Zarándokfutás a Rysy-re, avagy comb és fenékedzés a Tátrában

Meg előre a Lenini úton (a legenda szerint Lenin is volt itt). A nyári szezont egy hosszú hétvégés kikapcsolódással zártuk egyik kedvenc helyünkön, Zakopaneban. Télen még sosem voltam erre, zöldellő időszakban viszont többször is. A város nagyon szép, fantasztikusakat lehet enni, az árak barátságosak és gyakorlatilag a Tátra adja a sportolás vonzó lehetőségét.

Meg előre a Lenini úton (a legenda szerint Lenin is volt itt). A nyári szezont egy hosszú hétvégés kikapcsolódással zártuk egyik kedvenc helyünkön, Zakopaneban. Télen még sosem voltam erre, zöldellő időszakban viszont többször is. A város nagyon szép, fantasztikusakat lehet enni, az árak barátságosak és gyakorlatilag a Tátra adja a sportolás vonzó lehetőségét.

Két dolog furcsa, egyrészt autóval mindenhol fizetős a parkolás, még a Zakopne környéki erdei utak mentén is. Bármikor előugorhat egy sárga mellényes tag, miután gyanútlanul leraktad az autót az út szélén. Ahogy terepfutó berkekben mondani szokás: „az erdő bármikor nyitva áll”. No de nem itt, a nagyobb turistautak, látványosságok mentén kapu áll és belépőjegyet kell fizetni, hogy belépj az erdőbe, 5-10 zloty körüli a tarifa. Itt halmozottan igaz, hogy pénz nélkül ne menj el futni.

Lengyelország legmagasabb pontja a Rysy, amely 2499 méter magas, szlovák oldalon található a hegy 4 méterrel magasabb csúcsa. A csúcs 2 oldalról közelíthető meg, a déli szlovák oldalon a Hunfalvy-hágón keresztül. Északról, ahol én is mentem, a Halas-tavi menedékháztól lehet feljutni a piros jelzésen. Azt írják az útikönyvek, hogy a szlovák oldal a könnyebb, a lengyel pedig meredekebb, kitettebb és technikásabb.

Kép
Kép

Az volt a tervem tegnapra, hogy sportos tempóban felmegyek a tetejére. Autóval leparkoltam (25 zloty) a Palenica Bialczanska-nál, majd elbúcsúztam a családtól, ők felsétáltak a Halas-tavi menedékházhoz, én pedig kifizettem az 5 zloty-s belépőt és kocogásra váltottam. 8-9 km-es széles aszfaltos út adta a bemelegítő részt. Szükség is volt erre a tágas útra, hisz babakocsis, flip-flop papucsos, zömmel lengyel sétálók kedvenc zarándokútjára csöppentem. Akinek sok volt ez a szintes séta, lovas kocsival mehetett fel egy jó darabon. Az utolsó 1km körüli szakaszt viszont csak lábon lehetett megtenni, de az is aszfaltos volt. Érdekes, hogy ebben az emberáradatban sokan cigarettázva caplattak felfelé, egyébiránt itt Lengyelországban még nagyon nincs meghonosodva a kulturált dohányzás. De volt olyan társaság, akiknek útját hangos zeneár kísérte. Szóval sokféle ember hömpölygött fel, a lengyelül Morskie Oko néven futó Halastóhoz. A jelzett (piros) turista út többnyire aszfalton ment, helyenként kisebb erdei kiépített levágásokkal lehetett rövidíteni. Szavakba nem tudom önteni az elképesztő tömeget. Időnként felbukkant egy-egy büfé, toi-toi wc, fapados pihenőhely a fáradt vándornak. A Halas-tavi menedékhely után azért letisztult a kép, csökkent a tömeg. Szépen kiépített óriáskövekkel kirakott út mutatta az irányt. A tavat balról kerülve elkocogtam az első emelkedőhöz, amely a Fekete-tó előtt volt. Innen kezdődött az igazi lépcsőzés. A Fekete-tónál amolyan katlanszerű érzésem támadt. Körben hatalmas hegyek a távolban parányi embereket látok felkapaszkodni a hegy oldalában. Kontrasztos élmény volt. Csupán 1 kilométerre voltam a tömeg után, mégis légüres térben jártam…egy darabig. Futni képtelenség volt, tempós lépcsőzéssel haladtam, lendületemet csak 1-1 fénykép készítése, illetve pár turista előzése törte meg. Jó kis edzésnek bizonyult.

