400-as pályától a Western Statesig: interjú Wermescher Ildikóval - 1. rész

400-as pályától a Western Statesig: interjú Wermescher Ildikóval - 1. rész

Wermescher Ildikó neve a világ terepfutó eseményeit követők számára egészen biztosan ismert és nem csak azért, mert rendszeres részt vevője a különböző ultra-trail eseményeknek, hanem azért is, mert a női mezőny élvonalába tartozik, nemzetközi szintű elit atléta. A Mammut Pro Team futója, számos alkalommal volt a magyar terepfutó válogatott tagja, de időnként – lévén Németországban él – a német válogatottal is szokott nemzetközi eseményeken futni.

Ildivel 10 évvel ezelőtt találkoztam először. A Spuri SC-ben futottunk együtt, a Bogdánfy utcai 400-as pályán vezette a sort, mutatta az iramot nekünk. Akkor volt 42 éves és az egyesület leggyorsabb női futói közé tartozott. Mind e mellett, szimpatikus volt, közvetlen és igen szerény. Én még láttam Őt futni és nyerni az Ultrabalatonon, vagy Kisbéren a 100 km-es OB-n. Ma pedig – 52 évesen – a világ legrangosabb terepfutó eseményein versenyez és ér el tekintélyes eredményeket. Ildikóval, aki változatlanul szimpatikus, közvetlen és szerény, a Western States után és a Skyrunning EB előtt beszélgettem. Az interjú első részében a Western States-ről mesélt.

Kép
forrás: Wermescher Ildikó Facebook oldal

- Mikor körvonalazódott, hogy sikerül kijutnod a Western States-re, erre a régi, patinás terepfutóversenyre*?

- Az Ultra-Trail World Tour** szervezői minden év novemberében küldenek egy kérdőívet az elit atlétáknak, amelyen az összes érintett következő évi verseny szerepel. Ezen bejelölgettem én is pár versenyt. Aztán december közepén jött a válasz, hogy 2017-ben támogatnának a Western Statesen. Pár nap hezitálás után, az ajánlatot elfogadtam.

- Első versenyed volt az USA-ban, mik voltak a benyomásaid, milyen volt a rendezés, a mezőny összetétele, az útvonal?

Az egész nagyon érdekes volt. A verseny hetében Auburn-ben (a cél helyszíne) és Squaw Walley-ben (a rajt helyszíne) tartózkodtunk, de egyik helyen sem volt nagy felhajtás. Tudva, hogy igen régi és nagyon rangos versenyt rendeznek itt, ez igen furcsa volt. Nem özönlött a tömeg sem, hiszen csak kb. 350 futó indulhat a WS-en (Western States). Hamar kiderült, hogy reklám nélkül is tud mindenki a környéken az eseményről és a pontos útvonalat is ismerik. Egyébként állandó jelölések (derékig érő fa oszlopok) vannak végig a pályán, de a felfestések is gyakoriak. A táv 100 mérföld, azaz 160 km. Kaliforniában június végén már nagy a meleg, 40-42 fok volt a térségben. Ennek ellenére kötelező felszerelés egyáltalán nem volt előírva. Megdöbbentő, hogy a 350 futóért összesen 1600 önkéntes dolgozott, szóval nagyon flottul működött minden.

Western States, Duncan Canyon, 24.4 mérföldnél
forrás: Tonya Perme Photography
Western States, Duncan Canyon, 24.4 mérföldnél

A briefing (eligazítás, a szerk.) pénteken koradélután volt, ezen kötelező volt a részvétel minden futónak. Nagyon röviden elmondták az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat. Itt tudtuk meg például, hogy minden futóra összesen 30 kg jéggel számoltak a szervezők, ezt természetesen a hűtésre szánták. Kifejezetten kérték, hogy a frissítőállomásokon a jéggel ne spóroljunk, hűtsük magunk, mert nagyon fontos. Tájékoztattak, hogy az útvonal melyik részén várhatóak a legmelegebb szakaszok, az ötven fok feletti „szaunák”, és felhívták a figyelmünket arra, hogy az úton található patakokban is locsoljuk, hűtsük magunkat.

