Borítókép: Milyen okok állhatnak a térdfájdalom mögött?

Milyen okok állhatnak a térdfájdalom mögött?

Forrás: getty images
Sok futó panaszkodik térdfájdalomról, ropogásról. Vajon mi állhat a háttérben? Mennyire komoly a probléma? Hogyan kezelhető? Erről kérdeztünk egy szakértőt.

Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa a következőket nyilatkozta a témáról:

A futás egy klasszikusan repetitív, ciklikusan visszatérő mozdulatokból álló mozgásforma, amely nagy terhelésnek teszi ki a térdet. Az erőkarok szempontjából ugyanis a térd ízületeire nehezedik a legnagyobb terhelés közben. A térdízület stabilitását a szalagrendszer adja, két oldal- és két keresztszalaggal, amely a térdízületen belüli porcgyűrűk épségével együtt határozza meg a meniscus terhelhetőségét. Minél hosszabb távon futunk, annál nagyobb a terhelés.

Az egyik leggyakoribb hiba a bemelegítés és a nyújtás hiánya, ennek hatására alakul ki a térdkalács feszülése. Ilyenkor a térdkalács és a combcsont ízületi porcfelszínei feszülnek, súrlódnak, tünetként pedig az ízületi porc felpuhul, a térdhajlatban pedig folyadékgyülem keletkezik, amelyet duzzanat formájában élünk meg. A térd recseg, fájdalmas. Amennyiben a térdfájdalom konzekvensen visszatér, ugyanott alakul ki, ortopéd szakorvossal kell utánajárni, keletkezett-e sérülés a porcgyűrűn. Ez akár rándulás nélkül is bekövetkezhet és elsősorban a 30 év feletti futókat érintheti. A kivizsgálás során egy képalkotói vizsgálattal, röntgennel, MR-rel kell kideríteni az alapproblémát, majd általában porcerősítő kúra és a megfelelő izomstátusz kialakítása lehet az elsődleges megoldás.