Kép
Kép
Kép
Kép

2100 m magasságban jelentkeztek az első láncos szakaszok. Itt még nem, de fentebb már komolyabb torlódások alakultak ki a biztonságot jelentő láncokért. Meglepett a túrázók összetétele. Flip-flop papucsossal már nem találkoztam, sportszandálossal igen. Nagyon sok fiatal, értsd tizenéves korcsoport is volt, illetve idősebbek is szép számmal. Olyan érzésem volt, hogy ide mindenkinek fel kell menni, bárhogy, felkészültségtől és kortól függetlenül. Egyúttal olyan érzés is kialakult bennem, hogy a kicsit gyakorlatlanabb túrázók okozhatnak veszélyt mások számára is. Itt azért bármelyik percben beüthet egy vihar, és több száz (!!!) ember nem biztos, hogy a megfelelően reagál a helyzetre. Igyekeztem olyan gyorsan haladni a csúcsra, amilyen gyorsan csak tudtam, majd pár perces pihenés után gyorsan visszaereszkedni a veszélyesebb zónából. Ereszkedésem során egyébként 3-szor szállt fel a mentőhelikopter a csúcshoz.

Kép
Kép
Kép

A lefelé ereszkedés sem volt sokkal gyorsabb, mint a felfelé. A folyamatos leugrálások összességében kellően igénybe vették a combomat. Visszatérve a tóhoz könnyed futásra váltottam, igyekeztem kimozgatni a lábaimat. A család közben felért a menedékházhoz. Kikérték az ebédet, megittam egy korsó sört (kicsit alul méreteztem a folyadékszükségletem, 1 liter kevés volt az 5 óra mozgáshoz, pedig csak közel 20 kilométer került a lábakba és 1600 m szint), majd indultunk is vissza a parkolóhoz, ezúttal mi is lovas kocsival. 9 körül indultam és mindennel együtt fél 5 körül értünk vissza az autóhoz, hosszú program tehát.

Kép
Kép
Kép
Kép

De annyira szép volt a környezet, annyira megfogtak a látottak, hogy visszafelé megfogadtam, gyakrabban fogok a Tátrába járni, ha nem is lépcsőzni, de futni mindenképpen.

A gyomrod a gyenge pontod? Egyél rendszeresen mangót!

A futók számára nem ismeretlenek a gyomorproblémák, főként verseny előtt vagy közben, amikor az idegességhez hozzáadódnak még a különböző gélek is. Kész katasztrófa tud lenni, ugye? Erre jelenthet megoldást a rendszeres mangó-fogyasztás!

Ez az egymondatos szabály segít eldönteni, hogy hogyan öltözz fel futáshoz minden évszakban

Te mikor szeretsz a legjobban edzeni? A legtöbb futónak a tavasz és ősz a kedvenc időszaka (khm, talán a versenyszezon miatt?), hiszen ekkor elég egy rövidnadrág és egy trikó a futáshoz.

4 tipp, hogy többet hozz ki a saját súlyos erősítő edzéseidből

Azt már mindenki tudja, hogy az edzéshez nem feltétlen kellenek kondigépek, súlyzók és más sporteszközök, bőven elég a saját testsúlyod is. Mindössze néhány változtatással a megszokott és könnyűnek tűnő gyakorlatokon is lehet nehezíteni, hogy többet hozz ki az edzéseidből.

"Itt ma nem lesz gebasz, nem lesz bonyodalom, nem lesz valódi hiba" - Beszámoló a 4up4down versenyről

Nem tudom pontosan felidézni, mióta foglalkoztatott a dupla élmény. Emlékeimben az él, hogy évekkel ezelőtt, Csanya korábbi szervezőtársa, régi anyai barátom mesélt az akkor még csupán ötletként felmerülő koncepcióról. Egy igen nehéz kör, melyen párban kell haladni valakivel, majd pedig-e körből még egyet futni kell. Ezért lett a név: dupla élmény, amely idén 4UP4DOWN-ra változott.

Mi a teendő, ha úgy érzed, most egyszerűen nem megy a futás?

Lemész az edzésekre, futsz hajnalban vagy késő este, nagyjából az étkezésre is odafigyelsz, de mégis azt érzed, hogy mostanság nem megy a futás. Mitévő legyél?

5 tipp, hogy tovább tartson a futócipőd

Ha megvetted a futócipődet, biztos, hogy az első néhány alkalommal nagyon odafigyelsz rá, hogy kikerüld az összes pocsolyát és talán még rosszul is érzed magadat, ha terepre mész és ellepi a sár. Azonban mindezek ellenére sokat tehetsz azért, hogy a kedvenc csukád sokáig kitartson melletted. Elég bevetned ezeket a trükköket!

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról.

