400-as pályától a Western Statesig: interjú Wermescher Ildikóval – 2. rész

400-as pályától a Western Statesig: interjú Wermescher Ildikóval – 2. rész

Ildikó éveken át rendszeres résztvevője volt a hazai terepfutó versenyeknek, utoljára 2016-ban indult hazai versenyen, a Mátrabérc Trail-en, melyet meg is nyert. A dobogós helyezés garantált volt számára, amikor csak elindult itthon bármin. Sokat változott a hazai női terepfutó mezőny azóta, de ha itthon versenyezne ma is bőven lenne helye a fiatalabb sporttársak mellett a dobogón. Edzéseinek legnagyobb erőssége, hogy heti rendszerességgel fut alpesi környezetben.

- Az idei éved eddig nagyon sikeresen alakult, milyen edzésmunka áll ezek mögött az eredmények mögött? Hol végzed az edzéseidet, segíti valaki a felkészülésedet?

- Munka és család mellett már nehezen tudnék beilleszteni a napjaimba előírt edzéstervet. Ezért inkább annyit futok, amennyit az időm enged és úgy, ahogyan a kedvem tartja. Az érzéseimre hallgatva, de mégis kontroláltan, 99 százalékban órával és a pulzusom mindig figyelem.

Mammut Tahtalı Run To Sky, 2017
forrás: Mammut Tahtalı Run To Sky Facebook oldal
Mammut Tahtalı Run To Sky, 2017

Hét közben itthon, Landsbergben, 1-1,5 órákat futok az erdőben, sík útvonalon, hogy a napi mozgásom meglegyen. Legtöbbször Ottóval, a férjemmel vagy itteni futótársakkal közösen. A hétvégéket viszont szinte mindig Garmischban töltjük. Itt tudom magam az alpesi körülményekhez szoktatni és szintes útvonalakon edzeni. Ilyenkor a legrövidebb edzésem 2-3 óra, de előfordul, hogy 5-6 órát is úton vagyok. Kizárólag segítő szándékkal futok néha atlétikai pályán is. Egy kedves, 73 éves futótársamat segítem a tempófutásaiban, amikor ő 5000 vagy 10000 m-es bajor, illetve német bajnokságokra készül.

Mammut Tahtalı Run To Sky, 2017
forrás: Mammut Tahtalı Run To Sky Facebook oldal
Mammut Tahtalı Run To Sky, 2017

- Korábban futottál aszfalton, síkon is ultratávokat, ott is voltak sikereid, miért fordultál a terep felé?

- Amíg aszfalton futottam, addig is jártam teljesítménytúrákra és Futapest terepversenyekre. 2003-ban futottam az első aszfaltos versenyem, az akkor még Plus Maratont, Budapesten. De már előtte voltam Mátrabércen, meg Kinizsi Százason is. A terep, a természet engem mindig vonzott, hiszen Székelyföldön, a Hargita közelében nőttem fel.

Aztán úgy hozta a sors, hogy 2009-ben a magyar válogatottal Franciaországban voltam a terepfutó VB-n. Egy 65 km-es, 3500 méter szintes pályán futottunk. A rajt az 1600 méter magasan fekvő Monetier faluban volt és a Col du Galibier-nél mentünk fel 3000 méterre. Hirtelen jött ez a lehetőség, komoly készülés nélkül vágtam bele. A technikás pálya, a sok szint, meg a magasság együttese borzalmasan megviselt. Nagyon gyengének és erőtlennek éreztem magam, szenvedtem, de ennek ellenére minden lépést élveztem. Tetszett a verseny, a táj pedig lenyűgözött. Már a célba érés pillanatában megfogalmazódott bennem és mondtam a férjemnek, hogy igen nagy kihívás előtt állok: hozzá kell erősödnöm a hegyekhez! Azóta is tart a folyamat. :-)

HIGH TRAIL VANOISE, Skyrunning EB 2017
forrás: Ultra Lovers
HIGH TRAIL VANOISE, Skyrunning EB 2017

- Versenyeznél egyéként még síkon, aszfalton, van még ilyen ambíciód?

- Pillanatnyilag nincs. Azt hiszem, már nagyon nehéz lenne síkon, aszfalton, monoton körülmények között futnom. Pár éve a Sparthatlon még kicsit a fejemben volt. Gondoltam, majd ötven évesen lefutom. Aztán két nagyszerű embert, akik egyben nagyszerű futók is, Németh Csabát és Jens Lukast megkérdeztem a verseny útvonaláról és elmesélték milyen. Ezen elgondolkodva rájöttem, hogy ha jobbnál jobb, szebbnél szebb trail versenyek vannak szerte a világban, amelyek színvonalasak is, akkor minek nekem autók között, aszfalton, rossz levegőn futni?!