Az európai szokásoktól eltérően a férfi és a női elit mezőny bemutatására igen nagy figyelmet fordítottak, mondhatni a briefing középpontjában ez állt. Huszonkét férfi és tizennyolc női futót mutattak be. Büszkék voltak nagyon arra, hogy idén kivételesen erős női mezőny jött össze. Három korábbi amerikai WS női győztes volt jelen, két amerikai 100 km-es utcai világbajnok, egyikük nyert a Comrades Marathon-on. De a többi amerikai futónő korábbi sikereit is hosszan sorolták. S persze bemutattak minket is, a három World Tour-os támogatottat. Az új-zélandi Fiona Hayvice-t (Tarawera Trail győztes), a svájci Andrea Huser-t (tavalyi UTMB női második helyezett, szintén a Mammut futója) és engem. A WS-en egyébként leginkább olyan futónak van esélye jó helyezést elérni, aki terepen ügyes, de síkon is igen jól fut.

Western States, Duncan Canyon frissítőállomás, 24.4 mérföldnél
forrás: Tonya Perme Photography
Western States, Duncan Canyon frissítőállomás, 24.4 mérföldnél

- Hogy bírtad a szokatlan meleget?

- Amíg Magyarországon éltem, jobban bírtam a meleget. Hetedik éve élek Németországban, ez idő alatt elszoktam. A verseny előtt két héttel már kimentünk Amerikába és próbáltam minél többet kint lenni, futogatni, sétálni, szokni a hőséget. Egy-másfél órás edzéseim voltak, többnyire dél körül. Futni ennyit is nagyon megerőltető volt a hőségben, porban, szárazságban. Elég kevés volt ez az alkalmazkodáshoz, de nagy kedvem a futáshoz nem is igen volt.

A verseny napján, reggel 5-kor szerencsére még csak 20 fok volt. Squaw Valley a rajt helyszíne, 1899 méter magasan fekszik. A pálya rögtön az elején kemény emelkedővel kezdődött, és közel 3000 méter magasra ment. Az első 24 mérföldet végig magas hegyek között tettük meg, több mint 2000 méter feletti átlagmagasságon. Ezen a szakaszon rengeteg hó volt. Negyven kilométert csak hóban, vagy bokáig érő vizes átfolyásokban, pocsolyákban és sárban futottunk. Estünk, keltünk. 24,4 mérföldnél (szűk 40 km) volt az első pont, ahol a kísérőkkel találkozhattunk. Itt már akadt bőven mindenkinek rendeznivalója. Minden elővigyázatosság ellenére, nekem is volt jó pár vízhólyagom. A ponton tudtam meg Ottótól (Wermescher Ottó, Ildikó férje, a szerk.), hogy a 13-ik nő vagyok. Ebben a női mezőnyben, már a verseny elején örvendtem ennek az előkelő pozíciónak, de pontosan tudtam, hogy ezt kizárólag a technikás és szintes pályának köszönhettem. Tisztában voltam vele, hogy a verseny számomra ezután kezdődik, mert sokat egyszerűsödött a pálya, a kemény szakasz véget ért. Még egyszer fel kellett menni ugyan 2000 méter fölé, de már nem voltak extrém körülmények és ez többeknek kedvezett. Meg is előzött jó pár nő, pedig már kezdett tombolni a hőség.

- Milyen külső segítséget tudtál igénybe venni?

- Foresthilltől, azaz 62 mérföldtől (nagyjából 100 km) lehetősége volt a versenyzőknek a célig pacerrel futni (pacer iramfutó, az Amerikai versenyeken gyakran megengedett segítség, a szerk.). Őket előzetesen regisztrálni kellett a versenyközpontban, saját sárga rajtszámot kaptak, ezt viselniük is kellett.

A verseny érdekessége egyébként, hogy minden segédeszköz tiltott volt, például még botot sem szabadott használni. Csak a kísérők (pacerek) lehettek jelen az utolsó 38 mérföldön (61 km-en), a pálya legelhagyatottabb részén.

A férjem, Ottó bejelentkezett pacernek, vártam is nagyon, hogy végre Foresthillbe érjek. Addigra a hőség, a táv és a helyezésért való hajsza alaposan megviselt.