Edzés nyaralás alatt: saját súlyos erősítő gyakorlatok futóknak, amiket akár a hotelszobádban is elvégezhetsz

Ha nyaralni indulsz és nem szeretnéd, hogy hazatérve meglátszódjon a kihagyott edzések eredménye, akkor érdemes egy-két napot edzened a pihenés alatt is. Mutatunk néhány szuper stabilizáló gyakorlatot, amik a törzsizmaidat célozza meg.

7 szuper guggolás-variáció, amit érdemes futóként kipróbálnod

Ha szeretnéd kicsit jobban megerősíteni az alsótestedet, a guggolás valószínűleg nem hiányzik a rutinodból. Ez a gyakorlat mindenképp a legjobbak között szerepel, amit csak futók végezhetnek.

A hét befutói: helytakarékos kellékek, amiket magaddal vihetsz a nyaralásra

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Mindent a cinkről: mutatjuk, miben van, mennyit fogyassz, mik utalnak a hiányra

A cink a futók számára igazán hasznos tápanyag, hiszen a szervezet legfontosabb folyamatainak szabályozásában vesz részt: különösen az immunrendszer működésére van hatással, ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiséget fogyassz belőle.

Mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy a hosszú utazás elgyötörje a lábad?

Mindegy, hogy repülővel, autóval vagy vonattal utazol, a hosszú órákig történő egy helyben ülés hihetetlenül képes elgyötörni a lábadat. Ráadásul, talán nem érzed, hogy probléma lenne vele, majd ha aztán elmész egy hosszabb sétára vagy futásra, görcsöl, mint az állat!

A brit körök nyomában, avagy fényképes úti beszámoló a "fell running" világából

A 3 fős Kék Csapat az elmúlt években mindig talált valamilyen határfeszegető kihívást, ez az idei évben sem adódott másképp. Volt már Traversée, Kéktúra futás, GR20, Pireneusok kör, idén pedig három kultikus brit százas leküzdésére tettek kísérletet. Én, mint kísérő vettem részt ebben a kalandban.

A tengerparti futás fantasztikusan fejleszt – eláruljuk, hogyan!

Ha tengerparti nyaralásra mész, mindenképpen próbáld ki a mezítlábas futást a parton, a homokban, mert nagyon hasznos a teljesítményed javítása szempontjából.

Folyadékbevitel víz nélkül: 6 friss alapanyag, ami remekül hidratál

Szakértők szerint a nőknek legalább 2, a férfiaknak pedig legalább 2.5 liter vízre van szükségük naponta a szervezetük optimális működéséhez. Sportolóként pedig akár ennek duplája is lehet a napi javasolt mennyiség, hiszen az izzadással sok folyadékot veszít a szervezet.

5 hiba, amit nagyon sokan elkövetnek a futócuccuk tisztításánál

Hazaérsz a futásból, az izzadt ruháidat pedig bedobod a szennyeskosárba, aztán napokkal később kimosod. Ha neked is ez az edzés utáni menetrended, érdemes változtatnod, ugyanis a nadrágod, sportmelltartód, felsőd különleges törődést igényel, hiszen különleges anyagból készült. Mutatjuk, mire érdemes figyelned az edzőcuccod tisztítása során.

Versenyzés sérülten: ezeket a dolgokat kell mérlegelned

Hónapok óta készülsz a célversenyedre, aztán hirtelen az élet közbeszól: lesérülsz. De, mi a helyzet, ha ennek ellenére sem akarsz lemondani a versenyről?

Érdekes tények a maratonról – ezek lelkesíthetnek téged is a felkészülésben

Ha valaki elkezd futni, talán nem azonnal, de egyszer eljön a maraton gondolata. És, bár nem feltétlen teljesíti minden futó, mégis egy bűvös táv ebben a sportban!

Futás kánikulában: Így javít a teljesítményeden, ha nyáron sem állsz le!

Nyáron valószínűleg te is sokkal nehezebben veszed magadat rá a futásra, hiszen ilyenkor nem indulhatsz útnak egyből, amikor szeretnél. A nagy meleg miatt ugyanis érdemes még korán reggel, vagy késő este letudni az edzést. A következő dolgokkal reméljük, meggyőzünk arról, hogy nyáron sem annyira rossz futni.

Hiába fogyókúrázol, nem látszik az eredmény? 4 furcsa dolog, ami hízáshoz vezet

Ha a mérleg nyelvén nem látod a sok befektett munka és az egészséges táplálkozás eredményét, akkor előfordulhat, hogy hormonális probléma, gyógyszerek mellékhatása, vagy más, kevésbé nyilvánvaló dolog áll a háttérben.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem