Borítókép: Tudtad? Idegrendszeri betegségeket előzhetsz meg a futással!

Tudtad? Idegrendszeri betegségeket előzhetsz meg a futással!

Forrás: Getty Images
Jó-jó, azt már régóta tudjuk, hogy a sport nem csak a testedet, de a szellemet is frissen tartja, de...

Nemrég tettek közzé egy kutatást a Trends in Neurosicence-ben, aminek középpontjában az állt, hogy az agyműködés és az edzés milyen kapcsolatban áll, hogy hogy ez a kontakt még az őskorból maradt ránk, ahol egy fontos funkciót töltött be. Akkoriban a mai ülőmunkás hétköznapokhoz képest hihetetlenül aktív életet éltek az emberek, és ez az agyműködésen is nyomott hagyott.

Mit jelent ez számunkra?

Mindenképpen többet kellene sportolnunk. Mindenkinek!

Egyfelől a kutatásból kiderült, hogy a neurodegeneratív betegségek kezelésében a futásnak és az edzésnek meghatározó szerepet kellene adni, és a kognitív hanyatlás megelőzésére is alkalmas, így komolyabban kellene venni az agyműködésre gyakorolt hatását. Mit tehetsz te? Ha éppen nem is vagy csúcsformában, a sport legalább heti három alkalommal legyen része az életednek, és ezzel jóval több betegséget megelőzhetsz, mint eddig gondoltad volna!

Kiderült, hogy azoknak az anyukáknak, akik a várandósság ideje alatt egészséges mértékben sportoltak, a gyerekeiknek jóval hatékonyabb volt az agyműködésük, szóval még egy érv arra, hogy ilyenkor se tunyulj el, ha csak nem muszáj.