene enned egy almát

Az, hogy fitt és egészséges maradj, valószínűleg az egyik legfontosabb szabály futóként, amit be kell tartanod. Erre találták ki az almát, ami sok szempontból is jót tesz az egészségednek.

Eliud Kipchoge, a világ leggyorsabb maratonfutója

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Eliud Kipchoge az utóbbi évek legkiválóbb maratonfutója. Vasárnap a berlini maratonon Kipchoge nemcsak megvédte címét (2015-ben és 2017-ben nyert Berlinben), hanem a pályacsúcs mellett a világ leggyorsabb idejét érte el ezen a távon versenykörülmények között.

A magyar terepfutó válogatott a 12. helyen zárta a világbajnokságot

A hétvégén lezajlott a Skyrunning Világbajnokság Skóciában. Az esemény pontszámítási rendszere alapján 26 ország szerzett pontot, Magyarország az igen előkelő 12. helyen végzett.

8 étel, amiben több a C-vitamin, mint a narancsban

Hamarosan egyre jobban fel kell vérteznünk az immunrendszerünket a vírusok és baktériumok ellen, hogy ne robbanjunk le. Futónként erre még inkább oda kell figyelni, hiszen a sport stressz a szervezet számára, és egy-egy aktuális edzés le tudja pillanatnyilag rontani az immunrendszer működését, amikor fogékonyabbá válhatsz a megbetegedésekre.

Az egyik londoni félmaraton is mellőzte az egyszer használatos műanyagokat

A Harrow Félmaratonon már nem műanyagpohárból vagy palackból ihattak vizet a futók, hanem egy különleges, új találmány gondoskodott a frissítésről.

Mindent a lábfej fájdalmáról: Előzd meg a sérüléseket!

Tudtad, hogy a lábfejedben 26 csont, 33 ízület és több mint 100 izom, ín és ízület található? Futás közben mindnek megvan a maga szerepe - éppen ezért, ha valahol probléma van, az akár máshol is megmutatkozhat, különösen akkor, ha a lábfejednek kompenzálnia kell valamilyen gyengeséget.

Eliud Kipchoge bődületesen nagy világrekordot döntött

A kenyai klasszis Berlinben adta át a múltnak Dennis Kimetto 2014-es csúcsát.

5 életmód tipp, hogy jobban menjen a futás

Szeretnél még többet vagy még gyorsabban futni? Íme néhány hasznos életmód tipp, amelyek betartásával tényleg még jobbakat futhatsz!

Az erős boka segíthet abban, hogy a táv végére se lassulj!

A hosszú futásod vagy versenyed sikere nem csak azon múlhat, hogy mennyit résztávoztál. Ehhez szükség van a megfelelő tartásra is - egy új kutatási eredmény szerint legalábbis biztos.

Futás különböző krónikus betegségekkel: Mit kell tudnod?

A krónikus betegségekkel élőknek kicsit jobban kell figyelniük magukra, amikor elkezdenek futni, ettől függetlenül a mozgás sokat segíthet abban, hogy egészségesebbé váljanak.

VIDEÓ: Így sprintel nulla gravitációban Usain Bolt

Usain Bolt a földkerekség egyik leggyorsabb embere, de vajon az űrben is elmondható ez róla?

Futóversenyen indult a szerelem – bemutatjuk az Ébredj futóklub friss házaspárját

Anna és Tomi az Ébredj futóklub oszlopos tagjai, szinte minden edzésen ott vannak, és egymás nélkül még sosem érkeztek. Nemrég tartották az esküvőjüket, ahol természetesen több futópajti is megjelent, és nem hiányozhatott egy kis futás sem (vagy legalábbis imitálás)!

A Berlin Maraton története - Érdekességek a vasárnapi versenyről

A Berlin Maratont sokan a világ leggyorsabb maratonjának tartják. Tíz világrekord is született a versenyen, ami egyedülálló. Vasárnap pedig lehet, hogy még egy-kettő rekorddal gazdagodni fog a lista.

A hét befutói: Irány a terep!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Skyrunning World Championships: holnap kezdődik a terepfutó vb Skóciában

Tegnap délben indult útnak a magyar terepfutó válogatott a holnap kezdődő skóciai Skyrunning Világbajnokságra.

A frissítés mellett szoptatni állt meg az UTMB-n a futónő

AZ UTMB egyébként is a világ egyik legkeményebb terepultrája, nem még ha az embernek szoptatni is meg kell állni közben!

Lélegzetelállító tájak, óriási szintkülönbségek – A világ legszebb futóverseny-útvonalai

Képszerkesztőnk, Hámori Zsófi csodaszép helyszíneket gyűjtött össze, amiknek ott a helyük a bakancslistádon!

3 furcsa ok, amiért lassabb lehetsz, mint korábban voltál

Azt tudjuk, hogy a túl- és aluledzés, az öregedés vagy a nem megfelelő táplálkozás is oka lehet annak, ha az utóbbi időben lassabban mennek a futásaid, mint korábban. De mi a helyzet akkor, ha ezekkel nincs semmi probléma?

3 lapszám most csak 1500 Ft! Fizess elő 09.30-ig és a JOY-Napok kuponos lapszám is közte lesz!
Borító
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem