Borítókép: Így hozd ki magadból a legtöbbet ha 55-64 éves vagy

Így hozd ki magadból a legtöbbet ha 55-64 éves vagy

Forrás: getty images
Élvezd a futás örömeit ebben a korcsoportban is!

Ha sosem vagy elégedett a versenyeredményeiddel, 55 éves korod felett érdemes számvetést készítened a futás közben átélt legszebb pillanataidról.

„Egyre jobban értékelem a korábban elért eredményeimet”
- állítja Suzanne Raym aki 2014-ben a 60+-os korcsoportban rekordot állított fel 3:24:01-es időeredményével a kaliforniai maratonon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes fejlődnöd. A futás lényege Ray szerint az, hogy elérd a kitűzött céljaid, nem pedig az, hogy legyőzz másokat.

55 felett már érdemes néhány változtatást bevezetned az edzéstervedbe. Az egyik, hogy ilyenkor már jóval lassabban regenerálódik a szervezet hosszabb távok lefutása után. Érdemes tehát alaposan nyomon követned a regenerációd is. És persze arra is figyelj, hogy csak akkor állj neki egy újabb felkészülésnek, ha már az előző versenyed után teljesen sikerült kipihenned magad. Ez pedig akár 1 hetet is igénybe vehet.

Mark Cleary futóedző szerint az is sokat segít, ha több pihenőnapot iktatsz be (például 2-3 napot), ha nem érzed úgy, hogy teljes mértékben felkészült a tested a futásra.

Amire figyelned kell:

  1. Fogadd el, hogy telik az idő!
  2. Próbálj meg hetente kevesebbet futni, hogy csökkentsd az esélyt a sérülések kialakulására.
  3. A regenerációd folyamatosan ellenőrizd!
  4. Az eddig felépített fittséged használd arra, hogy kevesebb erőbefektetéssel többet hozz ki magadból, vagy megtartsd a szinted.

És a végére plusz egy jó hír: egy 2013-as kutatás szerint azok az idős futók, akik 6 héten keresztül erősítő edzést végeztek, 6 százalékkal javítottak a futásuk hatékonyságán, mint azok, akik nem végeztek ilyen jellegű edzést.

A lényeg, hogy ne hagyd abba, csak figyelj oda jobban a testedre!