- Milyen érzés számodra a világ terepfutó élvonalába tartozni? Elégedett vagy az eredményeiddel, vagy vágysz a fejlődésre továbbra is?

- Ez nagyon kedves kérdés, köszönöm! De pontosítsunk. Az én szintem azért nem teljesen az élvonal. Az élvonal számomra a dobogósokat jelenti a rangos versenyeken. Én ilyen helyeken általában ugyan a pódiumon, de a dobogó mellett állok. :-) Persze nagyon jó érzés az is, hogy ide felküzdöttem magam, ezzel is abszolút elégedett vagyok, mert a mezőny évről évre egyre jobban erősödik, én pedig sajnos nem leszek fittebb, meg fiatalabb. De a legrangosabb ultra-trail versenyeim mindegyikén top 5 vagy top 10-ben befutottam. Ugyanakkor a Transalpine, a Zugspitz, az Irontrail, stb. győzelmeim is mind emlékezetesek, örömmel töltenek el. És szerencsére az idei futóévem is eddig elég jól alakult, szépek az idei eredmények.

Lavaredo Ultra-Trail, 2014
forrás: Szász Norbert
Lavaredo Ultra-Trail, 2014

Amíg versenyzek, a fejlődés vágya persze, továbbra is megvan bennem. De nem az időeredmények, vagy a versenyhelyezések érdekelnek a leginkább. Önmagam mélyebb megismerése, a mentális képességeim további fejlesztése sokkal fontosabbak. Hogy hosszú versenyek előtt az edzettségi állapotom még pontosabban felmérjem és a versenyek alatt az erőm a lehető legjobban beosszam, mindig nagy kihívás, és számomra ez a kulcs az ultra trail-ekhez. Úgy érzem, ilyen téren van még mit fejlődnöm, sőt a fejlődés határai végtelenek. :-)

Mátrabérc Trail céljában, 2016
forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Mátrabérc Trail céljában, 2016

- Vannak olykor motivációs nehézségeid?

- Igen, nekem is vannak olyan periódusaim, amikor fáradt vagyok, nincs kedvem futni, főként, hogy dolgozom, családom van, háztartást vezetek. Télen sokat fázom, Németország hideg és nagyon esős. Ennek ellenére, legtöbbször mégis fölhúzom a futócipőm, mert a napi mozgás fontos és annyira igénylem, hogy a körülmények általában nem is számítanak. Különben is, mindig csak a kezdet nehéz, amíg átlépem a küszöböt. :-)

A férjemmel pedig nagyon szerencsés vagyok. Ö mindig segít és motivál, minden nehézségen átsegít valami jó tanáccsal vagy vicces megjegyzéssel és 10-15 kilométert fut is velem bármikor.

Kép
forrás: Wermescher Ildikó Facebook oldal

- Öt éve vagy a Mammut atlétája, mennyiben segít futóként ez az együttműködés?

- A Mammut-tal együttműködni nagyszerű, első perctől kezdve a megértés, az őszinteség és a bizalom sugárzott belőlük. Tökéletes szponzor minden szempontból. A felszerelésem kiváló, nemcsak a legszebb, hanem a legjobb is. :-) A WS-en például már 2019-es cipőben futottam. Még csak tesztcipő, de bátran kijelentem, hogy ilyen jó futócipőm még soha nem volt. Arról nem is beszélve, hogy sok olyan helyre jutottam el velük, általuk, ahova saját erőből nem lett volna lehetőségem, vagy épp eszembe sem jutott volna odamenni.

2014-ben a Mammut készített egy kisfilmet Ildikóról. A filmen keresztül betekintést nyerhetünk a hétköznapjaiba, az edzéseibe és a versenyekbe, melyeken rajthoz áll. A film angol nyelvű.

- Mesélnél a kezdetekről? Mióta futsz, hogyan kezdődött a futókarriered?

