Borítókép: Sosem késő elkezdeni: így vágj bele a futásba, ha elmúltál 40

Sosem késő elkezdeni: így vágj bele a futásba, ha elmúltál 40

Forrás: getty images
Lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik, ha most kezdenél el futni. Ám annyi fantasztikus élményben lesz részed!

Persze nem árt néhány fontos dologra figyelni.

Kezdjük az elején: menj el egy futószaküzletbe, és onnan válaszd ki a számodra megfelelő futócipőt, a szakértő eladók ajánlásával. A napirended alaposan nézd át és találd ki, hova tudod beilleszteni a futást. Ha ezekkel megvagy, jöhetnek a következő lépések:

Érdemes elmenned orvoshoz, főleg akkor, ha voltak korábban sérüléseid. A szakemberek plusz tippeket adhatnak arra, mire kell figyelned!

Kezdd futás és séta kombinációjával! Tervezz 20-30 percre (fuss 2 percet, sétálj néhány percig, aztán ismét jöhet két perc futás). Fokozatosan növeld a futással töltött időt, vagy a megtett távot - hetente maximum 10 százalékkal. Ha ennél gyorsabban haladsz, nagyobb eséllyel sérülsz le, de a motivációd is megcsorbulhat, ha véletlenül nem tudsz olyan jól teljesíteni. Futás közben mindig figyelj arra, hogy kényelmesebb tempóban haladj, hogy a szervezetednek kellő ideje legyen arra, hogy hozzászokjon az új mozgásformához. Érdemesebb puhább talajon, vagy rekortánon mozognod.

Ha szeretnél fittebb lenni, mindenképp végezz keresztedzést azokon a napokon, amikor nem futsz. Az úszás, biciklizés, core edzés tökéletesek, de a jóga is hasznos. Hetente 1 nap pihenőt mindig iktass be, hiszen a regeneráció is fontos szerepet tölt be a sérülések elkerülésében.

A motivációd fenntartására rengeteg ötletünk van! Például kereshetsz egy futóklubot, ahol kezdő csoporttal is foglalkoznak (a Runner’s World futóklubjában is van ilyen csoport, csütörtökönként a MAC-ban találkozunk 6:30-kor). Ezen kívül fontos, hogy találj célokat: lehet egy 5K-s verseny, egy szigetkör, vagy az első kilométered lefutása - a lényeg, hogy legyen hova eljutnod. Természetesen fontos a türelem és az is, hogy figyelj a tested jelzéseire. Ha úgy érzed, nehezebben megy a futás, vagy fájdalmaid vannak, inkább tarts 1-2 pihenőnapot, hogy aztán újult erővel vághass neki a futásnak!

Ha pedig az itt leírtakat betartod, semmi nem akadályoz meg abba, hogy futó váljon belőled!