Borítókép: Sosem késő elkezdeni... De azért ésszel!

Sosem késő elkezdeni... De azért ésszel!

Közel a 60-hoz így tűzz ki célt magad elé.

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz:

Szia Sanyosz!

58 éves vagyok, futni ez évben kezdtem február végén 2,4 km-rel, abba majdnem belehaltam. De valahogy tovább futottam, és ma már 12 km-nél tartok úgy, hogy augusztus végére elértem az 500 km-t, ami talán nem is rossz 6 hónap alatt a nulláról. A szokásos átlag hobbifutó teljesítményem van, 6,10-6,20 közötti kilométerekkel. (Korábban teniszeztem, síeltem, volt két év termi edzésem, de sok kihagyásom is. )
Most arra gondoltam, hogy nem megy annyira rosszul a futás, hogy ne próbálhatnám meg egyszer a félmaratont, mondjuk jövő májusban, de ehhez nyilván valamilyen tudatosabb felkészülési program kellene.
Tudom, hogy ez egy tök szokásos kérés, és lehet, itt a honlapon is van valahol erre program, de ha esetleg lenne egy cikksorozat, amelyet Te is jónak tartasz, azt megköszönném, illetve ha van bármilyen jó tanácsod senior futó számára, azt meg pláne.
Előre is köszönöm!
Sanyi

Szia Sanyi,

Abszolút reális cél, hogy jövő májusban félmaratont fuss, annak ismeretében, hogy már 12km-nél tartasz most. Ahhoz, hogy ez sikerüljön szükséges egy jó téli felkészülés. Azt nem írtad, hogy heti hány alkalommal tudsz futni, de a félmaraton teljesítéséhez hetenként 4 alkalom legalább kellene, hogy legyen benned kellő edzésmunka és biztosan állj oda tavasszal egy megmérettetésre.
Azt hiszem neked inkább edzéstervre lenne szükséged nem cikksorozatra.
Ezeket találsz a neten is, ha böngészed, de lehet célszerű lenne egy edzőt keresned, aki személyre szabottan tudja elkészíteni neked a fejlődésedhez és lehetőségeidhez szükséges edzésmunkát.

Ha van kérdésed Sanyoszhoz itt felteheted, a többi szakértőt itt éred el.

Sanyosz