- Gyerekkoromban atlétikára jártam, de ez nem volt komoly. Középiskolás koromban kézilabdáztam, aztán az egyetemi évek alatt sokat túráztam, bejártam a Kárpátokat. A mozgás később sem volt idegen, bicikliztem, aerobikoztam, úsztam, még kenuztam is. Mindig kapható voltam a sportra. Aztán 1997-ben Ottó a párom lett, vele kezdtem konditerembe járni és futogatni. 2002-re, mire terhes lettem Imolával, a második lányommal, már elég jól ment a futás, de egy időre abba kellett hagyni. Aztán 2003-ban, mikor Imola majdnem egy éves volt, újrakezdtem és a fejembe vettem a Kinizsi Százast. A felkészülés része volt a Mátrabérc is, ahová két tapasztalt túrázó fiúval mentem, őket végül magam mögött hagytam és 10 órán belül értem célba. Abban az évben májusban pedig megcsináltam a Kinizsi Százast, majd pedig ősszel lefutottam az első utcai maratonomat Budapesten, ami 3:43 lett, úgy hogy nagyon el sem fáradtam. Ez után már jött magától a Spuri SC-s (a Spuri SC, amatőr futó és triatlon sport klub, a szerk.) időszak.

Kép
forrás: Wermescher Ildikó Facebook oldal

- Mennyire volt tudatos az, hogy futóként ilyen magas szintre fejleszd magad?

- Kezdetben nem volt tudatos. Jártam a Spuris edzésekre, jól éreztem magam, indultunk sok Sportirodás versenyen, mindenhol ott voltunk. De azért nem hiányoztam a Futapest terepversenyekről sem és jártam teljesítménytúrákra, csináltam a Kinizsi Százasokat, Mátrabérceket minden évben. A hosszabb futásokat terepen egyre jobban élveztem. Ahogy jöttek a sikerek, még inkább nőtt a kedvem. Szép lassan kialakult, nem volt tudatos ez a folyamat. A férjem, Ottó első perctől kezdve sokat biztatott és segített már akkor is. A legtöbbet, azt hiszem, neki köszönhetek.

Ildikó öt éve a Mammut Pro Team atlétája
forrás: Wermescher Ildikó Facebook oldal
Ildikó öt éve a Mammut Pro Team atlétája

- Mesélsz arról, hogy mivel foglalkozol, amikor nem futsz?

- Heti 25 órában dolgozom egy Montessori iskolában, integrációs pedagógusként. Ezenkívül migránsoknak tartok matematika órákat egy alapítványnál és magántanítványaim is vannak. Délutánonként „taxizom”, úszóedzésre viszem-hozom Imolát és a lelkes úszótársait. Mindezek mellé persze még a háztartást és a saját edzéseim is be kell illesztenem. Örökös időhiányban szenvedek.

- Hová mész legközelebb versenyezni?

- Igazából csak a Western Statesig mertem versenyeket tervezni, gondoltam nem árt 160 km után kicsi pihenés. Aztán mégis változott a helyzet, mert jött a lehetőség, az MSTSZ részéről, egy felkérés, hogy induljak Val-d’Isère-ben a Sky Running EB Ultra fordulóján, amit a magyar csapat miatt örömmel vállaltam.

A magyar válogatott a Skyrunning EB-n, 2017-ben. A futók balról jobbra Karlowits-Juhász Tamás, Szabó Áron, Paál Emőke, Wermescher Ildikó, Németh Csaba, Pálfy Márton
forrás: Wermescher Ildikó Facebook oldal
A magyar válogatott a Skyrunning EB-n, 2017-ben. A futók balról jobbra Karlowits-Juhász Tamás, Szabó Áron, Paál Emőke, Wermescher Ildikó, Németh Csaba, Pálfy Márton

Tovább az Eiger 51, Swiss Irontrail T133 és a TDS lenne soron. Hogy ténylegesen elindulok-e ezeken, még nem tudom. Attól függ, hogy érzem majd magam. Ősszel lennének még a Sky Running EB hátralévő fordulói szintén a magyar csapattal, feltéve, ha továbbra is szükségük lesz rám. Mást idénre nem tervezek, de mindig adódnak további meghívások ide-oda, úgyhogy hagyom magam spontán is „elcsábítani”.

Végül Ildikó mind az Eiger Ultratrail 51 km-es futamán, mind pedig a Swiss Irontrail 133 km-es versenyszámán elindult és persze hozta is a tőle megszokott, szép eredményeket.

