Borítókép: Vízhólyagos lett a talpad? Ezek állhatnak a háttérben

Vízhólyagos lett a talpad? Ezek állhatnak a háttérben

Forrás: getty images
A megfelelő futócipő kiválasztása a legfontosabb lépés, amit kezdőként meg kell tenni. Szilágyi Tibi elmeséli, mik okozhatnak vízhólyagot a lábadon és hogyan lehet kiküszöbölni a problémát.

Először is: tök jó, hogy van ez az opció és lehet kérdéseket feltenni, baromi jól esik egy kezdőnek is, hogy van kihez forduljon! Nice job! Másodszor: Kérdésem volna (bár sejtem rá a választ): a minap kaptam egy új futócipőt. Tök szép, csili-vili, de valami nem stimmel. Vagy a lábammal, vagy a cipőmmel. Kezdő "futó" vagyok, de relatíve gyorsan fejlődöm, ám a harmadik, negyedik kilométer után a jobb talpam közepe (egész konkrétan a belső része) el kezd kipurcanni, és utat enged a vízhólyagnak... miközben a bal lábam tök oké. A lábam 41-es, a cipő 42-es.

Szakértőnk, Szilágyi Tibi válasza:

Szia,

Nézd meg először is, nincs-e a cipő talpával, talpbetétével valami gond. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs jól eldolgozva az anyag, és csak az irritálja a lábadat.

Ha nem látsz semmit, próbálj meg egy másik vékony betétet berakni az eredeti cipőd helyett, vagy vastagabb, speciális, a talpánál megerősített futó zoknit használni. Ha az se működik (bár meleg van) próbálj ki egy olyan párosítást, hogy vékony pamut zoknira vékony szintetikus zoknit húzol. A pamut az izzadtságtól ráragad a lábadra, míg a szintetikus anyag nem, így a dörzsölődés nem annyira a cipő és a bőröd között fog létrejönni, hanem a két zokni réteg között.

Ha ez sem segít, és más cipőkkel nincs ilyen bajod, akkor lehet, hogy egyszerűen ez a cipő nem a Te lábadra való.

Mivel kezdő futó vagy, elképzelhető az is, hogy csak hagynod kell, hogy a bőröd hozzáerősödjön az extra terheléshez. Bármilyen furán hangzik is, a csontozat, izomrendszer és keringés mellett a bőr is képes adaptálódni az őt ért terheléshez. Lásd a bőrkeményedéseket.

Amennyiben ez nem az első ilyen jellegű problémád, és nem múlik el pár hét alatt, akkor pedig érdemes egy lábvizsgálatot csináltatni, kideríteni mi okozza az asszimetriát (valószínűleg boltozati süllyedés) és megoldást keresni rá, amíg nem egy sérülés formájában bukkan a felszínre a dolog.

Ha neked is van kérdésed Tibihez, itt felteheted! A többi szakértőnkkel pedig az alábbi linkre kattintva ismerkedhetsz meg.