Western States, Duncan Canyon frissítőállomás, 24.4 mérföldnél
forrás: Tonya Perme Photography
Western States, Duncan Canyon frissítőállomás, 24.4 mérföldnél

- Milyen nehézségek adódtak a verseny utolsó felében?

- Ottó jelenléte, új lendületet adott. Jó volt, hogy nem egyedül futok. Mégsem volt könnyű a 12-13-ik pozíciót tartani, mert a pálya még tovább egyszerűsödött, már tényleg csak a „gyorsláb” számított. A meleg nagyon nem enyhült, a folyamatos jegelés, locsolás és izzadás pedig a vízhólyagjaimnak egyre nagyobb katasztrófa volt. Kezelgetni, ragasztgatni kellett, sok idő eltelt ezzel. Hiába futottam föl a 10-11-ik helyre, amíg álltam, persze újra és újra megelőztek és egyre hátrébb csúsztam. Őrült harc folyt a női mezőnyben, mind a top 10-ben akartak beérni, a pontokon már be is mondták, hogy hány percre van a top 10. Aztán sajnos kb. 12 mérföld (bő 19 km) közös futás után Ottó rosszul lett a melegtől, görcs miatt lépni sem tudott, így pont sötétedéskor a „vadonban”, az utolsó 26 mérföldre (szűk maraton) egyedül maradtam. A Los Angeles-i román barátunk, Sorin (aki a verseny napján a mindenesünk volt, a crew: fotós, tolmács, frissítő, sofőr, stb.) sem volt a 80-ik mérföldnél (128 km) a megbeszélt helyen, így a tervezett lábápolás, zokni csere program kimaradt. Nem estem pánikba persze, mosolyogtam magamban, hogy se pacer, se crew és futottam tovább, előztem is a futótársakat. De amikor az Auburn Lake Trails frissítőpont (85,2 mérföld, 137 km) után a sötétben hirtelen egy puma állt az úton előttem, akkor borzalmasan megijedtem. Szerencsére az őrangyalom figyelt, a puma nem mozdult és én szép lassan hátrafelé menve elindultam vissza a frissítőállomás irányába. Majd az út kanyarodott és mikor a pumát már nem láttam, teljes erővel futottam vissza a frissítőállomás irányába. Elég hamar találkoztam egy futófiúval és a kísérőjével. A pacer egy auburni futó volt, biztatott, hogy ne féljek, menjek velük és a kézilámpáján kapcsolgatta a fényeket, hogy a pumát elrettentse. Sikerült, eltűnt előlünk. Én rettegtem ugyan továbbra is, de beálltam a két srác közé és velük futottam tovább. Még egy lányt megelőztünk, de igazából a verseny már nem érdekelt, csak a célban tudtam meg hogy a 8. lettem.

Az Ildikóval való beszélgetést folytatjuk. Szó lesz többek között a sikeres szereplések mögötti edzésmunkáról, a motivációról és arról, honnan indult futóként.

*A legrégebbi 100 mérföldes terepfutóverseny a világon, a 1974-ben rendezték meg először. Az 1899 méteren fekvő, Kaliforniai, Squaw Valley-ből rajtol a mezőny és a 394 méteren fekvő Auburn-be érkeznek. Tendenciáját tekintve tehát lejt az útvonal, ennek ellenére mintegy 5500 méter szintemelkedés van benne.

**2013 óta kerül megrendezésre a sorozat, a világ számos rangos ultra távú versenyéből áll, a leggyorsabb teljesítők közül kerülnek ki a világ legjobb terepultra atlétái.

Nyitókép: Robert Bösch

Edd EZT lefekvés előtt, és gyorsabb lesz az anyagcseréd

Egy kis anyagcsere pörgetés sosem árt, főleg ha épp kezd beköszönteni a hűvösebb idő!

“Minden futólépéssel legyőzöm a saját határaimat és egyszer csak elkezdtem tisztelni azt a testet, amibe születtem.”- Olvasónk levele

Ria nevű olvasónk igazán motiváló levelet küldött nekünk, aminek témája mi más lehetne, mint a futás!