Lavaredo Ultra-Trail, 2014
forrás: Szász Norbert
Lavaredo Ultra-Trail, 2014

Ildikó idei eredményei


  • Swiss Irontrail T133 / 7000 m D+ női 2. hely
  • Eiger Ultratrail 51 km / 3200 m D+ női 5. hely
  • HIGH TRAIL VANOISE, 2017 Skyrunning European Championships 70km / 5400 m D+ női 6. hely
  • Western States 100 miles Endurance Run (160 km / 5500 m D+) női 8. hely
  • Mammut Tahtali Run To Sky, 88,9 km / 5000 m D+ női 1. hely (abszolút 4-ik)
  • Ötscher Ultramarathon, 50+20 km / 3000 m D+ női 3. hely
  • Penyagolosa Trail 116 km, 5550 m D+ női 4. hely
  • Transgrancanaria, 125 km, 7500 m D+ női 5. hely

Nyitókép: Madeira Island Ultra Trail, 2015

Tovább olvasok
Körbe-körbe karikába - Szasza futott 2 órát a Sixárdon

Időnként bevállalok olyan versenyt is, amit sem előtte, sem pedig utána nem értek. Ilyen volt a Sixard 6 órás országos bajnokság 2 órás betétfutama.

“Célom, hogy a végtaghiányos gyerekek is elhiggyék, bármire képesek” - interjú Lévay Petra paratriatlonistával

Lévay Petra végtaghiánnyal született, a sport pedig mindig fontos szerepet játszott az életében, és legutóbb második helyezést ért el a paratriatlonosok ausztráliai világkupa versenyén. Erről és a további céljairól kérdeztük.

5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Ha versenyre készülök, egyáltalán nem ihatok alkoholt?

Nem ajánlott, de ez persze attól is függ, milyen célokat tűzöl ki magad elé.

Ez az 5 legegészségesebb magféle, amikből minden nap enned kéne

Napi egy marék magféleséggel csodát tehetsz az egészségeddel - most mutatjuk is, melyik közülük az az 5, ami a legtöbb fontos vitamint tartalmazza!

Kezdő szinttől a félmaratonig: helló, Barcelona!

Olvasónk, Erzsébet megosztotta velónk történetét, háta mások számára hasznos lehet az útja a félmaratonig!

Baji Balázs: Erősebben, motiváltabban és elszántabban fogok visszatérni

A világbajnoki bronzérmes gátfutót nemrég edzésén érte szerencsétlen baleset.

Vak futó írt történelmet a NYC félmaratonon

Thomas Panek három kutya segítségével teljesítette a távot.

Fussanak a gyerekek is!

Az apró gyerekek megállíthatatlanok és fáradhatatlanok. Az első lépéseik után a futás válik az alapvető helyváltoztatási formájukká. Sokat tehetünk azért, hogy ne nőjék ki túl hamar ezt az adottságot, és később is örömüket leljék a futásban.

A hölgyeknél a világcsúcstartó, a férfiaknál a 23 éves kenyai nyerte a NYC félmaratont

Joyciline Jepkosgei és Belay Tilahun vihették haza a 20-20 ezer dolláros fődíjat.

Mindful futás: ez lesz a kulcs, ha növelnéd a teljesítményedet!

Évek óta egyre népszerűbb a mindful futás, és már az is kiderült, hogy valóban látványos eredményeket lehet vele elérni. Te is kipróbálnád? Hidd el, nem is olyan bonyolult!

Téged is kikészít, ha puffadsz futás közben? 10 tipp, amivel örökre megszabadulhatsz tőle!

Ha van idegesítő dolog edzés közben, az a puffadás: nem csak kényelmetlet, de úgy érzi tőle magát az ember, mint egy Michelin baba. Persze nem kell megtanulnod ezzel együtt élni, mert van rá megoldás, nem is egy!

Kezdők, figyelem! Ekkortól lesz végre könnyebb a futás!

Itt a tavasz, így végre eldöntötted, hogy futással szeretnél kicsit formába lendülni a bikiniszezonra, és leadni a télen felszaladt pluszkilókat? Viszont már előre rettegsz a futóedzésektől?

Nyaralás alatt sem kell kijönnöd az edzésből

A vakációnak nem kell egyet jelentenie a féktelen zaba maratonokkal és lustulással.

Hogy fér meg egymás mellett a crossfit és a futás?

Ha gyorsulni szeretnél, belefér, hogy mellette crossfitezz?

Übermenő futóközpontot nyit az adidas Runners Budapest - eláruljuk, hol!

A város szívében megnyíló közösségi térben – a nemzetközi központokhoz hasonlóan – szakértők segítik majd a futni vágyókat a számukra legmegfelelőbb mozgásforma, táplálkozásmód és rehabilitáció kialakításában.

Hány fekvőt tudsz lenyomni? A szám mindent elárul arról, milyen formában vagy!

Most őszintén, mennyi fekvőtámaszt tudsz lenyomni? Szoktad egyáltalán ezt a gyakorlatot végezni? Láss neki pár szabályos gyakorlatnak, mi pedig elmondjuk, mit árul el rólad, az, hogy megy a dolog!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem