Borítókép: Futhatsz begyulladt térdízülettel? Most kiderül!

Futhatsz begyulladt térdízülettel? Most kiderül!

Forrás: getty images
Érdemes a fájdalomra figyelned, ez sokat segíthet abban, hogy eldöntsd: hogyan tovább.

Általában a 40 év feletti futókat érintik az ízületi problémák. A térdízület gyulladását a túlsúllyal és sérülésekkel hozták összefüggésbe a szakértők, ugyanakkor örökölhető is ez a sérülés. Ha a családodban előfordultak hasonló panaszok, nagy eséllyel nálad is kialakulnak majd.

Szerencsére viszont egyre több kutatás támasztja alá, hogy a futás nem káros az ízületekre, sőt, egészségesebbé is teszi őket:

Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy a futás nem függ össze a térdfájdalommal, nem növeli az ízületi gyulladások kockázatát. Az eredmények alapján azoknak a futóknak volt a legkisebb esélyük a térdfájásra, akik a legtöbbet futottak. Grace Hsaio-Wei Lo, a kutatás vezetője azt is elmondta, hogy ez minden korcsoportra igaz volt.

Ettől függetlenül érdemes fokozott figyelmet fordítanod a térdfájdalomra és érdemes rendszeresen ellenőriztetned, ha problémád van/volt vele.

Dr. William O. Roberts, orvos szerint a fájdalom alapján döntsd el, hogy tovább futsz-e, vagy más sportot keresel. Hozzátette, hogy érdemes figyelni a medence környéki és combizmok erősítésére is, hiszen ezek segítenek a fájdalom csökkentésében.

A lényeg, hogy figyelj oda a tested jelzéseire!

Lesérültél? Végezd el a következő gyakorlatokat!