Borítókép: Mi okozza az égető érzést a térdben?

Mi okozza az égető érzést a térdben?

Forrás: getty images
Egy kezdő futó kért segítséget szakértőnktől, Sipos Fannitól, mivel futás után égő fájdalmat érez a térdében.

Kedves Fanni! Szeretném a segítséged kérni, mivel én még elég kezdő futó vagyok a 1,5 hónapommal. A héten szombaton egy futóversenyre is beneveztem. Életem első 5km-es versenye lesz. De van egy hatalmas problémám: a bal térdem folyamatosan fáj. Olyan, mintha belülről égne. Most diclofenac tartalmú géllel kenem. Azt mondják, ez attól van, hogy a lábaimnak nem való a futás. Pedig én imádok futni, egyre többet és többet tudnék. De aggódom nagyon a térdem miatt, nem tudom, meddig fog ez így fájni. Tényleg abba kell hagynom a futást? Mit tehetnék,hogy javuljon a helyzet? Várom válaszod és köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: egy kitartó kezdő futó.

Szakértőnk, Sipos Fanni válasza:

Kedves Kitartó Kezdő Futó :)

Hacsak nincs valamilyen erős tengelydeformitása a lábadnak, akkor semmiképp nem mondanám, hogy nem való a lábaidnak a futás. Az üzenetedben biztos említetted volna ha fennállna. Arra tudok gondolni, hogy nem megfelelő intenzitással, esetleg túl nagy gyakorisággal kezdtél bele a futásba. Ez gyakran előfordul a lelkes kezdő futóknál. Javaslom, hogy a futásaidat csökkentsd 2 alkalomra hetente egyelőre és egészítsd ki az edzésprogramod keresztedzésekkel, mint kerékpár, erősítés, úszás... Ezek fejleszteni fognak, és ha a térd körüli izmokat is erősíted, akkor az is tehermentesítheti az ízületet. Mivel csak az egyik térded fáj, lehetséges, hogy féloldalasan terhelsz. Ezt egy mozgáselemzésen szépen meg tudnánk figyelni, hogy mit és hogyan kompenzálsz, és hogy honnan ered.

Ha továbbra is fennmarad az égető érzés, akkor keress fel orvost, aki megvizsgál.

Fájdalommentes futást kívánok!

Ha neked is van kérdésed Fannihoz, itt felteheted neki. A többi szakértőnkkel pedig az alábbi linkre kattintva ismerkedhetsz meg.