„Megvan az elképzelésem a dolgokról, de ha valamilyen célt szolgál, tudok csapatjátékos lenni” – interjú Rakonczay Gábor extrém sportolóval

Rakonczay Gábor futó, ultrafutó, kétszeres Guinness-világrekorder óceáni evezős, az amerikai Év kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, négyszeres óceánátkelő magyar hajós (forrás: www.rakonczay.com). Fiatal kora ellenére (37 éves) számos alkalommal szállt vízre, vitorláson és különböző evezős hajókon, hogy bravúros vállalásait teljesítse. Idén augusztusban Grönlandon töltött extrém túrázással közel egy hónapot, vasárnap pedig a Déli-sark meghódítására indult útnak.

Gondoltad volna? Ekkor égeted el a legtöbb kalóriát

Egy új kutatás érdekes eredményekre jutott azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán mikor égeted el a legtöbb kalóriát.

4 tipp, ha a hektikus mindennapok miatt nincs időd normálisan futni

Vannak olyan időszakok (főleg, amikor közeleg a decemberi hajtás), amikor úgy összecsapnak az ember feje felett a hullámok, hogy rengeteg futás kimarad, holott pont ez lenne az, ami segítene megszabadulni a stressztől és kiszakadni a mókuskerékből. Mi ilyenkor a teendő?

Így hatnak a 2019-es táplálkozási trendek a futókra

Sok olyan táplálkozási tipp van, ami kiállta az idő próbáját, de évről évre egyre több újdonság kerül napvilágra. Mutatjuk, jövőre milyen újdonságokra lehet számítani ezen a téren!

A hét befutói: Induljon az alapozás!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Készítsd fel a tested a téli futásokra!

Hamarosan egyre hidegebb és egyre sötétebb lesz, amikor mindenki nehezebben veszi rá magát a futásra. Viszont van pár dolog, amivel energikusabbá teheted magad és felkészítheted a szervezetedet a téli, kültéri edzésekre is!

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (4. rész)

Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Az ország legjobb testépítői egy helyen: ez a Superbody!

Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Scitec Nutrition által a legjelentősebb magyar testépítő verseny, a Superbody. A nemzetközileg is elismert megmérettetésnek november 17-én, a Vasas Jégcentrum ad otthont.

"A futás egy párkapcsolat önmagaddal" - egy amerikai Ironman írása

Meredith Atwood, Ironman-teljesítő, triatlonista érdekes nyílt levelet tett közzé a futásról. Ezt mi is megosztjuk veled, ha pedig elolvastad, írd meg a véleményedet, szerinted is így van-e?

3 tipp a bombasztikus off-szezonhoz

A futók számára sem ismeretlen fogalom az off-szezon, vagyis amikor nincs versenyszezon, azaz az alapozás időszaka, melynek során bőven jut idő az állóképesség, erő fejlesztésére, és nem a gyorsító edzéseken van a hangsúly.

Garda-tó félmaraton beszámoló: az Ébredj team is tiszteletét tette

Ha kacsingatsz a Garda-tó félmaraton felé, íme néhány infó!

5 őszi alapanyag, ami jót tesz neked

Futóként azért is érdemes mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hogy ne szenvedjen hiányt a szervezeted vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.

Az ebéd utáni séta több szempontból is jó ötlet

Sokan inkább ledőlnének aludni ebéd után, pedig sokkal jobb, ha ilyenkor is aktivizálod magadat és sétálsz egyet.

Miért sírnak annyian a maratonokon - még azok is, akik nem futnak?

Egy sportpszichológus elmondja, miért hatódunk meg a hasonló pillanatokban.

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (3. rész)

Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Téli álom helyett: így vágj bele az alapozásba

Bizony, majd télen sem kell abbahagyni a futást, hiszen nagyon fontos időszak az alapozás szempontjából, és csak pár dologra kell odafigyelni, hogy ne betegedj és sérülj le!

Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

Itt a legújabb számunk, címlapon Rakonczay Gáborral! Főszerkesztőnk elmondja, mit találsz a legfrissebb Runner's World magazinban.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem