Borítókép: Nem szeretnél belesétálni a futásba? Tedd ezt!

Nem szeretnél belesétálni a futásba? Tedd ezt!

Forrás: getty images
A kezdő futók gyakran sétálnak bele a hosszabb távokba, ezzel egy darabig nincs is semmi probléma.

A séta szerepe tulajdonképpen a regeneráció - pont, mint a résztávos edzéseknél -, amikkel a következő célokat érheted el:

  1. csökken a pulzus, így nem dolgozol olyan keményen
  2. hosszabb távokat teljesíthetsz
  3. mentálisan is sokat segít a pihenő a táv leküzdésében

Ahogy látod, elég sok előnye van a gyaloglásnak, azonban idővel nem érdemes minden futásnál alkalmazni. Jason Fitzgerald, futóedző szerint ha már elérted a megfelelő fittségi szintet, egy idő után már nem kell belesétálnod a távba, hiszen egyben is simán le tudod futni. Az edzettségedet pedig fokozatosan kell fejlesztened.

Hogyan fuss le egyben egy adott távot?

4-6 héttel egy adott táv rendszeres lefutása után érdemes lerövidítened a séták hosszát, később viszont teljesen el is hagyhatod őket. Érdemes előbb fél-1 perccel csökkenteni a séta idejét, 1-2 hét alatt. Ha ez sikerült, akkor a pihenők gyakoriságán is változtathatsz: ha például 2 percig futsz és 1 percig sétálsz, próbáld ki, hogy legközelebb 3 percet futsz 1 perc gyaloglással. Addig ismételd ezt, amíg el nem éred a 7-10 perc futást.

Így megelőzheted a túlterhelést, nem jelent mentális terhet a mozgás és sokkal magabiztosabb is leszel az edző szerint.

Ha már 7-10 percet tudsz egyben futni, érdemes csak akkor megállnod, ha nagyon szükséged van rá. Így nem kell egy fix időponthoz kötni a gyaloglás elhagyását, elég, ha az érzékeidre hagyatkozol. Csak akkor sétálj bele a futásba, ha túlságosan megemelkedik a pulzusod és a légzésed sem megfelelő.

2-3 héttel később képes leszel futva megtenni a teljes távot is. Ettől függetlenül, ha bármikor azt érzed, hogy meg kell állnod, vagy lassítanod kell, nyugodtan gyalogolj.

Aszfaltról terepre váltanál? Itt egy kis segítség: